Back

ⓘ Apel gajah




Apel gajah
                                     

ⓘ Apel gajah

Dillenia indica, umume dikenal minangka apel gajah, kalebu spesies Dillenia sing asale saka China lan Asia tropis.

                                     

1. Wedharan

Iku wit gedhe shrub utawa cilik kanggo wit-medium ukuran akeh kanggo 15 m dhuwur. Godhonge ana 15-36 dawane cm, kanthi permukaan bergelombang sing jelas kanthi vena sing kesengsem. Cabang-cabange digunakake kanggo nggawe kayu bakar sing apik. Kembang gedhe, 15-20 diameteripun cm, kanthi lima kelopak putih lan stamen kuning. Woh-wohan bunder sing khas yaiku gedhe, kuning ijo, akeh wiji lan bisa dipangan. Woh iki kalebu 5-12 cm kanthi jumlah ongko 15 carpels, saben carpel ngemot limang wiji ditempelake ing pulp becik ditonton nanging fibrous.

                                     

2. Ekologi

Dillenia indica ngasilake woh-wohan sing gedhe lan bisa didhahar sing mung bisa diakses megaherbivora ing alam bébas. Panaliten ing Cadangan Macan Buxa dening ekologis Sekar & Sukumar nuduhake manawa gajah Asia katon seneng banget karo woh-wohan D. indica, mula bisa nyebar wiji penting kanggo wit iki. Kanthi prospek saka punah saka gajah wit iki wis dikembangaké dadi sistem bali-up, kang woh-wohan hard sing padha mung diakses kanggo megaherbivores, alon nyaksekake ing sainggiling wana liwat mangsa garing kanggo ngidini akses kanggo kéwan kasil cilik kayata macaques, rodents lan bajing. Bibit saka woh-wohan sing tuwa lan alus bisa germin kanthi apik, saengga terus-terusan wit iki ora mandhiri saka kasebar nyebar megaherbivore utama.

                                     

3. Piguna

Pulp buah asem lan digunakake ing masakan India ing kari, selai ouu khatta, lan jeli. Amarga minangka sumber panganan utama gajah, kethek lan rusa, mula nglumpukake woh-wohan saka wilayah alas alas. Penjualan woh-wohan komersial uga dilarang kanggo usaha supaya sistem rantai panganan alas ora dibuwang kabeh.