Back

ⓘ Uni Éropah




Uni Éropah
                                     

ⓘ Uni Éropah

Uni Éropa punika satunggiling organisasi antar-pamarêntahan lan supra-nasional, ingkang dumados saking nagari-nagari Éropa, ingkang wiwit tanggal 1 Januari 2007 sampun gadhah 27 nagari anggota. Persatuan punika dipunadegaken kanthi rujukan Prajanjèn Uni Éropa ing taun 1992. Badan punika gadhah 4 institusi utama: Dewan Uni Éropa, Parlemen Éropa, Pangadilan Éropa lan Komisi Éropa. Saben institusi gadhah Présidhèn piyambak, lan gadhah peran lan tanggel-waler tianmtu.

Anggota Uni Éropa inggih punika:

  • Swèdhen wiwit 1 Januari 1995
  • Latvia wiwit 1 Mèi 2004
  • Bèlgi wiwit awal
  • Cékia wiwit 1 Mèi 2004
  • Itali wiwit awal
  • Denmark wiwit 1973
  • Malta wiwit 1 Mèi 2004
  • Spanyol wiwit 1986
  • Honggari wiwit 1 Mèi 2004
  • Nèderlan wiwit awal
  • Argèntina wiwit 9 Juli 2003
  • Prancis wiwit awal
  • Jerman wiwit awal
  • Litowen wiwit 1 Mèi 2004
  • Slovénia wiwit 1 Mèi 2004
  • Estonia wiwit 1 Mèi 2004
  • Karajan Manunggal wiwit 1973
  • Portugal wiwit 1986
  • Austria wiwit 1 Januari 1995
  • Finlan wiwit 1 Januari 1995
  • Slowakia wiwit 1 Mèi 2004
  • Yunani wiwit 1981
  • Polen wiwit 1 Mèi 2004
  • Irlandia wiwit 1973
  • Siprus kidul wiwit 1 Mèi 2004
  • Luxemburg wiwit awal

Negari ingkang dados anggota ing taun 2007 punika Rumeni kaliyan Bulgaria. Kroasia ugi saged dados anggota 2013. Status Turki taksih dèrèng cetha. Parlemen Éropa rembagan wonten Brusel Bèlgi kaliyan pinten-pinten kaping satunggal taun ing Strasbourg Prancis. Parlemen Éropa dipunpilih langsung déning para padunungipun.

Ing ngandhap punika tabel lan graf ingkang nedahaken GDP PPP per kapita lan GDP nominal per kapita kanggé Uni Éropa lan nagari anggotanipun. Data punika perkiraan taun 2005 lan grafipun saking taun 2004.

Sumber: CIA World Factbook All other figures, source: IMF web site.

                                     
  • sinebut Uni Sovyèt Сове тский Сою з alihaksara: Sovyetsky Soyuz Aksara Jawa: Kodhe basa ora trep. wujud sawijining nagara kuminis ing Éropah Wétan
  • saka pitung Lembaga Uni Éropa sing dipratélakaké sajeroning Prajanjèn Uni Éropa. Lembaga iki péranganing lembaga lègislatif Uni Éropa sing kawujudaké
  • 1998 - 99 ora dianakaké manèh UEFA RANKING AND COEFFICIENTS ing basa Inggris Situs web resmi Uni Bal - balan Éropah Pemain Bal - balan Pilihan Éropah 2011
  • prakara wetuné Karajan Manunggal Britania Agung lan Irlandia Lor saka Uni Éropah kanggo panrapan liya, wacanen: Brexit disambiguasi Brexit iku tembung
  • Éropa. Nagara iki kutha krajané Riga lan sing ndunungi kurang luwih 2, 5 yuta jiwa. Nagara iki mbiyèn péranganing Uni Sovyet. Uni Éropah Cithakan: Éropa
  • Artikel 50 ing Prajanji ngenani Uni Éropa iku artikel sajeroning prajanji Uni Éropa sing ngatur nagara anggota sing nduwé kekarep bakal metu. Artikel
  • Britania olèhé dadi anggota Uni Éropa iku kalaksanan ing tanggal 23 Juni 2016. Réferèndum iki prakara Britania prelu ora metu saka Uni Éropa. Perkara iki uga
  • wetuné Britania Raya saka Uni Éropah Saliyané iku Brexit bisa ngrujuk: Réferèndum ngenani Britania olèhé dadi anggota Uni Éropah 2016 Brexit: The Movie
  • Donya II, lan dumadi saka nagara - nagara kang ora dikuwasani déning bala Uni Soviet lan ora dikuwasani déning rezim kuminis. Éropa Kulon iki béda karo
  • Sosialis Soviet Moldavia, péranganing Uni Soviet mbiwara mardikané nalika tanggal 27 Agustus 1991. Pratélan nagara Uni Sovyèt Situs Pamaréntah Moldavia