Back

ⓘ Logam transisi




                                     

ⓘ Logam transisi

Logam transisi didéfinisèkaké kanthi tradhisional minangka kabèh unsur kimia ing blok-d sajeroning tabel périodik, kalebu seng, kadmium, lan merkuri. Iki tegesé dadi golongan 3 nganti 12 ing tabel périodik. IUPAC banjur ndéfinisèkaké logam transisi minangka kabèh unsur kang duwé orbit elektron d kang ora jangkep utawa kang mung bisa mbentuk ion stabil kanthi orbit d kang ora jangkep. Miturut définisi iki katelu unsur ing dhuwur, yakuwi ora kalebu sajeroning golongan logam transisi.

Miturut définisi tradhisional, ana 40 unsur kang kalebu logam transisi kanthi nomer atom 21 nganti 30, 39 nganti 48, 71 nganti 80, lan 103 nganti 112. Jeneng "transisi" dijupuk saka posisi unsur-unsur mau sajeroning tabel périodik.

                                     
  • Argentum. Pérak iku logam transisi empuk, putih, gilap. Pérak duwé konduktivitas listrik lan panas paling dhuwur ing antarané kabèh logam mineral lan ing
  • Logam basa Yunani: Metallon yaiku sawijining unsur kimia kang siyap mbentuk ion kation lan duwé ikatan logam lan kadhangkala dipratélakaké yèn mèmper
  • Alkali golongan 1 Alkali tanah golongan 2 Lantanida Aktinida Logam transisi Logam Metaloid Nonlogam Halogen golongan 17 Gas mulia golongan 18
  • duwé simbol Au basa Latin: aurum lan nomer atom 79. Sawijining logam transisi trivalen lan univalen kang lembèk, kinclong, kuning, abot, malleable
  • tabel périodik kang duwé lambang Sc lan nomer atom 21. Scandhium wujud logam transisi utawa transition metal kang lembut lan awarna putih kapérakan, minangka
  • Logam alkali iku golongan unsur kimia ing Golongan 1 tabel périodik, kajaba hidrogen. Golongan iki dumadi saka: litiyum Li natriyum Na kaliyum K
  • sajeroning tabel périodik kang duwé simbol Ti lan nomer atom 22. Logam iki minangka logam transisi kang ènthèng, kuwat, lustrous tahan korosi kalebu tahan
  • metallon - logam eidos - mèmper yaiku golongan unsur kimia kang duwé sipat antara logam lan non - logam Metaloid angèl dibédakaké karo logam béda utama
  • tɑːnˈdʊər uga dikenal minangka tannour punika lempung bentuke silinder utawa logam open digunakake ing masak lan baking. Tandoor digunakake kanggo masak ing
  • périodik litium dipasang ing golongan 1, golongan logam alkali. Litium sajeroning wangun murni wujud logam kang empuk, putih kapérakan, kang tarnis lan kaoksidasi
  • simbul Na lan nomer atom 11. Natrium iku logam reaktif kang empuk, kepérakan, lan kaya déné lilin, kang éwoning logam alkali kang akèh tinemu sajeroning senyawa
  • hidrogen kang dumunung ing pérangan kiwa dhuwur bebarengan karo logam alkali. Ora kaya unsur logam kang wujud konduktor listrik, nonlogam racaké duwé sipat insulator