Back

ⓘ Ki Hadjar Dewantara




Ki Hadjar Dewantara
                                     

ⓘ Ki Hadjar Dewantara

Ki Hadjar Dewantara lair ing Ngayogyakarta, 2 Mèi 1889 – pati ing Ngayogyakarta, 26 April 1959 ing umur 69 taun; iku pelopor pendhidhikan kanggo kaum pribumi Indonésia ing jaman panjajahan Walanda.

Lair kanthi jeneng Radèn Mas Suwardi Suryaningrat, Ki Hajar Dewantara ngadegaké perguruan Taman Siswa sing mènèhi kasempatan marang para pribumi supaya bisa olèh pendhidhikan kaya déné para priyayi utawa wong-wong Walanda.

Tulisan Ki Hajar Dewantara sing misuwur ya iku "Yèn Aku Wong Landa" irah-irahan asli: Als ik eens Nederlander was, dipacak ing ariwarta de Expres duwèké Dr. Douwes Dekker, taun 1913. Artikel iki ditulis sajeroning kontèks rencana pamaréntah Walanda ngumpulaké sumbangan saka Hindhia Walanda Indonésia, sing wektu iku isih durung mardika, kanggo prayaan kamardikan Walanda saka Prancis.

Ki Hajar Dewantara séda tangggal 26 April 1959 lan disarèkaké ing Wijayabrata, désa Mlathi, Sléman, Yogyakarta. Tanggal lairé, 2 Mèi, sabanjuré didadèkaké Dina Pendhidhikan Nasional ing Indonésia. Ki Hajar Dewantara dikenal minangka Bapak Pendhidhikan Indonésia lan pasuryané bisa dideleng ing dhuwit kertas pecahan Rp 20.000 taun emisi 1998.

                                     

1. Pranala njaba

  • Biografi Ki Hajar Dewantara
  • Taman Siswa
  • Refleksi motivasi pendidikan Ki Hajar Indonésia
  • Metronews, Ajaran Ki Hajar Dewantara.
  • Freedom Hero Ki Hajar Dewantara
  • Profil di TokohIndonésia.com
                                     
  • punika Ki Hadjar Dewantara ingkang wujud griya utawi pendhapa. Kajawi punika musiyum ugi gadhah koleksi tilas barang - barang ingkang dipunagem déning Ki Hadjar
  • pendidikan Indonésia, Ki Hadjar Dewantara kasarékaken. Wonten ing sawijining pacelathon antawisipun Ki Hadjar Dewantara kaliyan Ki Soedarminto Ketua Umum
  • basa Indonésia. Saliyané iku uga ana pambuka sing ditulis déning Ki Hadjar Dewantara prakara status basa Jawa minangka basa laladan ing nagara Indonésia
  • Kala punika sadaya nganggé pendhapa kabupatèn Bandhung. Kartini Ki Hadjar Dewantara Lasminingrat Hudiono, Esthi Susanti Bodjawati, Seruni 2019 Perempuan - Perempuan
  • digawé nganggo rong cara, yaiku cara Sariswara kang digawé déning Ki Hadjar Dewantara mula titilarasé sinebut titilaras Sariswara lan cara Kapatihan kang