Back

ⓘ Komando Daerah Militer I/Bukit Barisan




                                     

ⓘ Komando Daerah Militer I/Bukit Barisan

Kodam I/Bukit Barisan iku Komando Kewewengkonan Pertahanan sing nyakup provinsi Sumatera Lor, Sumatera Kulon lan Riau. Pangdam I/Bukit Barisan sing saiki diwengku déning Mayor Jenderal TNI Burhanuddin Amin wiwit tanggal 3 November 2008, nggantèkaké Mayor Jenderal TNI Markus Kusnowo.

                                     

1. Sajarah

Tanggal 30 September 1945, nom-noman-pemudi sing nresnani Kamardikan Républik Indonésia sing diproklamasèkaké tanggal 17 Agustus 1945 nggawé organisasi-organisasi massa. Ing Acèh madeg Ikatan Pemuda Indonésia IPI, ing Kutha Medan Barisan Pemuda Indonésia BPI, ing Sumatera Kulon, Pemuda Républik Indonésia PRI lan ing Riau Pemuda Indonésia PI. Organisasi-organisasi massa sing akèh madeg mau antarané njélma dadi Wadya Keamanan Rakyat TKR.

Pambentukan TKR

Tanggal 10 Oktober 1945 ing laladan Sumbagut kanthi resmi dumadi TKR, tanggal 12 Oktober 1945 ing Acèh TKR Divisi V, tanggal 10 Oktober 1945 ing Sumatera Wétan TKR Divisi IV, tanggal 10 November 1945 ing Tapanuli Divisi VI lan tanggal 1 Januari 1946 ing Sumatera Tengah Sumbar-Riau TKR Divisi III. Ing tanggal 13 Dhésèmber 1949 diwangun Komando Wadya Teritorium Sumatra Lor KO TT-SU, wewengkon meliputi: Acèh, Sumatera Wétan dan Tapanuli.

                                     

2. Korem ing Kodam I/Bukit Barisan

Miturut Surat Dudutan Kepala Staf Angkatan Darat KASAD Nomer: Kep / 67 / XII / 2005 tanggal 30 Dhésèmber 2005 wis diwangun Korem 033/Wira Satya Kodam I/BB, mula Korem sing ana ing sangisoré Kodam I/BB dadi 5 Korem ya iku:

  • Korem 022/Pasisir Timur ing Pematang Siantar mbawahi 5 Kodim, 85 Koramil lan 3 Yonif 121/MK, Yonif 122/TS lan Yonif 126/KC.
  • Korem 023/Kawal Samudra ing Sibolga mbawahi 6 Kodim, 75 Koramil lan 2 Yonif 123/RW lan Yonif 125/SMB
  • Korem 032/Wirabraja ing Padang, Sumatera Kulon mbawahi 9 Kodim, 83 Koramil lan 2 Yonif 131/BRS lan Yonif 133/YS sarta Den Zipur-2.
  • Korem 031/Wirabima ing Pekan Baru, Riau mbawahi 5 Kodim, 50 Koramil, 2 Yonif 132/BS lan Yonif 134/TS, Yon Arhanuse-13/Pekanbaru lan Denrudal 004 Dumai.
  • Korem 033/Wira Pratama ing Tanjung Pinang, Kapuloan Riau mbawahi 4 Kodim.
                                     

3. Ékan ing Kodam I/BB

Batalyon sing ana:

  • Yonzipur 1/Dhira Dharma
  • Yonkav 6/Serbu Naga Karimata,
  • Yonif 123/Rajawali,
  • Yonif 126/Kalacakti,
  • Den Zipur 2 Padang Mengatas
  • Yonif 131/Braja Sakti,
  • Yonif 100/Raider,
  • Den rudal 2 di Dumai
  • Yonif 122/Tombak Sakti,
  • Yonif 134/Tuah Sakti,
  • Yonif 132/Bima Sakti,
  • Yonif 125/Simbisa,
  • Yonif 133/Yudha Sakti,
  • Yonif 121/Macan Kumbang,
  • Yonarmed 2/105 Kilap Sumagan,
  • Kompi Kavaleri serbu di Pekanbaru

Sauntara iku, Kodam I/BB uga nduwé ékan Berdiri Sendiri ya iku:

  • Yon Arhanudse-11/BS, dan
  • Brigade Infanteri
  • Yon Armed 2/105.
  • Rindam I/BB,
  • Yon Zipur-1 sarta
  • Yonif 100/Raiders,
  • Yon Kav-6/Serbu,
  • Kodim 0201/BS,
                                     

4. Pratélan Panglima

  • Brigadir Jenderal TNI Yasir Hadibroto 1972-1973
  • Mayor Jenderal TNI Lilik AS Sumaryo 28 November 2005-28 November 2006
  • Mayor Jenderal TNI Burhanuddin Amin 3 November 2008-sekarang
  • Mayor Jenderal TNI Tri Tamtomo 2004-28 November 2005
  • Mayor TNI Pohan 1945-1949.
  • Mayor Jenderal TNI Arie Jeffry Kumaat September 1994-Agustus 1995
  • Mayor Jenderal TNI Edy Sudradjat 1981-1983
  • Mayor Jenderal TNI Johannes Suryo Prabowo 28 November 2006-18 Dhésèmber 2007
  • Mayor Jenderal TNI R Pramono 1990-1993
  • Mayor Jenderal TNI I Gde Purnama 2002-2003
  • Mayor Jenderal TNI Ali Geno 1986-1987
  • Mayor Jenderal TNI Idris Gasing 2003-2004
  • Mayor Jenderal TNI Affandi 1999-2000
  • Mayor Jenderal TNI Markus Kusnowo 18 Dhésèmber 2007-3 November 2008
  • Mayor Jenderal TNI Tengku Rizal Nurdin 15 Juli 1997-1998
  • Mayor Jenderal TNI Abdul Rahman Gaffar 1999
  • Mayor Jenderal TNI Djoko Pramono 1988-1990
  • Mayor Jenderal TNI Albertus Pranowo 1993-1994
  • Mayor Jenderal TNI Harsudiyono Hartas 1983-1985
  • Mayor Jenderal TNI Ismed Yuzairi 1998-1999
  • Mayor Jenderal TNI Djarot Supadmo 1986
  • Brigadir Jenderal TNI Muhammad Ismail 1977-1980
  • Mayor Jenderal TNI Sedaryanto 1995-1997
  • Mayor Jenderal TNI Soeripto 1985-1986
  • Mayor Jenderal TNI Asmono 1987-1988


                                     

5. Tingkat Komando Ékan Pelaksana Kodam

  • Korem 022/Pasisir Timur
  • Korem 031/Wirabima
  • Korem 033/Wira Pratama
  • Korem 032/Wirabraja
  • Rèsimèn Induk Militer Kodam I/Bukit Barisan
  • Korem 023/Kawal Samudra