Back

ⓘ Pulitik




Pulitik
                                     

ⓘ Pulitik

Pulitik iku prosès nggawé lan pembagéan kakuwasan sajeroning masarakat kang antarané awujud prosès ngrumusaké kawicaksanan, mligi sajeroning nagara. Dhéfinisi iki minangka upaya nggandhèngaké sawatara dhéfinisi kang béda-béda bab hakikat pulitik kang kaloka sajeroning Èlmu pulitik.

Pulitik iku seni lan ngèlmu kanggo ngrengkuh kakuwasan kanthi konstitusional utawa kanthi nonkonstitusional.

Saliyané iku pulitik uga bisa ditilik saka arah kang béda, yaiku antarané:

  • pulitik iku bab kang magepokan karo penyelenggaraan pamaréntahan lan nagara
  • pulitik minangka kagiyatan kang diarahaké kanggo ngéntukaké lan njaga kakuwasan ing masarakat
  • pulitik iku kabèh soal bab prosès ngrumusaké lan nglaksanaaké kawicaksanan publik.
  • pulitik iku usaha kang ditempuh déning warga nagara kanggo minangka kaanan apik kanggo sakabèhé téyori klasik Aristoteles

Sajeroning mangertèni pulitik kudu faham sawatara kunci, antarané: kakuwasan pulitik, legitimasi, Sistem Pulitik, perilaku pulitik, partisipasi pulitik, prosès pulitik, lan uga ora kalah wigatiné seluk beluk bab parté pulitik.

                                     

1.1. Èlmu pulitik Téyori pulitik

Téyori pulitik iku kajian bab konsèp nentokaké tujuan pulitik, piyé carané nggayuh tujuan mau sarta kabèh konsekuensiné. Basan bab Téyori Pulitik antarané filsafat pulitik, konsèp bab Sistem Pulitik, nagara, masarakat, kadhaulatan, kakuwasan, legitimasi, lembaga nagara, owah-owahan sosial, pangyasa pulitik, perbandingan pulitik, lll.

Akèh banget wangun sistem pulitik kang dikembangaké déning nagara-nagara ing donya antarané: anarkisme,autoritarian, dhémokrasi, diktatorisme, fasisme, federalisme, feminisme, fundamentalisme keagamaan, globalisme, imperialisme, kapitalisme, kuminisme, liberalisme, libertarianisme, marxisme, meritokrasi, monarki, nasionalisme, rasisme, sosialisme, theokrasi, totaliterisme, oligarki dsb.

                                     

1.2. Èlmu pulitik Lembaga pulitik

Lumrahé tegesé sawijining organisasi, nanging lembaga bisa uga wujud sawijining kabiasaan utawa prilaku kang duwèni pola. Perkawinan upamané, iku lembaga sosial, kang diakoni déning nagara liwat KUA utawa Cathetan Sipil ing Indonésia apa déné kang diakoni déning masarakat waé tanpa pangakon nagara. Sajeroning bab iki, sawijining organisasi uga wujud prilaku kang duwé pola kanthi mènèhi kalungguhan marang wong-wong tinamtu supaya bisa ngayahi fungsi kanggo nggayuh tujuan bebarengan, organisasi bisa formal utawa informal. Lembaga pulitik iku prilaku pulitik kang duwèni pola sajeroning babagan pulitik.

                                     

1.3. Èlmu pulitik Hubungan Internasional

Sajeroning wangun klasik gayutan internasional iku wujud gayutan antar nagara, nanging sajeroning perkembangan sabanjuré, konsèp iki owah dadi nyakup kabèh interaksi kang dumadi lintas wates nagara. Sajeroning wangun klasik, gayutan internasional diperanaké mung déning para diplomat lan spiun saliyané wadya sajeroning paperangan. Dén sajeroning konsèp anyar gayutan internasional, warna-warna organisasi internasional, perusahaan, organisasi nirlaba, malah wong pribadi bisa dadi aktor kang wigati tumrap pulitik internasional.

                                     

2. Kakuwasan

Sajeroning téyori pulitik nunjuk marang kamampuan kanggo nggawé supaya wong liya nglakokaké bab kang ora dikarepaké. Max Weber nulis aané telu sumber kakuwasan: kasiji saka asumber saka ukum utawa undhang-undhang; kaloro, sumber saka kakerasan kaya déné penguasan gaman; katelu, sumber saka karisma.

                                     

3. Nagara

Nagara minangka sawijining kawasan teritorial kang ing jeroné ana sing ndunungi, duwé kadhaulatan kanggo nglakokaké pamaréntahan, lan diakoni déning nagara liya. Katentuan kang tersebut ing dhuwur iku minangka syarat ngadegé nagara miturut konferènsi Montevideo ing taun 1933

                                     

4. Tokoh lan pemikir Èlmu pulitik

Mancanagara

tokoh pemikir Ilmu Pulitik saka kalangan teoris klasik, modhèren utawa kontempoter antarané: Aristoteles, Adam Smith, Cicero, Friedrich Engels, Immanuel Kant, John Locke, Karl Marx, Lenin, Martin Luther, Max Weber, Nicolo Machiavelli, Rousseau, Samuel P Huntington, Thomas Hobbes, Antonio Gramsci, Harold Crouch, Douglas E Ramage.

Indonésia

Sawetara tokoh pemikir lan juru nulis materi Èlmu pulitik lan Hubungan internasional saka Indonésia antarané: Miriam Budiardjo, Salim Said dan Ramlan Surbakti.

                                     
  • Seri Pulitik Gapura Pulitik This box: deleng rembug besut Èlmu pulitik iku cabang èlmu sosial kang mbahas téyori lan praktèk pulitik sarta deskripsi lan
  • Seri Pulitik Gapura Pulitik This box: deleng rembug besut Parté pulitik iku organisasi pulitik kang nglakoni ideologi tartamtu utawa diwangun kanthi tujuan
  • Pratélan èlmuwan pulitik ing ngisor iki minangka pratélan èlmuwan pulitik ing donya, nanging sawatara tokoh uga misuwur minangka filsuf. Pratélan iki digawé
  • Seri Pulitik Gapura Pulitik This box: deleng rembug besut Sistem pulitik iku sistem ngenani pulitik lan pamaréntahan. Lumrahé dibandhingaké karo sistem
  • Haruhara Mèi 1998 kang ndadèkaké mudhuné Présidhèn Soeharto, reformasi gedhèn banjur dianakaké ing babagan pulitik Pratélan parté pulitik Indonésia
  • Seri Pulitik Gapura Pulitik This box: deleng rembug besut Pratélan parté pulitik ing Indonésia, ing ngisor iki ditata miturut partisipasi sajeroning pilihan
  • Pulitik Etis utawa Pulitik Bales Budi iku pamikiran kang nyatakaké yèn pamaréntah kolonial duwé tanggung jawab moral tumrap kasajahtran pribumi. Pamikiran
  • Seri Pulitik Gapura Pulitik This box: deleng rembug besut Parté pulitik iku organisasi pulitik sing ngupaya kanggo nggayuh lan njaga kakuwatan pulitik sajeroning
  • Seri Pulitik Gapura Pulitik This box: deleng rembug besut Kampanye pulitik iku upaya sing katata kanggo mempengaruhi prosès gawé kaputusan ing sawijining
  • Kementerian Koordinator Babagan Pulitik Hukum, dan Keamanan, dicekak Kemenkopolhukam, iku kamentriaan ing Pamaréntah Indonésia kang mbidangi koordinasi