Back

ⓘ Zürich




Zürich
                                     

ⓘ Zürich

Zürich iku kutha gedhé dhéwé ing Swiss lan kutha krajan saka Kanton Zürich. Kutha iki dipanggoni déning 364.558 jiwa ing taun 2002 yèn diétung karo laladan urbané dadi 1.091.732 jiwa. Zürich iku pusat dagang ing Swiss lan dadi salah siji kutha sing wigati banget ing donya bebarengan karo Jenewa. jeneng Romawi kanggo kutha iki yaiku Turicum déné ing dhialèk Jerman Zürich dikenal minangka Züri.

                                     

1. Transportasi

Zürich iku salah siji pusat patemon lalu lintas sepur, dalan bébas hambatan, lan montor mabur. Ing Zürich ana sawatara stasiun sepur kaya Zürich Hauptbahnhof, Zürich Oerlikon, Zürich Stadelhofen, lan Zürich Altstetten. Kutha iki uga diliwati déning sepur kacepetan dhuwur TGV. Kanggo transportasi jero kutha, jaringan transportasi publik ZVV duwé jaringan sing cukup padhet kanthi telung rupa moda: S-Bahn, trem, lan bis. Rumor sing ana yaiku ora ana lokasi ing laladan pusat kutha sing adohé punjul 150 mèter saka stopan bis, trem, utawa sepur.

Zürich dilayani déning papan anggegana gedhé dhéwé ing Swiss, Papan Anggegana Internasional Zurich ing Kloten, watara 10 km sisih wétan-lor kutha.

                                     

2. Pendhidhikan

Ing Zürich dumunung universitas/institut kaloka ing Swiss: ETH Zürich. Institut tèknologi iki wis ngasilaké punjul 20 panampa Bebungah Nobel. Albert Einstein tau sekolah lan banjur dadi profesor ing kéné.

                                     
  • Kanton Zürich basa Prancis: Zurich, basa Italia: Zurigo, basa Romansh: Turitg iku siji kanton ing Swiss sing duwé jembar wewengkon 1.729 km² lan populasi
  • Zentralbibliothek Zürich Zürich Central Library iku kapustakan utama saka kutha Zürich lan uga kapustakan Universitas Zürich kang dumunung ing Predigerkloster
  • Institut Teknologi Konfederasi Zürich sajeroning basa Jerman karan Eidgenössische Technische Hochschule Zürich ETH Zürich minangka salah siji universitas
  • Letzigrund iku siji stadion bal - balan ing kutha Zürich Swiss. Stadion iki sepisanan dianggo 22 Fèbruari 1925. Sawisé iku, stadion iki ngalami rénovasi
  • Wickiana karya Johann Jakob Wick saka Zürich 1522 - 1588 iku kolèksi lembaran single - leaf broadsheet kang kasusun ing 24 jilid watara taun 1560 nganti
  • Sjahrir lair ing Padangpanjang, Sumatra Kulon, 5 Maret 1909  pati ing Zürich Swiss, 9 April 1966 ing umur 57 taun ya iku pulitikus lan mahamantri pisanan
  • ing Kanton Zürich Swiss. Ing basa padinan masarakat, kutha iki kerep sinebut Winti. Kutha iki manggon ing pérangan wétan Kali Töss. Zürich manggon ing
  • pamaréntah lan penduduk Zürich lan nyebapaké owah - owahan - owah - owahan wigati sajeroning urip masarakat, lan urusan - urusan nagara ing Zürich Gerakan iki, mligi
  • wewengkon Zimmerberg, ing lembah Sugani Sihl dheteng sisih kidul Kitha Zürich caket kaliyan Kilchberg, Ruschlikon, Langnau am Albis lan ing sisih sanèsipun
  • Gutscher, Das Grossmünster in Zürich Eine baugeschichtliche Monographie 1983 Official website Grossmünster, Zürich - Sacred Destinations includes
  • komputasi kuantum kanthi sistem tipe statis sing kuwat, dikembangake ing ETH Zürich Bichsel, Benjamin Baader, Maximilian Gehr, Timon Vechev, Martin 2020