Back

ⓘ Hidrologi




Hidrologi
                                     

ⓘ Hidrologi

Hidrologi yaiku panelitian ilmiah babagan gerakan, distribusi, lan manajemen banyu ing Bumi lan planét liyané, kalebu siklus banyu, sumber daya banyu, lan kelestarian lingkungan. Praktisi hidrologi diarani hidrologis. Ahli hidrologi minangka ilmuwan sing sinau ilmu bumi utawa lingkungan, tèknik sipil utawa lingkungan, lan geografi fisik. Nggunakaké macem-macem cara analitis lan tèknik ilmiah, dhèwèké nglumpukaké lan nganalisis data kanggo mbantu ngatasi masalah banyu kayata pengawétan lingkungan, bencana alam, lan manajemen banyu. Hidrologi dipérang dadi hidrologi banyu permukaan, hidrologi banyu saka njero lemah, lan hidrologi laut. Domain hidrologi kalebu hidrometeorologi, hidrologi permukaan, hidrogeologi, drainase teluk, lan kualitas banyu. Ing kéné, banyu uga gegayutak karo sifat fisik lan sifat kimia.

                                     

1.1. Ruang lingkup hidrologi Banyu lemah

Banyu lemah yaiku banyu ing ngisor permukaan Bumi, asring dipompa kanggo banyu ombé. Hidrologi banyu lemah hidrogeologi ngitung aliran banyu ing njero lemah lan transportasi banyu. Masalah kanggo njlentrehaké zona jenuh kalebu karakterisasi akuifer babagan arah aliran, tekanan banyu saka njero lemah lan, kanthi inferensi, ambané banyu ing njero lemah. Pangukuran ing kene bisa digawé nggunakaké piezometer. Akuif uga diterangaké babagan konduktivitas hidrolik, storativitas lan transmisivitas. Ana sawetara cara geofisika kanggo ciri akuifer. Uga ana masalah kanggo nggambaraké zona vadose zona ora jenuh.

                                     

1.2. Ruang lingkup hidrologi Infiltrasi

Infiltrasi minangka prosès sing mlebu banyu ing lemah. Sawétara banyu diserep, lan turahané mudhun dadi banyu mili. Kapasitas infiltrasi, tingkat maksimal ing lemah bisa nyedhot banyu, tergantung karo sawétara faktor. Lapisan sing wis jenuh nyedhiyakaké resistensi sing proporsional karo kekandelané, dene ditambah jeroné banyu ing sadhuwuré lemah menehi tenaga penggerak kepala hidrolik. Lemah sing garing bisa ngidini nyusup kanthi cepet kanthi tumindak kapiler ; pasokan iki surut amarga lemah dadi udan. Kompaksi nyuda porositas lan ukuran pori. Tutup permukaan nambah kapasitas kanth ngelambataké limpasan, nyuda pemadatan lan prosès liyané. Suhu sing luwih dhuwur nyuda viskositas, nambah infiltrasi.

                                     

1.3. Ruang lingkup hidrologi Kelembapan lemah

Kelembapan lemah bisa diukur kanthi macem-macem cara; kanthi nyelidiki kapasitansi, reflektor domain wektu utawa Tensiometer. Cara liyané kalebu sampling terlarut lan metode geofisika.

                                     

1.4. Ruang lingkup hidrologi Pangindraan jarak adoh

Pangindraan jarak adoh saka prosès hidrologis bisa menehi informasi babagan lokasi ing endi sensor situ bisa uga ora kasedhiya utawa arang banget. Iki uga ngidini pengamatan liwat papan sing amba. akéh variabel sing kalebu keseimbangan banyu terrestrial, kayata panyimpenan banyu permukaan, kelembaban lemah, udan, evapotranspirasi, lan salju lan es, bisa diukur nggunakaké sensor jarak adoh ing macem-macem resolusi lan akurasi spasial-temporal. Sumber sensor jarak adoh kalebu sensor adhedhasar tanah, sensor udara lan sensor satelit sing bisa nyekel gelombang mikro, data termal lan infra merah utawa nggunakaké tutupar, contoné.