Back

ⓘ Corzetti




Corzetti
                                     

ⓘ Corzetti

Corzetti utawa Croxetti minangka jinis pasta khas masakan Ligurian ing sisih lor-kulon Italia, lan uga tradhisional ing wilayah Novi Ligure ing sebrang tapel wates karo Piedmont ing Provinsi Alessandria. Corzetti asale ing Liguria, ing Italia Lor kanthi wates karo Prancis, nalika abad pertengahan. Jeneng kasebut asale saka koin Genoan ing abad ka-14, yaiku corzetto.

Ana macem-macem jinis corzetti. Sing saka Val Polcevera, salah sawijining lembah utama wilayah Genoa digawe kanthi "gambar wolu". Papan-papan liya corzetti stampæ, "ditekan" utawa "dicap" corzetti ditemokake. Iki minangka babak cilik lancip pasta sing diwenehi hiasan timbul kanthi nggunakake alat kayu khusus. Embossing mbantu pasta supaya saos luwih apik. Pasta kanthi jeneng sing padha uga bisa ditemokake ing Piedmont, nanging bentuke luwih mirip karo orecchiette. Corzetti isih diprodhuksi ing batch cilik cedhak Genoa. Biyen, digawe dening petani lokal lan digunakake dening kulawarga bangsawan minangka tampilan kasugihan lan status.

                                     

1. Katrangan

Lembar pasta dicap lan dipotong nganti kira-kira4 centimetres 1.6 inches saka lembaran pasta datar kanthi cetakan kanggo nggawe pola khas. Kombinasi cetakan / pemotong bisa digawe saka kayu ukir tangan utawa die tembaga. Stamping bisa ditindakake kanthi tangan utawa nganggo mesin, kanthi versi cap tangan luwih rumit. Detil kasebut mbentuk pegunungan sing saos bisa nemplek lan nambah rasa.

Pasta biasane duwe pola ing loro-lorone, kanthi desain rumit ing sisih siji lan pola sing luwih sederhana ing sisih liyane. Déné padha sanalika Bintang kulawarga lambang, ing sisih fancier saiki fitur jas regional of arms utawa merek dagang Edo kang. Simbol khas ing sisih liyane yaiku salib sing asale jeneng croxetti, woh, inisial kulawarga, lesung lan pestle, srengenge, prau layar, utawa wit kurma. Ing Italia, dheweke bisa digunakake kanggo pesta pernikahan utawa kanggo acara liyane, ing endi tukang ditugasake nggawe wong mati kanggo nyiyapake pasta ing omah.

Adonan pasta digawe nganggo glepung, banyu lan uyah banjur digulung dadi seprei. Pasta kasebut dipotong dadi bunder sing dicap kanggo nggawe relief timbul, lan banjur garing nganti sawetara wektu. Corzetti biasane disajekake nganggo saus daging utawa jamur sing sederhana sing diarani tocco de funzi ing basa Genoa, pesto, kacang pinus utawa saus walnut, saus iwak, utawa saos krim ringan.