Back

ⓘ Antropologi



                                               

Perang Tondano

Perang Tondano yaiku perang sing dumadi Suku Minahasa lan Pamrentah Kolonial Walanda ing taun 1808-1809. Perang iki dumadi ing tlatah Tlaga Tondano, semenanjung Sulawesi.

Antropologi
                                     

ⓘ Antropologi

Antropologi iku tegesé ngèlmu sing nitèni patindhakané wong urip karo adat-istiadaté sarta tradhisiné. Èlmu iki duwé asal-usul sajeroning èlmu alam, humaniora, lan èlmu sosial. Istilah "antropologi" saka basa Yunani anthrōpos, "manungsa", lan -logia, "wacana" utawa "studi", lan pisanan dipigunakaké taun 1501 déning filsuf Jerman Magnus Hundt.

Kawigatèn dhasar Antropologi ya iku "Apa sing ndhéfinisikaké Homo sapiens?", "Sapa nenek moyang Homo sapiens modhèren?", "Apa ciri-ciri fisik manungsa?", "Kepriyé patindakané manungsa?", "Ngapa ana variasi lan prabédan antarané golongan-golongan sing béda saka manungsa?", "Kepriyé mangsa kapungkur évolusi saka Homo sapiens diprabawai organisasi sosial lan budaya?" lan sapanunggalé.

Ing Amérikah Sarékat, antropologi kontèmporer racaké dipérang dadi papat sub-babagan: antropologi budaya. Panyerakan "papat-babagan" antropologi disajèkaké ing akèh buku tèks kasarjanan sarta program antropologi. Ing universitas-univrsitas sing ana ing Inggris, lan akèh ing Éropah, "sub-babagan" iki asring dipapanaké ing départemèn kapisah lan dideleng minangka disiplin èlmu sing béda.

Sub-babagan sosial lan budaya wisbanget diprabawai déning téyori strukturalis lan pasca-modhèren, uga minangka pagèsèran menyang arah masarakat modhèren ajang luwih mirunggan sajeroning komit para sosiolog. Sakwéné taun 1970an lan 1980an ana pagèsèran epistemologis adoh saka tradhisi positifisme sing sapérangan gedhé digenahaké disiplin. Sakwéné pagèsèran iki, pitakonan-pitakonan suwé ngenani sipat lan prodhuksi kawruh muncul ngisi papan utama sajeroning antropologi budaya lan sosial. Béda karo, arkéologi, antropologi biologi, lan antropologi lingustik sapérangan gedhé isih positivis. Amarga pabédan ing epistemologi, antropologi minangka disiplin duwé kekurangan kamanunggalan suwéné sapérangan dasawarsa akir-akir iki. Masalah iki uga wis njalari départemèn nyimpang, minangka conto nalika taun akademik 1998–9 ing Univèrsitas Stanford, ing ngendi "para èlmuwan" lan "non-èlmuwan" kapérang dadi rong départemèn: èlmu antropologi lan antropologi budaya & sosial; départemèn iki banjur digabung manèh nalika taun akademik 2008–9.

                                     

1.1. Wacan terusan Kamus lan ensiklopèdi

  • Barfield, Thomas 1997. The dictionary of anthropology. Hoboken: Wiley-Blackwell Publishing.
  • Levinson, David and Melvin Ember. eds. 1996 Encyclopedia of Cultural Anthropology. 4 vols. New York: Henry Holt.
                                     

1.2. Wacan terusan Cathetan lapangan lan riwayat saka antropolog

  • Barley, Nigel 1983 The innocent anthropologist: notes from a mud hut. London: British Museum Publications.
  • Lévi-Strauss, Claude 1967 Tristes tropiques. Translated from the French by John Russell. New York: Atheneum.
  • Mead, Margaret 1972 Blackberry winter: my earlier years. New York: William Marrow.
  • Mead, Margaret, 1977 Letters from the field, 1925 - 1975. New York: Harper & Row.
  • Malinowski, Bronisław 1967 A diary in the strict sense of the term. Translated by Norbert Guterman. New York, Harcourt, Brace & World.
  • Geertz, Clifford 1995 After the fact: two countries, four decades, one anthropologist. Cambridge, MA: Harvard University Press.
  • Rabinow, Paul. 1977 Reflections on fieldwork in Morocco.
                                     

