Back

ⓘ Rangin




Rangin
                                     

ⓘ Rangin

Kue rangi utawa uga diarani sagu rangi yaiku kue kelapa Indonesia utawa cemilan tradisional sing digawe saka adonan adhedhasar klapa lan pati lan dimasak ing wajan cetakan khusus. Minangka salah sawijining cemilan Betawi tradisional Jakarta. Kue rangi asring digambarake minangka waffle klapa Indonesia. Wajan cetakan padha karo timah muffin nanging duwe cekungan persegi dowo dibunderaké. Kasedhiya wujud jajaran bokor persegi panjang saka bak cilik kanthi sisih ngisor setengah bunder, saengga nggawe kue setengah wulan utawa prau. Cetakan logam kaya panggangan khusus sing digunakake kanggo nggawe kue rangi uga digunakake ing kue tradisional Indonesia liyane; kalebu kue pancong lan kue pukis. Nanging, dibandhingake karo kue pukis, wajan cetakan kue rangi duwe bolongan boks cekungan sing luwih cilik, lan kue kasebut tetep ditancepake, mula bentuke mirip wafel.

                                     

1. Bahan lan cara masak

Kue iki digawe saka campuran pati saka tapioka, sing diarani masarakat Betawi minangka tepung sagu, kanthi daging klapa parut, uyah, dicampur karo banyu minangka adonan lan diwutahake menyang cetakan logam khusus lan dipanggang ing kompor cilik. Dibandhingake karo kue pancong klapa sing wujude padha, kue langit duwe tekstur sing luwih garing.

Kue rangi disajikake karo nyebar gula coklat cair utawa saos gula klapa sing dikenthel karo pati cilik, saengga duwe saus coklat manis sing kenthel, rada garing, gelatin. Kanggo nambah wewangian woh-wohan sing nyenengake, gula cair kenthel iki kadang dicampur karo potongan nangka, nanas utawa simpul godhong pandan. Biasane, kue rangi sing anyar dipanggang biasane duwe aroma asap sing enak amarga dimasak nggunakake kompor bahan bakar kayu.