Back

ⓘ Bèlgi



                                               

Limburg (Belgia)

                                               

Pédologi

Pédologi ya iku ngèlmu kang nyinaoni manéka warna aspek géologi lemah. Sajeroning ngèlmu iku katingal saking sawatara babagan ngèngingi prosès dumadiné lemah, morfologi lemah, lan jinising lemah.Tembung pédologi kasilih saking basa Inggris, pédology, ingkang kadhapuk saking kalih tembung basa Yunani: pedon lan logos. Pédologi minangka satunggal saking kalih cabang utama ngèlmu lemah, kejawi edafologi.

Bèlgi
                                     

ⓘ Bèlgi

Bèlgi iku nagara ing jagad Éropah. Sing ndunungi cacahé kira-kira ana 10 yuta. Kutha krajané iku Brusel. Nagara iki ing sisih lor wewatesan karo Walanda, ing sisih wétan karo Jerman lan ing sisih kidul karo Perancis lan Luksemburg. Déné ing sisih kulon Bèlgi wewatesan karo Segara Lor, ing sebrangé Britania Raya.

                                     

1. Dhémografi

Bèlgi dipanggoni déning sawatara bangsa ya iku:

  • Suku bangsa Jerman Deutschen kang nganggo baha Jerman kurang saka 1%
  • Suku bangsa Flandria Vlamingen kang nganggo basa Walanda ~ 60%
  • Suku bangsa Walonia Wallons kang nganggo basa Perancis ~ 35%

Aspek-aspek basa lan budaya iki akèh mènèhi warna sajarah Bèlgi. Puluhan taun suwéné, bebrayan Flandria didiskriminasi déning bebrayan Walonia, sanajan cacahé luwih akèh. Nembé ing abad angka 20, sithik mbaka sithik situasi dadi luwih apik, nganti saiki ékonominé tansaya apik.

                                     

2. Pamérangan administratif

Konstitusi nagari iki direvisi tanggal 14 Juli 1993 kanggo nyiptakaké nagara fédheral kang unik, dhedhasar telung tataran:

  • Komunitas Flandria penutur basa Walanda;
  • Komunitas penutur basa Jerman.
  • Komunitas Prancis;
  • Pamaréntah fédheral, basis ing Brusel.
  • 3 masarakat basa
  • Kawasan Walloon; lan
  • Kawasan Flandria;
  • 3 kawasan kang béda saka komunitas ngèlingi marang anané komunitas penutur basa Jerman ing kawasan Brusel
  • Kawasan Brusel-Kutha krajan.

Konflik antarané komunitas mau dirampungké déning Pengadilan Arbitrasi. Pengaturan iku minangka kompromi antara budaya-budaya kang béda-béda nanging urip bebarengan sarana damai.

Javad Sad al-Dowleh
                                               

Javad Sad al-Dowleh

Javad Sad Al-Dowleh iku Mahamantri Iran ing jaman Qajar. Sad al-Dowleh dadi Utusan Iran mungguh ing Bèlgi wiwit 1893 nganti 1896.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →