Back

ⓘ Surfaktan




Surfaktan
                                     

ⓘ Surfaktan

Surfaktan minangka senyawa sing nyuda ketegangan permukaan ing antaranè rong cuwèran, ing antaranè gas lan cairan, utawa ing antaranè cuwèr lan padhat. Surfaktan bisa uga tumindak minangka deterjèn, agén pembasahan, émulsi, agén umpluk utawa dispersan. Tembung Surfactant iku gabungan saka surf ace- act ive agén t, diciptakaké udakara 1950.

                                     

1. Struktur lan komposisi surfaktan

Surfaktan biasané mawa senyawa organik sing amfifilik, tegesé ngemot klompok hidrofobik buntuté lan klompok hidrofilik endhasé. Mula, surfaktan ngemot komponén sing ora larut ing banyu utawa larut minyak lan komponén sing larut ing banyu. Surfaktan iki bakal nyebar ing banyu lan nyerap ing antarané udara lan banyu utawa ing antarané minyak lan banyu, yèn banyu dicampur karo minyak. Klompok hidrofobik sing ora larut ing banyu bisa ngluwihi fase banyu akèh, menyang udara utawa menyang fase minyak, dene klompok endhas sing larut banyu tetep ana ing fase banyu.

                                     

2. Surfaktan ing biologi

Awak manungsa ngasilakè surfaktan sing beda-beda. Surfaktan paru diprodhuksi ana ing paru supaya bisa gampang ambegan kanthi nambah kapasitas paru-paru total, lan kakebakan saka paru-paru. Ing sindrom tekanan napas utawa RDS, terapi pangganti surfaktan mbantu pasien ngalami ambegan normal kanthi nggunakakè bentuk farmasi surfaktan. Salah sawijining conto surfaktan paru-paru farmasi yaiku Survanta beractan utawa bentuk umum Beraksurf sing diprodhuksi dening Abbvie lan Tekzima. Garam empedu, surfaktan sing diproduksi ing ati, duwè peran penting ing pencernaan.

                                     

3. Guna surfaktan

Surfaktan duwè peranan penting minangka agén pembersih, pembasahan, penyebaran, émulsi, pambentuk umpluk lan anti umpluk ing akèh aplikasi lan produk rumah tangga, kalebu deterjen, pelembut kain, minyak motor, émulsi, sabun, cat, perekat, tinta, anti pedhut, lilin ski, lilin papan salju, kertas daur ulang, ing prosès flotasi, prosès cuci lan enzimatik, lan obat pencahar. Uga formulasi agrokimiya kayata herbisida sawetara, insektisida, biocides sanitizers, lan spermisida nonoxynol-9. Produk perawatan pribadi kayata kosmetik, sampo, gèl adus, kondisioner rambut, lan pasta untu. Surfaktan digunakakè ing pemadam kebakaran lan pipa agén pengurangan seret cuwèr. Polimer surfaktan alkali digunakakè kanggo mobilisasi minyak ing sumur minyak.

                                     

4. Risiko keamanan lan lingkungan

Umumé surfaktan anionik lan non-ionik ora beracun, duwè LD50 sing sebanding karo uyah meja. Keracunan senyawa amonium kuaternaria, sing kalebu antibakteri lan antijamur, beda-beda. Dialkyldimethylammonium chlorides DDAC, DSDMAC digunakakè minangka pelunak kain kanthi kurang LD50 5 g / kg lan intine ora beracun, déné alkilbenzyldimethylammonium klorida disinfektan duwè LD50 0.35 g / kg. Paparan jangka dawa kanggo surfaktan bisa ngganggu lan ngrusak kulit amarga surfaktan ngganggu membran lipid sing nglindhungi kulit lan sèl liyane. Iritasi kulit umume nambah seri non-ionik, amfoterik, anionik, surfaktan kationik. Surfaktan asring disimpen ing macem-macem cara ing darat lan ing banyu, minangka bagéan saka prosès sing dituju utawa limbah industri lan rumah tangga.