Back

ⓘ Basa Syong




Basa Syong
                                     

ⓘ Basa Syong

Basa Syong utawa basa Syèng yaiku basawangsa Cina kang akeh kocap ing propinsi Hunan uga ing Kwangsyi Lor, Kwicow, lan Hubey. Para juru widya mara basa Syong dumadi limang bageklumpuk yaiku Chang-Yi, Low-Syaw, Hengcow, Cen-Syu, lan Yong-Cwan. Carabasa Low-syaw kang uga karan basa Syong Lawas isih mbedakake telung jinis wyanjana saka basa Cina Tengahan. Basa Syong uga kena paribawa kang akeh saka basa Mandharin ing telung saka papat laladan pocapan basa Syong lan basa Kon ing propinsi Cyangsyi kang mbiyen katekan wong menyang Hunan saka jaman rajawangsa Ming.

                                     
  • Mandharin Basa Hogkyen Basa Kwangtung Basa Kon Basa Syong Basa Ngu Basa Yüt basa Yit Basa Ban Basa Hoysan Pratélan tembung silihan saka basa Cina sajeroning
  • kanggo parijinis - parijinis basa Cina ing basawidya Cina tradhisiyonal utawa Kulonan. Laras - laras iki silihsaur karo swarawidya basa Cina Tengahan lan karanan