Back

ⓘ Litti




Litti
                                     

ⓘ Litti

Litti, bebarengan karo chokha, minangka panganan jangkep sing asale saka negara India tlatah Bihar. Iki uga misuwur ing Jharkhand lan bagean Wétan Uttar Pradesh. Iki minangka bal adonan sing digawé saka glepung gandum lan diiseni glepung, bahan liya lan dicampur karo ramuan lan rempah-rempah banjur dipanggang karo kuwe ing batu bara utawa kayu banjur diwenehi nganggo lenga Samin sing akeh. Sanajan asring bingung karo baati sing raket, nanging sesuguh iki beda banget babagan rasa, teksture lan persiapan. Iki bisa dipangan karo yogurt, baigan bharta, alu bharta, lan papad. Litti kanthi tradisional dibakar liwat geni, nanging ing jaman modern versi goreng anyar wis dikembangake.

Bumbu lan rempah-rempah sing digunakake kanggo nambah rasa ya iku bawang putih, brambang, jahe, godhong ketumbar, jus jeruk, wiji carom, wiji nigella lan uyah. Bumbu sing enak uga bisa digunakake kanggo nambah rempah-rempah. Ing sisih kulon Bihar lan sisih wétan Uttar Pradesh litti disuguhake karo murgh korma kari ayam sing kenthel utawa chokha.

                                     
  • uga ana gandheng cenenge karo litti masakan populer ing Uttar Pradesh wétan Varanasi lan Bihar kulon. Kentang litti tomat lan aubergine panggang
  • Uttar Pradesh, disajikake panas karo litti utawa baati Baingan bharta with roti and lentils Litti chokha, litti with baigan bharta, a North Indian dish