Back

ⓘ A.C. Milan




A.C. Milan
                                     

ⓘ A.C. Milan

Associazione Calcio Milan ya iku sawijining klub bal-balan utawa bal-balan Italia kang basisé ana ing kutha Milan. Milan main nganggo seragam garis abang-ireng lan clana ireng, saéngga dijuluki rossoneri. Milan dadi tim paling sukses kapindho sajeroning sajarah bal-balan Italia, dadi juara Seri A kaping 18 lan Piala Italia ping lima.

Klub iki diadegaké taun 1899 kanthi jeneng Klub Kriket lan Sepak bola Milan Cricket and Football Club déning Alfred Edwards, sawijining ekspatriat saka Inggris. Minangka pakurmatan marang asal-usulé, Milan tetep ggunaaké ejaan basa Inggris jeneng kuthané Milan tinimbang nganggo ejaan basa Italia Milano.

                                     

1. Stadion lan basis pendukung

Stadion tim wektu iki ya iku Stadion Giuseppe Meazza kang kapasitasé 85.000 pemirsa. Stadion iki juga kaloka kanthi jeneng San Siro. Stadion iki dipigunaaké bebarengan karo Internazionale "Inter", klub gedhé liyané ing Milan. Suporter AC Milan nggunakaké "San Siro" kanggo nyebut stadion iku amarga mbiyèné Giuseppe Meazza dadi juru main bintang ing Inter. Nanging, mengkoné, ana wacana kanggo mindahaké homebase Milan menyang stadion anyar, kaya sing diungkapaké déning wakil présidhèn Adriano Galliani ana ing taun 2006.

Miturut sajarah, AC Milan Ning Italia diarani "Milan" waé dijurung déning kaum punggawa lan kelas buruh ing Milan lumrahé para migran saka laladan Italia sisih kidul, déné Inter luwih éntuk panjurung saka wong-wong sugih. Sanajan kaya mangkono, ana ing taun-taun pungkasan, basis pendukungé wis akèh owah-owahan. Milan saiki diduwèni déning ratu médhia lan mantan Mahamantri Italia, Silvio Berlusconi, déné Inter diduwèni déning pebisnis garis tengah-kiwa, Massimo Moratti. Sanajan ngono, basis pendukung Milan mayoritas duwé haluan pulitik sayap kiwa, sebrang-sebrangan karo Inter kang didominasi déning pendukung kang kanthi tradhisional duwé haluan sayap tengen. Grup pendukung ultras kang misuwur saka Milan ya iku Fossa Dei Leoni kang duwé ilèn ekstrim kiri, lan Brigate Rossoneri ilèn ekstrim kanan. Sawisé keributan karo suporter Inter ana ing derby mangsa kompetisi 2005/2006, Fossa Dei Leoni mbubaraké diri kanthi organisasi. Sanajan mangkono, massané isih setia njurung Milan ing tribun mirunggan pérangan kidul stadion San Siro bebarengan karo golongan liya, kanthi sebutan Curva Sud.

                                     

2. Sajarah 1990-an nganti saiki

Mangsa kejayaan Milan ing era sepakbola modhèren ya iku awal dekade 90-an nalika mendominasi Liga Italia nalika diasuh déning Arrigo Sacchi, lan diterusaké déning Fabio Capello. Puncaké, Milan ngrebut trofi Liga Champions ing taun 1994 ngalahaké Barcelona ing babakfinal. Sakpungkuré Capello kang nyebrang menyang Spanyol kanggo nglatih Real Madrid, Milan terus mlorot lan lagi bisa ngraih gelar juara Liga Italia ing mangsa kompetisi 1998/1999 nalika diasuh déning pelatih Alberto Zaccheroni. Amarga surut gelar, Zaccheroni nuli diganti déning mantan juru main Milan, Carlo Ancelotti. Ancelotti kasil nggawa Milan ngraih gelar juara Liga Champions ing mangsa 2002/2003 nalika ngalahaké Juventus liwat drama adu pinalti ing Manchester, Inggris. Milan ngraih gelar prestisus pungkasan kanthi ngrebut juara Liga Italia ing mangsa kompetisi 2003/2004 sisan ndadèkaké penyerang Andriy Shevchenko minangka pencetak gol paling akèh ing Liga Italia.

Ana ing mangsa kompetisi Liga Italia Seri A 2006/2007, Milan kesangkut skandal calciopoli kang ndadèkaké klub iku kudu wiwit kompetisi kanthi pengurangan 8 poin. Sanajan mangkono, publik Italia tetep bangga amarga ing tengah rusaké citra bal-balan Italia akibat calciopoli, Milan kasil njuarai kompetisi sepakbola kang paling gengsi sadonya, Liga Champions. Prestasi mau direngkuh sawisé Milan naklukaké Liverpool 2-1 liwat loro gol-é Filippo Inzaghi. Gelar iku nuntasaké dendam Milan kang kalah nalika adu penalti karo Liverpool rong taun sadurungé. Gelar pencetak gol paling akèh disabet déning juru main jenius Milan, Kaká kanthi 10 gol. Ana ing pertengahan mangsa, Milan ngundang mantan juru main paling apik sadonya, Ronaldo saka Real Madrid kanggo nguataké armada penyerang sawisé penyerang anom Marco Borriello diukum amarga konangan nganggo doping. Sawisé mangsa kompetisi 2006/2007 bubar, santer dikabaraké yèn Milan bakal kélangan Kaká kang diburu déning Real Madrid. Trequartista asal Brasil iki pancèn wis dadi buronané Madrid kang wis suwé péngin nuku. Madrid nawaraké dhuwit 80 yuta euro utawa setara karo 980 miliar rupiah kanggo transfer Kaká. Kaká ditawari gaji resik 12 juta euro per mangsa, sarta 100% kasil dodolan "merchandise"é. Gaji iki nilainé lipat 2.5 saka gajiné ing Milan. Yèn Kaká nampa tawaran Madrid mau, dhèwèké bakal dadi pebola paling larang sepanjang jaman, ngluwihi rekor Zinedine Zidane kang mung 47 yuta euro. Bapak sisan agen Kaká, Bosco Leite uga sempat mabur menyang Madrid kanggo rundinganmasalah Kaká. Milan mesthi waé ora setuju nglepasaké kanthi rega pira waé. Madrid sidané nyerah. Amarga kasetiaané mau, Milan janji bakal ngunggahaké gaji Kaká.

                                     

3. Prestasi

  • Seri A: 18
  • 1901, 1906, 1907, 1950-51, 1954-55, 1956-57, 1958-59, 1961-62, 1967-68, 1978-79, 1987-88, 1991-92, 1992-93, 1993-94, 1995-96, 1998-99, 2003-2004, 2010-11
  • Piala/Liga Champions: 7
  • 1962-63, 1968-69, 1988-89, 1989-90, 1993-94, 2002-03, 2006-07
  • 1966-67, 1971-72, 1972-73, 1976-77. 2002-03
  • Piala Italia: 5
  • 1988, 1992, 1993, 1994, 2004, 2011, 2016
  • Piala Super Italia: 7
  • Piala Interkontinental: 3
  • 1969, 1989, 1990
  • Piala Super Éropah: 5
  • 1989, 1990, 1994, 2003, 2007
  • 1967-68, 1972-73
  • Piala Winners: 2
  • 1951, 1956
  • Piala Latin
  • Piala Mitropa
  • 1981/82

Babak Final

  • 1957/58, 1992/93, 1994/95, 2004/5, 2006/7
  • Piala/Liga Champions
  • Piala Winners
  • 1973/74
  • 1963, 1993, 1994, 2003
  • Piala Interkontinental
  • 1973, 1993
  • Piala Super Éropah
  • 1953
  • Piala Latin
  • 1941/42, 1967/68, 1970/71, 1974/75, 1984/85, 1989/90, 1997/98
  • Piala Italia


                                     
  • stadion ing kutha Milan Italia. Stadion iki dadi kandhange rong grup bal - balan kang misuwur ing Italia, ya iku Inter Milan lan A.C Milan Ing stadion iki
  • uga tau main ana ing klub Grêmio, Paris Saint - Germain, Barcelona, lan A.C Milan sadurungé dhèwèké ilih kanggo main ana ing klub Flamengo nalika sasi Januari
  • bal - balan profésional saking Argèntina ingkang main bal ing klub Seri A Italia A.C Milan piyambakipun dados pemain glandhang. Mauri miwiti debutipun ingkang
  • bal - balan profésional saking Kolombia ingkang main bal ing klub Serie A Italia A.C Milan utaminipun dados pemain bèg. Piyambakipun kawentar minangka bèg kang
  • bal - balan profésional saking Paraguay ingkang main bal ing klub Serie A Italia A.C Milan utaminipun dados pemain bèg. Gustavo Gómez lair ing Misiones, Paraguay
  • Scudetto Serie A Campeones La Liga FIFA Puskas Award Profil di situs web A.C Milan ing basa Itali Statistik di situs web Lega Serie A Profil di situs
  • bal ing klub Serie A Italia A.C Milan utaminipun dados pemain bèg tengen. Calabria menika kalebet asli dhidhikan akadhemi A.C Milan Piyambakipun nglampahi
  • Provinsi Milan Italia, 23 Agustus 1971 umur 49 taun ya iku salah siji mantan juru main bal - balan kang kebangsaane Italia. Dhewke main ana ing tim A.C Milan
  • bal - balan profésional saking Italia ingkang main bal ing klub Serie A Italia A.C Milan utaminipun dados pemain bèg tengen. Conti ing Kutha Lecco, Lombardy
  • Football Club Internazionale Milano S.p. A utawa luwih kaloka kanthi jeneng Inter Milan utawa jejuluk liyané il Nerazurri si biru ireng il Biscone si
  • 1998 - 1999 lan 2000 Reggina 1999 - 2000 A.C Milan 2001 - 2011 lan Juventus 2011 - Ana ing A.C Milan Pirlo wis dadi juwara liga Italia kanthi 1