Back

ⓘ Dhéwan Ékonomi lan Sosial PBB



Dhéwan Ékonomi lan Sosial PBB
                                     

ⓘ Dhéwan Ékonomi lan Sosial PBB

Dewan Ékonomi lan Sosial Perserikatan Bangsa-Bangsa tugasé mbantu Sidang Umum PBB sajeroning upaya ngundhakaké kerjasama lan pangyasa ékonomi lan sosial international. ECOSOC duwé 54 anggota, kabèh pinilih déning Sidang Umum PBB kanggo mangsa kalungguhan telung taun. Présidhèn ECOSOC dipilih kanggo mangsa setahun lan dipilih saka wakil nagara-nagara cilik lan madya. ECOSOC nganakaké patemon setaun pisan ing sasi Juli sajeroning patang minggu. Wiwit taun 1998, ECOSOC nganakaké patemon liya saben April karo Mantri-mantri Kauangan kang mimpin komite kunci saka Bank Donya lan International Monetary Fund. Pisah saka badan kusus kang dikoordinir, fungsi ECOSOC kalebu bab ngumpulaké informasi, mènèhi pamrayoga marang nagara anggota, lan nggawé rekomendhasi. Saliyané iku, ECOSOC uga wigati tumrap nyelarasaké kawicaksanan lan koordinasi fungsi-fungsi kang tumpang tindhih ing badan-badan ngisoran PBB lan ing peran iki ECOSOC aktif banget.

                                     

1. Présidhèn ECOSOC

Présidhèn ECOSOC ya iku Dalius Čekuolis, saka Lithuania. Présidhèn ECOSOC dipilih kanggo mangsa setahun lan dipilih saka wakil nagara-nagara cilik lan madya.

                                     

2. Reformasi

Owah-owahan Piagam PBB ingkang ngowahi Bab X Piagam PBB, anggota ECOSOC ditambah, wiwitané 18 dadi 27 anggota ing taun 1965, lan dadi 54 anggota ing taun 1971.

Sajeroning sajarah, ECOSOC mligi minangka wahana dhiskusi kanggo bab ékonomi lan sosial. ECOSOC mung duwé kakuwasan sithik kanggo nglaksanakké sawijining langkah tindhakan lan sawatara nagara anggota ngrasa yèn pigunané mung marginal utawa sethithik banget. Sanajan mangkono, wiwit taun 1992, Amérikah Sarékat lan nagara-nagara liyané miwiti supaya ECOSOC luwih relevan kanthi nguwataké kawicaksané ngenani tanggung jawab bab ékonomi, sosial lan babagan kang magepokan, mligi sajeroning nerusaké sasaran-sasaran pangyasa.

Reformasi mau ndadèkaké ECOSOC pembina oversight lan badan panata kawicaksanan kanggo aktivitas pangyasa operasional PBB lan badan èksekutif cilik kanggo Program Pangyasa PBB UNDP, UNFPA, lan UNICEF kang mènèhi agènsi-agènsi mau paugeran operasi lan ngundhakaké manajemen. Reformasi mau uga mènèhi kakuwatan marang ECOSOC supaya agènsi-agènsi PBB nganakaké koordinasi sajeroning ngayahi tugasé bab sing dadi kawigatèn umum, kaya déné pananggulangan narkotika, hak azasi manungsa, pangentasan kemelaratan, lan pencegahan HIV/AIDS.

Siji kasil positif saka reformasi ya iku carané sistem pangyasa PBB wiwit merèspon kanthi luwih padhu coherent lan efisièn marang krisis kamanungsan ing saindhenging donya. Reformasi kang diprakarsai déning Sekretaris Jenderal PBB Annan wis kasil mènèhi owah-owahan kang wigati tumrap terus nguwataké koordinasi antarané agènsi-agènsi kang ngayahi tugas kamanungsan.

Salah sijiné conto ya iku kaputusan ECOSOC ing taun 1994 kang mènèhi kakuwasan kanggo nggawé sawijining program PBB gabungan lan disponsori bareng-bareng kanggo nanggulangi HIV/AIDS. Program iki UNAIDS nggabungaké sumber daya lan ahli kang magepokan karo HIV/AIDS saka WHO, UNICEF, UNDP, UNFPA, UNESCO, lan Bank Donya sajeroning program global kang nyawiji, ngilangaké duplikasi lan ngundhakaké kaprigelan nagara-nagara anggota kanggo ngatasi wabah AIDS. Program iki diwiwiti ing sasi Januari 1966.

                                     

3. Agènsi Kusus

The Specialized Agencies are autonomous organizations working with the United Nations and each other, inter alia through the coordinating machinery of the Economic and Social Council.

  • FAO
  • UNESCO
  • IDA
  • WHO
  • MIGA
  • Bank Donya
  • ICSID
  • IFC
  • IBRD
  • ILO
  • WMO
  • UNIDO
  • IRO mandheg ing taun 1952
  • UNICEF
  • ICAO
  • INCB
  • UPU
  • IMF
  • ITU
  • IMO
  • WIPO
  • UNDP
  • IFAD
                                     

4. Pranala njaba

  • UN Economic and Social Council - Background
  • United Nations Economic and Social Council
  • United Nations - Official site
  • United Nations Department of Economic and Social Affairs
  • Global Policy Forum - Social and Economic Policy at the UN
  • United Nations Economic and Social Development page
  • Congo - Conference of UN NGOs
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →