Back

ⓘ Hamantash




Hamantash
                                     

ⓘ Hamantash

hamantash minangka cookie saku sing isi segitiga Ashkenazi, biasane digandhengake karo preinan Yahudi Purim. Jeneng kasebut nuduhake Haman, wong jahat ing crita Purim. Ing basa Ibrani, hamantashen dikenal minangka אוזני המן, oznei Haman, Kupinge Haman.

Ing basa Yiddish, tembung homentash iku tunggal, dene homentashen minangka bentuk jamak. Nanging, hamantashen minangka wujud tembung sing luwih umum ing antarane para penutur basa Inggris, sanajan nuduhake siji jajanan contone, "Aku mangan wiji poppy hamantashen".

                                     

1. Isi gurih

Kandhungan hamantaschen gurih saiki wis muncul ing taun-taun pungkasan, lan popularitase tuwuh lan umume disiapake ing omah, nanging uga bisa ditemokake ing macem-macem toko roti lan restoran Yahudi sing nyedhiyakake masakan Yahudi. Varietas gurih bisa uga ana tambalan kayata pizza, bayam lan feta, domba, kentang, utawa keju, lan asring uga padha karo pastry Yahudi liyane kayata knish, bourekas, lan sambusak.

Hamantaschen sing manis biasane digawe nganggo adonan sing isine mentega utawa, adonan pareve sing umume ana minyak. Gumantung saka bahan sing digunakake ing adonan, konsistensi hamantaschen sing wis rampung bisa diwiwiti saka garing lan remuk kaya roti cekak, nganti alus lan kue kaya cookie ireng lan putih, nganti kuwat lan asri kaya cookie butter. Adonan umume disiyapake nganggo glepung, endhog, gula, mentega utawa margarin utawa minyak goreng, lan bumbu kayata vanila ; kadhang susu digunakake ing adonan, lan kadang ragi kayata bubuk panggang utawa baking soda ditambahake uga. Adonan banjur dicampur alon-alon supaya bisa nggabungake kabeh bahan nanging ora nggawe adonan dadi angel lan menehi hamantaschen tekstur sing asor.