Back

ⓘ Panganan pokok




Panganan pokok
                                     

ⓘ Panganan pokok

A pangan pokok, pokok pangan, utawa mung pokok sing, iku pangan sing dipangan ajeg lan ing jumlah kuwi dadi bagean dominan standar diet kanggo wong diwenehi, nyediakke bagian sekedhik akeh kabutuhan energi lan umume mbentuk wujud proporsi asupan nutrisi liyane uga. Panganan pokok kanggo masarakat tartamtu bisa dipangan asring saben dina utawa saben panganan, lan umume wong urip kanthi pola diet adhedhasar mung sawetara panganan pokok. Staples khusus beda-beda gumantung ing saben papan, nanging umume panganan murah utawa gampang kasedhiya kanggo nyuplai siji utawa luwih bahan makronutrien sing dibutuhake kanggo kaslametan lan kesehatan: karbohidrat, protein, lemak, mineral, lan vitamin. Conto khas kalebu umbi lan oyot, biji-bijian, legum, lan wiji. Antarane, sereal, kacang polong, umbi lan oyot nyumbang udakara 90% asupan kalori panganan ing donya.

Peradaban pertanian awal ngregani panganan sing ditemtokake minangka bahan baku amarga, saliyane nyedhiyakake nutrisi sing dibutuhake, umume cocog kanggo disimpen sajrone wektu sing suwe tanpa bosok. Kaya panganan nonperishable sing mung bisa Staples sak mangsa butuh, kayata mangsa garing utawa kadhemen sedheng mongso, marang kang kaping harvests wis disimpen. Sajrone musim akeh, bisa uga ana macem-macem panganan sing kasedhiya.

Panganan pokok asale saka sayuran utawa produk kewan, lan staples umum kalebu sereal, umbi starchy utawa sayuran oyot, daging, iwak, endhog, susu, lan keju, lan legum garing kayata kacang lan kacang liyane. Panganan pokok kalebu sagu asalé saka pith saka sagu wit kurma, lan woh-wohan kayata kluwih lan plantains. Panganan pokok uga kalebu gumantung saka wilayah: minyak zaitun, minyak klapa, lan gula kayata saka plantain. Cithakan:Comparison of major staple foods

                                     
  • Thiwul yaiku panganan pokok kanthi bahan glepung gaplèk biyasa kanggo ngganti sega beras. Cara mangan racaké bisa karo uyah, parutan klapa bisa uga gula
  • daging lan sajinisé diarani vegetarian yaiku wong kang mung mangan janganan minangka panganan pokok Badan Pengawasan Obat dan Makanan POM Indonésia
  • kalebu panganan sajian sing enak, ing endi potongan daging lan macem - macem sayuran dipangan ing duduh kaldu gurih, kanthi roti utawa panganan pokok liyane
  • bisa disimpen kanggo dipangan sajroning setaun. Gaplèk dadi sumber panganan pokok ing tlatah Gunungkidul nalika jaman biyèn, kanthi diolah dadi thiwul
  • tuwuhan pari ora kasil, para tani ngganti tuwuhan jagung sing dadi panganan pokok Sega jagung racaké dipangan karo kluban lan sambel. Jagung dimasak didhang
  • ing saindenging wilayah. Asring iki amarga rasa utawa ciri sing mirunggan utawa amarga langka utawa larang regane dibandhingake karo panganan pokok
  • Kulon Panganan pokok ing masakan Togolese kalebu jagung, beras, millet, singkong, ubi, pisang lan kacang - kacangan Jagung minangka panganan sing paling
  • Roti minangka panganan pokok ing Finlan Dadi meh kabeh panganan lan macem - macem jinis diproduksi ing njero ruangan. Ing wilayah Swèdhen ing Åland, ana
  • Lonthong iku panganan pokok kang digawé saka beras lan lumrahé diblebet nganggo godhong gedhang. Wadhah godhong gedhang kang kanggo nggawé lonthong mau
  • biyasa dibuntel utawa dipincuk nganggo godhong gedhang utawa godhong jati. Ing jaman biyèn, grontol uga kerep dadi pengganti panganan pokok yaiku sega.
  • duwé béda. Sagu dadi panganan pokok déning masarakat ing Maluku lan Papua kang kang ana ing pasisir. Sagu uga bisa didadékaké panganan kaya ta papeda, kaya
  • lan subtropika saka kulawarga Euphorbiaceae. Uwiné dikenal minangka panganan pokok sing ngasilaké karbohidrat lan godhongé minangka janganan. Téla pohong