1.3. Wacan terusan Sajarah

  • Lewis, Herbert S. 2005 "Anthropology, the Cold War, and Intellectual History. In R. Darnell & F.W. Gleach, eds. Histories of Anthropology Annual, Vol. I.
  • Stocking, George, Jr. 1968 Race, Culture and Evolution. New York: Free Press.
  • Asad, Talal, ed. 1973 Anthropology & the Colonial Encounter. Atlantic Highlands, NJ: Humanities Press.
  • Lewis, Herbert S. 1998 "The Misrepresentation of Anthropology and its Consequences." American Anthropologist, 100: 716-731. Interscience.wiley.com, Lewis
  • Kehoe, Alice B. 1998 The Land of Prehistory: A Critical History of American Archaeology.
  • DAndrade, R. "The Sad Story of Anthropology: 1950-1999." In E. L. Cerroni-Long, ed. Anthropological Theory in North America. Westport: Berin & Garvey 1999. Anthro.ucsd.edu
  • Lewis, Herbert S. 2004 "Imagining Anthropologys History." Reviews in Anthropology, v. 33.
  • Pels, Peter & Oscar Salemink, eds. 2000 Colonial Subjects: Essays on the Practical History of Anthropology.
  • Darnell, Regna. 2001 Invisible Genealogies: A History of Americanist Anthropology. Lincoln, NE: University of Nebraska Press.
  • Harris, Marvin. 2001 The rise of anthropological theory: a history of theories of culture. AltaMira Press. Walnut Creek, CA.
  • Trencher, Susan. 2000 Mirrored Images: American Anthropology and American Culture, 1960-1980.
  • Price, David. 2004 Threatening Anthropology: McCarthyism and the FBIs Surveillance of Activist Anthropologists.
  • Gisi, Lucas Marco. 2007 Einbildungskraft und Mythologie. Die Verschränkung von Anthropologie und Geschichte im 18. Jahrhundert, Berlin, New York: de Gruyter.
  • Barth, Fredrik, Andre Gingrich, Robert Parkin, One Discipline, Four Ways: British, German, French, and American anthropology. Chicago: University of Chicago Press.


                                     

1.4. Wacan terusan Buku tèks lan karya-karya teoritis utama

  • Geertz, Clifford 1973 The Interpretation of Cultures. New York: Basic Books.
  • Clifford, James and George E. Marcus 1986 Writing culture: the poetics and politics of ethnography. Berkeley: University of California Press.
  • Salzmann, Zdeněk. 1993 Language, culture, and society: an introduction to linguistic anthropology. Boulder, CO: Westview Press.
  • Shweder, Richard A., and Robert A. LeVine, eds. 1984 Culture Theory: essays on mind, self, and emotion. Cambridge, UK: Cambridge University Press.
  • Harris, Marvin 1997 Culture, People, Nature: An Introduction to General Anthropology 7th Edition. Boston: Allyn & Bacon
                                     

2. Pranala njaba

  • National Anthropological Archives, Smithsonian Institution Nglumpukaké lan nglestarèkaké bahan-bahan antropologi historis lan kontemporer sing ndhokumèntasikaké donnya budaya lan sajarah antropologi.
  • American Association of Physical Anthropologists
  • Annual Review of Anthropology
  • The Royal Anthropological Institute Homepage - Lembaga Antropologi Krajan Britania Raya lan Irlandia RAI
  • Anthropology Researcher and Groups
  • Australian Anthropological Society
  • American Anthropological Association Homepage Situs organisasi profèsi antropolog gedhé dhéwé.
  • Moving Anthropology Student Network - International Association of Social Anthropology Students
  • National Association for the Practice of Anthropology
  • Italian Institute of Anthropology
  • Division of Anthropology, American Museum of Natural History Kolèksi databese online mawa panjlasan rinci lan gambar digital kanggo punjul 160.000 artéfak ètnografi.
  • Iberoamerican Association of Anthropology AIBR
  • European Association of Social Anthropologists
  • The Society for Applied Anthropology
  • The Anthropological Index Online Bibliographic database online.

Cithakan:Cabang ngèlmu sosial

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →