Back

ⓘ Máchica




Máchica
                                     

ⓘ Máchica

Máchica yaiku salah sawijining jinis glepung sing digawe saka gandum panggang sing digiling utawa gandum panggang liyane. Iki digunakake ing masakan Bolivia, Ekuador lan Peru.

                                     

1. Migunakake

Máchica digunakake ing macem-macem panganan sing kalebu bagean saka masakan Andes. Iki kalebu chapo, Tèh hèrbal decoction digawe karo lemongrass, linglang verbena utawa Jamu; wedang liyane sing diarani colada de máchica digawe kanthi nyampur máchica kanthi cairan panas utawa adhem; nogadas, pekat nougat sing digawe nggunakake panela gula tebu sing ora máchica, endhog, máchica lan macem-macem kenari sing diarani toctes ; pan de máchica, macem-macem roti panggang nggunakake máchica saliyane glepung panggang; pinol - mirip karo nanging beda saka pinole - wedang sing disiapake kanthi cara sing padha karo colada de máchica nanging sing uga kalebu panela lemah lan rempah-rempah kayata anise, kayu manis lan cengkeh; sopa con máchica, samubarang macem-macem sup utawa sup gurih sing máchica nganggo máchica ; lan torta de máchica, jajan panggang karo máchica. Sup kanggo máchica ditambahake biasane duwe dhasar wortel, legum, bawang lan kentang, lan bisa uga ora ngemot daging. Iki digunakake kanggo adonan lan mateng daging sing bakal digoreng, kayata kulit babi utawa kerang kalebu udang. Máchica kadhang uga ditambahake ing coklat panas utawa jus adhem, lan wis digunakake kanggo rasa es krim. Iki digabungake menyang stroopwafels cookie sing asale saka Walanda digawe ing Peru lan diisi bahan-bahan Andes liyane kayata woh-wohan lan chicha. Sawetara máchica adat nggunakake máchica kanggo nyiapake cuy, daging tradisional.

Satus gram máchica digawe saka gandum ngemot 344 kalori kcal, protein 8.6 gram, lemak 0.7 g, karbohidrat 77.4 gram, serat 6.6 g, 74 kalsium mg, 320 fosfor mg, 12.3 mg wesi, 0.12 mg vitamin B 1, 0.25 mg vitamin B 2, 8.7 mg niacin, lan 1.9 mg vitamin C. Kanggo máchica sing digawe saka gandum, 100 gram ngemot 347 kalori, 7.9 g protein, 1.2 g lemak, 79.9 g karbohidrat, 4.1 g serat, 67 mg kalsium, 0.9 mg wesi, lan 2.7 mg vitamin C.