Back

ⓘ Selat Bosporus




Selat Bosporus
                                     

ⓘ Selat Bosporus

Bosporus iku siji selat kang misahaké Turki pérangan Éropah lan pérangan Asia, ngubungaké Segara Marmara karo Segara Ireng. Selat iki dawané 30 km, lan ambané maksimum 3.700 mèter ing sisih lor, lan minimum 750 mèter antara Anadoluhisarı lan Rumelihisarı. Jeroné antara 36 nganti 124 mèter.

Ing gisiling selat iki sing ndunungi padhet, salah siji kuthné ya iku Istanbul.

Ana loro kreteg kang nyebrangi Selat Bosporus, kang kapisan ya iku Kreteg Bosporus kang dawané 1.074 mèter lan rampung dibangun taun 1973. Sijiné, ya iku Kreteg Fatih Sultan Mehmet, dawané 1.090 mèter lan dirampungaké ing taun 1988 watara 5 km sisih loré kreteg kang pisanan.

Marmaray siji trowongan sepur isih sajeroning "embangunan lan bakal dirampungaké taun 2008. Watara 1.400 mèter saka trowongan iki dumunung ana ing sangisoré selat, watara 55 mèter jeroné.

                                     
  • Tengah déning Selat Bosporus lan Segara Marmara, lan karo Segara Azov déning Selat Kerch. Ana lebon banyu saka segara Tengah liwat Selat Bosporus watara 2000 km³
  • satunggaling Selat Turki, sareng kaliyan Selat Bosporus Manggenipun wonten 40 13 N 26 26 E 40.217 N 26.433 E 40.217 26.433. Selat punika dawanipun
  • lan misahaké Turki Asia karo Turki Éropah. Selat Bosporus ngubungaké segara iki menyang Segara Ireng lan Selat Dardanella menyang Segara Aegea. Jembaré
  • kanthi sing ndunungi 10.018.735 jiwa miturut cacah jiwa taun 2000 Selat Bosporus Boğaziçi nyigar provinsi iki dadi rong pérangan: ya iku pérangan ing
  • patilasan Pura Sultan Grand Bazaar, pasar gedhé ing tengah kutha Istanbul Selat Bosporus kang ngubungaké Segara Ireng karo Segara Aegean saterusé menyang Segara
  • menyang Samudra Atlantik déning Selat Gibraltar ing kulon, lan déning Segara Marmara, Segara Ireng, Selat Dardanella lan Bosporus ing sisih wétan. Segara Marmara
  • para Sultan Utsmaniyah nganti ytaun 1853 lan ora adoh saka pasisir Selat Bosporus Dideleng saka segara, kubah lan menarané ndominasi cakrawala kutha
  • segara iki kahubung karo Segara Marmara lan Segara Ireng déning Selat Dardanela lan Bosporus Pulo - pulo kang ana ing Segara Aegea akèh banget lan kalebu ing