Back

ⓘ Kutha krajan ing Éropah




                                               

Belfast

Belfast iku kutha krajan uga kutha gedhé dhéwé ing Irlandia Lor. Adhedhasar populasi, Belfast iku kutha gedhé dhéwé angka 14 ing Inggris lan angka 2 gedhé dhéwé ing pulo Irlandia. Belfast iku kadhudhukan kang diasokaké pamaréntah lan législatif Majelis Irlandia Lor. Kutha Belfast duwé populasi watara 267.500 jiwa lan manggon ana ing jantung kawasan pakuthan Belfast, kang ndunungi 579.276 jiwa. Zona Pakuthan Gedhé, kaya déné kang didhéfinisikaké déning Uni Éropah, duwé gunggung kang ndunungi 641.638 jiwa.

                                               

Edinburgh

Edinburgh iku kutha karajan lan kutha gedhé dhéwé kapindho ing Sekotlan. sing ndunungi watara 450.000 jiwa. Kutha iki dumunung ing pasisir wétan tanah cendhèk tengah Sekotlan. Kutha iki wis dadi kutha krajan Sekotlan wiwit taun 1437 lan minangka papan Eksekutif Sekotlan.

                                               

Podgorica

Podgorica iku kutha krajan de facto sisan dadi kutha gedhé dhéwé ing Montenegro. Sing ndunungi gunggung 136.473 jiwa.

                                               

Yerevan

Yerevan iku kutha krajan lan kutha gedhé dhéwé ing Arménia. Kutha iki salah sijining kutha tuwa dhéwé sadonya sing dienggoni terus. Yerevan dumunung ing pinggiré Kali Hrazdan lan kutha iki ya iku puser administrasi, kabudayan lan indhustri Arménia. Kutha iki wis dadi kutha krajan wiwit taun 1918 minangka kutha krajan kaping 13 Arménia. Sajaran Yerevan wiwit nganti abad kaping 8 SM mawa yasané Bèntèng Erebuni ing 782 SM déning Raja Argishti I ing tegal Ararat ing sisih kulon. Sawisé Perang Donya I, Yerevan dadi kutha krajan Républik Démokratik Arménia. Kutha iki tumuwuh dadi gedhé nalikané ...

                                     

ⓘ Kutha krajan ing Éropah

  • iku kutha krajan Bèlgi. Kutha iki uga kutha krajan praja Flandria lan Walonia. Saliyané iku, Brusel ing Bèlgi uga nduwé status praja. Brusel uga kutha krajan
  • Kutha San Marino iku kutha krajan Républik San Marino ing ujung Italia, cedhak Segara Adriatik. Kutha iki duwé populasi cacahé 4.493 jiwa. Dunungé ing
  • Andorra la Vella inggih punika kutha krajan Andorra. Kutha punika gadhah kang ndunungi 25.000 jiwa. Jeneng kutha punika kanthi barès gadhah artos Andorra
  • Kutha Luksemburg iku kutha krajan nagara Luksemburg. Kutha iki sing ndunungi watara 80.000 jiwa. Kutha iki dumunung ing kanton sing jenengé uga Luksemburg
  • Lusaka iku kutha krajan sisan kutha gedhé dhéwé ing nagara Zambia. Kutha iki dumunung ing pérangan wétan - tengah Zambia ing elevasi 1.400 m lan koordinat
  • Rusputih ing sisih lor. Nagara iki sadurungé taun 1992 dadi wewengkoné Uni Soviyét. Kutha krajan Ukraina Kiyiv. Leviv, siji kutha gedhé ing Ukrayina.
  • Guernsey iku jajahan Britania Raya ing bawana Éropah Kutha krajan nagara iki yaiku Nagara iki nduwé padunung jiwa lan jembaré ana km2.
  • Kapuloan Faroe iku laladan otonom Denmark ing bawana Éropah Kutha krajan nagara iki yaiku Nagara iki nduwé padunung jiwa lan jembaré ana km2. Official
  • ing sisih wétan lan karo Prancis ing sisih kidul. Kutha krajan nagara iki Luksemburg. Sing ndunungi ora nganti setengah yuta. Uni Éropah Cithakan: Éropa
Brussel
                                               

Brussel

Brussel iku kutha krajan Bèlgi. Kutha iki uga kutha krajan praja Flandria lan Walonia. Saliyané iku, Brusel ing Bèlgi uga nduwé status praja. Brusel uga kutha krajan Uni Éropah. Tembung Brusel iku asalé saka basa Walanda Kuna Broekzele. Kurang luwih 80% iku nganggo basa Prancis, banjur kurang luwih 20% mituturaké basa Walanda. Kutha Brusel iku péranganing Laladan Astamiwa Brusel.

Chișinău
                                               

Chișinău

Chisinău utawa Kishinev, iku kutha krajan lan munisipalitas gedhé dhéwé ing Moldova. Kutha sing dumunung ing pinggir Kali Bîc iki nduwé padunung 664.700 jiwa kanggo kuthané dhéwé lan munisipalitas Chisinău nduwé padunung 789.500 jiwa.

Minsk
                                               

Minsk

Minsk utawa Ménsk ; Bélarus Taraskévit: Менск ; Rusia: Минск) iku kutha krajan Bélarus. Kutha iki nduwé padunung 1.8 yuta jiwa.

Moskou
                                               

Moskou

Moskou iku kutha krajané nagara Rusia. Kutha iki nduwé padunung 13.2 yuta jiwa lan jembaré ana 1.081 km². Moskou sadurungé dadi kutha krajan Fédherasi Rusia, tau dadi kutha krajan Uni Sovyèt lan Kadipatèn Agung Muskovy.

Nur-Sultan
                                               

Nur-Sultan

Nur-Sultan, sadurungé ditepungi mawa jeneng Akmola, Tselinograd lan Akmolinsk, iku kutha krajan lan kutha kapindho kang gedhé dhéwé ing Kazakhstan. Kutha kang gedhé dhéwé iku Almaty kang tau dadi kutha krajan nagara iki nganti taun 1997. Nur-Sultan kang ndunungi 708.794 jiwa ing 1 Agustus 2010. Kutha iki dunungé ing tengah-loré Kazakhstan. Wali kutha Astana saiki iku Imangali Tasmagambetov. Dhèwèké diangkat tanggal 4 April 2008.

Praha
                                               

Praha

Praha iku kutha karajan Cékia. Kutha iki kang ndunungi cacahé watara 1.5 yuta jiwa. Kurang luwih 15% kang ndunungi Céko manggon ing kutha iki. Kutha Praha dibelah loro déning kali Vlatava utawa ingaran uga Moldau ing basa Jerman. Sawetara yasan kondhang ing kutha iki antarané Kreteg Charles utawa Karluv most ing basa Céko, Kastil Praha, Jam Astronomi ing Balé Kutha lan Menara Televisi Žižkov.

Tirana
                                               

Tirana

Tirana ya iku kutha krajan Albania. Padunung ing Tirana kurang luwih ana 353.400 ing taun 2003. Kutha iki madeg taun 1614 lan dadi kutha krajan Albania nalika taun 1920.