Back

ⓘ Guacamolé




Guacamolé
                                     

ⓘ Guacamolé

Guacamolé wakaˈmole" Cithakan:Tautan audio IPA pra=| Babagan swara iki, deleng ing ngisor iki kanggo luwih akéh ; informal cekakan kanggo guac ing Amerika Serikat wiwit taun 1980-an) iku sawijining cocolan saka apokat, saos, utawa salad pisanan dikembangaké ing Meksiko. Saliyané nggunakaké ing masakan Meksiko modern, wis dadi bagéan saka masakan internasional lan Amérika minangka bahan sing dicelup, kondimen lan salad.

                                     

1. Ètimologi lan pocapan

Jeneng kasebut asal saka dialek Aztec liwat Nahuatl āhuacamolli, sing secara barès diterjemahke menyang "saus alpukat", saka āhuacatl "alpukat" + molli "saus", secara barès "concoction". Ing Spanyol Meksiko, diwaca, ing Basa Inggris Amérika, cenderung dadi pocapan / ˌ ɡ w ɑː k ə ˈ m oʊ l iː, lan ing Inggris Inggris, / ˌ ɡ w ɑː k ə ˈ m oʊ l eɪ /.

                                     

2. Sajarah

apokat pisanan ditandur ing South Central Mexico kira-kira 10.000 taun kepungkur. Ing wiwitan taun 1900-an, alpukat asring lunga nganggo woh pir alligator.

Guacamolé wis nambah sales apokat ing AS, utamané ing Super Bowl Sunday lan Cinco de Mayo. Konsumsi guacamolé sing saya tambah akéh kemungkinan amarga pamrentah AS ngangkat larangan import apokat ing taun 1990an lan tuwuhing populasi Amerika Latin.

                                     

3. Woworan

Guacamolé dip secara tradisional digawé kanthi masukan alpukat lan uyah segara kanthi molcajete y tejolote mortar lan pestle. Resep asring nelpon jus jeruk, cilantro, lan jalapeños. Sawétara resep non-tradisional bisa uga njaluk krim asam, tomat, kemangi, utawa kacang polong.

Amarga anané oksidase polyphenol ing sel apokat, cahya oksigen ing udhara nyebabaké reaksi enzim lan ngembangaké pigmen melanoidin, ngowahi saos coklat. Asil iki umume dianggep ora kaget, lan ana sawétara metode sawétara anékdot sing digunakaké kanggo nglawan efek iki, kaya ta nyimpen guacamolé ing wadhah sing ditutup udara utawa bungkus kanthi plastik kanggo mbatesi tlatah permukaan sing didhaptar ing udara.

                                     

4. Prodhuk komersial

Guacamolé sing wis disiapaké kasedhiya ing toko, asring kasedhiya kulkas, beku utawa ing bungkus tekanan dhuwur sing nyepetaké lan nglanjutaké beting yen produk dijaga 1 to 4 °C 34 to 40 °F.

                                     

5. Ing budaya kawéntar

Ing tanggal 6 April 2018, Junta Local de Sanidad Vegetal de Tancítaro, Mexico, ngrampungaké Guinness World Records kanggo layanan guacamolé paling gedhe. Dheweke digawé minangka bagean saka Festival apokat Tahunan Tancítaro ing Tancítaro, Michoacán, Mexico. Jasa kasebut bobot 3.788 kg 8.351 lb lan duwe luwih saka 350 wong sing nyiyapaké.