Back

ⓘ Ligue1




Ligue1
                                     

ⓘ Ligue1

Ligue 1, secara resmi dikenal minangka Ligue 1 Uber Eats amarga alasan sponsor, yaiku profesional Prancis kanggo klub sepak bola asosiasi pria. Ing bagean ndhuwur sistem liga sepak bola Prancis, iki kalebu kompetisi sepak bola utama negara kasebut. Dikelola dening Ligue de Football Professionnel, Ligue 1 ditrapake dening 20 klub lan operasi kanthi sistem promosi lan degradasi saka Ligue 2.

Musim panas wiwit Agustus nganti Mei. Klub melu loro pertandingan nglawan masing-masing tim liyane ing liga - kabeh kandhang lan kabeh tandhing - kanthi total 38 pertandingan sajrone musim. Sebagian gedhe game dimuter ing dina Sabtu lan Minggu, kanthi sawetara game nalika dina kerja. Permainan secara teratur ditanggapi akhir pekan terakhir sebelum Natal selama dua minggu dan kembali pada minggu kedua Januari. Ing 2018, Ligue 1 minangka salah sawijining liga nasional, kalebu urutan Eropa ing La Liga Spanyol, Liga Premier Inggris, Bundesliga Jerman, lan Serie A. Italia

Ligue 1 diresmikan tanggal 11 September 1932 karo jeneng Nasional sadurunge pindhah menyang Divisi 1 sawise setahun ngadeg. Iki terus dienggo karo jeneng kasebut nganti taun 2002, yen kalebu jeneng sing saiki. AS Saint-Étienne minangka klub sing paling sukses kanthi sepuluh gelar ing Prancis sajrone Olimpiade Lyonnais yaiku klub sing entuk gelar paling akeh sing ngetutake pitung taun 2002 lan 2008. Kanthi kedadeyan 69 musim ing Ligue 1, Olympique de Marseille nggawe rekor musim terbanyak ing kalangan elit, sementara Paris Saint-Germain nggawe rekor liga nganti umur 45 taun yaiku turut taun 1974 nganti saiki. Juara saiki dadi Paris Saint-Germain, sing dianugerahi gelar kesembilan ing musim 2019-20. Liga wis nyenengake sawetara kesempatan dening klub sing dilebokake ing luar negeri AS Monaco, sing nggawe liga dadi kompetisi lintas batas.

                                     

1.1. Sejarah Yayasan

Profesionalisme ing bal-balan Prancis durung ana nganti Juli 1930, nalika Dewan Nasional Federasi Sepak Bola Prancis milih 128-20 kanggo adopsi kasebut. Pendiri profesionalisme ing bal-balan Prancis yaiku Georges Bayrou, Emmanuel Gambardella, lan Gabriel Hanot. Profesionalisme resmi dileksanakake ing taun 1932.

Kanggo sukses nggawe liga sepak bola profesional ing negara kasebut, Federasi mbatesi liga kasebut dadi rong puluh klub. Kanggo melu kompetisi, klub kudu telung kritéria penting:

  • Klub sing mlebu kudu bisa entuk cukup bathi kanggo ngimbangi finansial.
  • Klub sing mlebu kudu bisa sukses ngrekrut paling ora wolung pemain profesional.
  • Klub sing mlebu mesthi duwe asil positif ing jaman biyen.

Akeh klub sing ora setuju karo kriteria subyektif, utamane Strasbourg, RC Roubaix, Amiens SC, lan Stade Français, dene liyane kaya Rennes, amarga wedi bangkrut, lan Olympique Lillois, amarga ana konflik kepentingan, ora gelem dadi profesional. Presiden Olimpiade Lillois, Henri Jooris, uga ketua Ligue du Nord, wedi yen liga bakal melu lan ngusulake dadi divisi nomer loro liga anyar. Pungkasane, akeh klub entuk status profesional, sanajan dadi luwih angel kanggo gawe uwong yakin klub ing sisih lor negara kasebut; Strasbourg, RC Roubaix, lan Amiens nolak nampa liga anyar, nalika kosok baline Mulhouse, Excelsior AC Roubaix, Metz, lan Fives nampa profesionalisme. Ing Prancis sisih kidul, klub kayata Olympique de Marseille, Hyères, SO Montpellier, SC Nîmes, Cannes, Antibes, lan Nice ndhukung banget liga anyar lan nampa status profesionale tanpa padu.

