Back

ⓘ Asia Kidul




Asia Kidul
                                     

ⓘ Asia Kidul

Asia Kidul iku wewengkon geopolitik ing pérangan kiduk bawana Asia, kapérang saka laladan-laladan kang ana ing lan sakiwa-tengené anak bawana India. Wewengkon iki diwatesi déning Asia Kulon, Tengah, Wétan, lan Kidul-Wétan. Wewengkon Asia Kidul ngambah 10% wiyar bawana Asia, kira-kira 4.480.000 km² nanging populasiné nyakup 40% populasi Asia. Akèh-akèhé saka laladan iku olèh prabawa budaya India.

                                     

1. Dhéfinisi

Lumrahé, kang karan Asia Kidul yaiku nagara-nagara utawa dhaéra:

  • Pakistan
  • Maladewa
  • Bangladesh
  • Nepal
  • Bhutan
  • Teritori Britania ing Samodra Hindia
  • India
  • Sri Lanka

Kabèh wewengkon mau, kejaba Tibet lan Teritori Britania, kagabung ing South Asian Association for Regional Cooperation bebarengan karo Afganistan. Subwewengkon Asia Kidul ing PBB nyakup wewengkon mau ditambah Afganistan. Saliyané iku, Myanmar uga sok digolongaké ing Asia Kidul.

                                     

2. Dhéfinisi

Umumnya, yang karan Asia Selatan yaiku nagara-nagara atau laladan berikut:

Istilah anak bawana India luwih tepat dipigunaaké kanggo wewengkon-wewengkon kang papané ing Lempeng India.