Back

ⓘ Kacang kola




Kacang kola
                                     

ⓘ Kacang kola

Kacang kola ya iku woh saka wit kola, sawijining jinis wit kang asalé saka alas tropis ing Afrika. Wiji kacang kola ana kang ngandhut kaféin. Wiji kang ana kaféiné kuwi bisa digunakaké kanggo nambah rasa ing ombénan cola utawa ombénan kang berkarbonasi utawa soft drinks.

Kacang kola minangka kacang kang ngemot kaféin saka wit cemara kang kalebu genus Cola, utamané spésiès Cola acuminata lan Cola nitida. Cola acuminata, ya iku wit cemara kang dawané udakara 20 mèter, nduwèni godhong bunder dawa kaya endhog ing lan kasar. Wit-witan kasebut duwé kembang kuning kanthi bintik-bintik ungu lan woh-wohan kaya lintang. Ing njero woh-wohan kuwi, udakara rolas wiji bunder utawa persegi dikembangaké ing cangkang wiji putih. Kacang kuwi duwé aroma legi lan kaya kembang mawar. Rasané kaping pisanan pait, nanging luwih legi nalika dimamah. Kacang kola bisa digodhog kanggo njupuk kaféin. Saliyané iku, kacang kola duwé 2-4% kaféin lan theobromine, uga ana tanin, alkaloid, saponin, lan flavonoid.

                                     

1. Sajarah

Kacang kola digunakaké pisanan ing zaman kuno. Ing zaman iku, kacang kola dimamah utamané ing budaya Afrika Kulon kanggo stimulasi mental. Ing Afrika Kidul uga ana panyebaran kacang kola. Panyebaran kacang kola kuwi mau ana sesambungané karo panyebaran agama Islam sasuwéné abad kaping 17. Ing jaman semana kacang kola digunakaké kanggo mulihaké kualitas banyu amarga wong-wong Afrika kang didadèkaké budak padha ngombe banyu kang kualitasé ora apik. Ing taun 1970-an, kacang kola digunakaké kanggo sesajèn sembahyangan, upacara pakurmatan para leluhur, upacara mantènan, lan upacara ngubur wong séda. Saliyané iku, kacang kola uga digunakaké kanggo ramalan tradhisional kang kasebut ramalan Obi.

                                     

2. Piguna

Kacang kola bisa digunakaké kanggo pengobatan kuno utawa tradhisional. Kacang kola migunani kanggo nglancaraké pencernaan. Carané kanthi digiling lan dicampur madu. Saliyané iku, kacang kola uga bisa digunakaké kanggo ngobati watuk. Kacang kola uga digunakaké kanggo nambah rasa ing budaya wong kulon. Kacang kola uga dadi salah sijining sumber kaféin ing ombénan kola utawa ombenan kang padha jinisé.

                                     
  • watara taun 1791 ing Virginia Ombèn - ombèn sing ing tembé dadi Coca - Cola iku mulabukané ombèn - ombèn saka koka lan kacang kola kanggo nambani mumet.