                                     

1.2. Sejarah Madeg

Musim perdana liga profesional kabeh, sing diarani National, dianakake ing taun 1932–1933. 20 anggota perdana Nasional yaiku Antibes, CA Paris, Cannes, Club Français, Excelsior AC Roubaix, Fives, Hyères, Marseille, Metz, Mulhouse, Nice, Nîmes, Olympique Alès, Olympique Lillois, Racing Club de France, Red Star Olympique, Rennes, Sochaux, Sète, lan Montpellier. 20 klub kasebut dilebokake ing rong klompok 10 kanthi telung sisih ngisor saben grup ngalami penurunan menyang Divisi 2. Kaloro pemenang saka saben klompok bakal adhep-adhepan ing final sing dianakake ing papan sing netral, sing banjur dadi Stade Olimpiade Yves-du-Manoir. Final kaping pisanan dianakake tanggal 14 Mei 1933 lan cocog karo pemenang Grup A, Olympique Lillois, nglawan runner-up Grup B, Cannes. Antibes, sing menang Grup B, mesthine bakal melu final nanging dicurigai nyogok dening Federasi Sepak Bola Prancis lan didiskualifikasi. Ing final pertama, Lillois dinobat dadi juara pertama sawise menang 4-3 ing klub kasebut. Sawise musim, liga mutusake njaga 14 klub kasebut lan ora ningkatake sisih liya saka divisi nomer loro. Liga kasebut uga setuju bakal ganti jeneng saka National dadi mung Divisi 1. Kanggo musim 1934-35, liga ngatur sistem promosi lan degradasi sing sah lan ndadekake jumlah klub ing divisi pertama dadi 16. Nomer kasebut tetep nganti taun 1938 –39 mangsa.

Amarga Perang Dunia II, bal-balan ditanggepi pamrentah Prancis lan Profesi Ligue de Football, sanajan klub-klub anggotane tetep main ing kompetisi regional. Sajrone "kejuaraan perang", kaya sing diarani, profesionalisme diilangi dening rezim Vichy lan klub dipeksa melu liga regional, sing diarani Zone Sud lan Zone Nord. Amarga ora ana gandhengane karo rong liga kasebut, LFP lan FFF ora ngakoni kejuaraan sing dimenangake klub kasebut lan mula taun 1939-1945 ora ana ing pandangane loro organisasi kasebut. Sawise rampung perang lan mardika Prancis, bal-balan profesional bali menyang Prancis. Divisi kaping pisanan nambah jumlah klub dadi 18. Nomer iki tetep nganti musim 1965-666 nalika angka kasebut ditambah dadi 20. Ing taun 2002, liga ganti jeneng saka Divisi 1 dadi Ligue 1.

                                     

1.3. Sejarah Musim perdana 1932

Pecahnya Perang Dunia I nambah lambat proses integrasi lan anyar ing taun 1917 turnamen nasional Piala Prancis Piala Charles-Simon dilangsungake. Tanggal 7 April 1919, Fédération Française de Football FFF pungkasane ngadeg.

Sekjen FFF, Jules Rimet, dadi Presiden Fédération Internationale de Football Association FIFA tanggal 1921 lan ndeleng Piala Dunia digelar ing taun 1930. Nanging, profesional ing Prancis anyar dadi rong taun. Pesertanya berjumlah 20 klub lan terbagi dadi rong grup.

Pada musim perdana 1932-1933, Lille lOlympique Lillois tampil dadi juara. Kompetisi liga nganggo pakem modern anyar sawetara taun liwat Championnat de France.

Badan iki duwe tiga divisi berjenjang, yakuwi Ligue 1 paling dhuwur, banjur Ligue 2, lan Kejuaraan Prancis Amatir CFA, sing dikenal saiki.

                                     

2. Klub

Sebanyak 73 klub wis main ing Ligue 1 wiwit mlebu ing musim 1932–1933 nganti awal musim 2011–2012. Saiki, Marseille, Montpellier, Nice, lan Rennes minangka salah sawijining anggota sing melu liga sing main ing Ligue 1. Paris Saint-Germain minangka salah sawijining klub sing durung nemu degradasi poin. Mereka entuk promosi kanggo divisi kaping pisanan ing musim 1974–1975 lan durung rampung. Paris Saint-Germain kanthi administratif dingerteni dening liga sawise dipisahake saka Paris FC ing taun 1972, mula bakal digawe papan ing rong musim kasebut.

Internasional, klub Ligue 1 sing paling misuwur kalebu Paris Saint-Germain, Olympique Lyonnais, Olympique Marseille, AS Monaco, AS Saint-Etienne, Lille OSC lan Girondins de Bordeaux.

                                     
  • Arsenal Arsenal.com. Dibukak ing 11 July 2011. Gervinho finally a Gunner Ligue1 com. Dibukak ing 11 July 2011. Arsenal complete signing of Lille striker