Back

ⓘ Wong Jawa



                                               

Jacques Specx

Jacques Specx, iku Gubernur-Jendral Hindhia-Walanda sing kaping 7. Dhèwèké maréntah antara taun 1629 – 1632. Kastamiwan tokoh iki ya iku dhèwèké sing ngembangaké Batavia. Supaya bisa nangguli wong Mataram, dhèwèké ngupayani nyiasati, memperalat wong Tionghoa Cina. Kabèh padha diadu gaya Divide et impera karo wong Jawa Mataram. Prakara iki dadi salah sijining bibit garejeganing antara wong pribumi lan wong katurunan Tionghoa ing Tanah Jawa nganti saiki. Saliyané dadi Gubernur-Jendral, Specx uga tau dadi wakil Walanda ing Deshima, Jepang.

                                               

Mitung dina

Mitung dinan ya iku upacara adat jawa kaggem mengeti cagak ingkang sampun séda. Mitung dinan dipengeti ing dinten kapitu utawa seminggu sabanjuré wong mau séda. Mitung dinan utawa pitung dinan iku dienkake ing omahé kang séda lan lumrahé donga kanggo kang séda supaya slamet ing akhirat lan kang dipunwaos limrahipun Al - Quran Surat Yasin

                                               

Manunggaling Kawula Gusti

Manunggaling Kawula Gusti iku siji konsèp falsafi Jawa. Konsèp iki isiné prakara nyawijiné ing antarané aku lan Gusti. "Aku" ing kéné bisa minangka aku kang salumrahé, bisa minangka abdi, utawa rakyat. Ing budaya Jawa manunggaling kawula gusti iku minangka paraning wong kang nindakaké laku. Bab manunggaling kawula gusti iki akèh dimot ing serat - serat kasusastran Jawa, tuladhané serat Wédhatama, serat Gatholoco, lan serat - serat liyané.

                                               

Boortsog

Boortsog utawa bawïrsaq yaiku salah sawijining jinis panganan adonan goreng sing ditemokake ing masakan Asia Tengah, Idel-Ural, Mongolia lan Timur Tengah. Wangun kasebut dadi segi telu utawa kadang bola. Adonan kasebut kalebu glepung, ragi, susu, endhog, margarin, uyah, gula, lan lemak. Tajik boortsog asring dihiasi pola salib kanthi mencet sisih ngisor saringan cilik ing adonan sadurunge digoreng. Boortsog asring dipangan minangka panganan cuci mulut, kanthi gula, butter, senggol, utawa madu. Dheweke bisa uga dianggep minangka cookie utawa biskuit, lan amarga wis digoreng, kadang-kadang d ...

                                               

Kaeng pa

Kaeng pa minangka salah sawijining jinis olahan arupa macem-macem kari Thailand saka wilayah alas Thailand. Boten kados akeh Curries liyane Thai, pa Kaeng tradisional biasane ngandhut ora santen, minangka buah kelapa sing ora alamiah ditemokake ing las ing sisih lor negara. Kualitas iki ndadekake luwih cocog kanggo wong sing diet rendah lemak jenuh. Nanging, ana macem-macem jinis sing kalebu klapa.

                                               

Olahan Israel

Masakan Israel kalebu panganan lan piring lokal sing digawa menyang Israel dening wong-wong Yahudi saka Diaspora. Awit saking sadèrèngipun panyiapan saka negara Israel ing taun 1948, lan utamané wiwit taun 1970-an pungkasan, lan Israel Yahudi masakan campuran wis dikembangaké. Masakan Israel wis nggunakake, lan terus adaptasi, kanthi macem-macem gaya masakan Yahudi diaspora, utamane gaya masak Mizrahi, Sephardic lan Ashkenazi. Iki kalebu akeh panganan sing kalebu tradisional ing masakan Timur Tengah lan Mediterania liyane, saengga rempah-rempah kaya zaatar lan panganan kayata falafel, humm ...

Wong Jawa
                                     

ⓘ Wong Jawa

Wong Jawa iku bebrayan utawa golongan ètnis kang asalé saka Pulo Jawa pérangan tengah lan wétan. Nanging ing abad kaping 21 wong Jawa wis sumebar ing saindhenging Nuswantara lan sajabané. Cacahé manawa watara 90 yuta. Asalé saka Pulo Jawa lan mligi ing Provinsi Jawa Tengah lan Jawa Wétan. Nanging ing provinsi Jawa Kulon uga akèh tinemu Wong Jawa, mligi ing Kabupatèn Indramayu lan Cirebon kang mayoritas masarakaté minangka wong-wong Jawa kang migunakaké basa lan budaya Jawa, lan ing Banten lan uga ing Jakarta akèh sumebar wong Jawa. Saliyané wong Jawa baku, ana uga subsuku Using lan Tengger.

                                     

1. Basa

Wong Jawa sapérangan gedhé migunakaké basa Jawa kanggo wicara sadina-dina. Sajeroning sawijining polling kang dianakaké kalawarta Tempo ing wiwitan dasawarsa 1990-an, kurang luwih mung 12% wong Jawa kang migunakaké basa Indonésia kanggo sadina-dina, watara 18% migunakaké basa Jawa lan Indonésia kanthi campur lan saluwihé nganggo basa Jawa.

Basa Jawa duwé aturan kang mbédakaké cara migunakaké tetembungan miturut tataran dhedhasar gegayutan antara pawicara lan sapa kang diajak wicara. Aturan iki kaloka minangka undha-usuk basa. Aspèk bebasan iki duwé prabawa sosial kang kuwat sajeroning budaya Jawa, lan anané kasadaran bab status sosial ing masarakat.

                                     

2. Kagunan

Wong Jawa misuwur duwé budaya kagunan mligi diprabawai déning agama Hindhu-Buda, ya iku pamentasan wayang. Repertoar carita wayang utawa lakon sapérangan gedhé dhedhasar wiracarita Ramayana lan Mahabharata. Nanging ana uga prabawa saka agama Islam lan Donya Kulon.

                                     

3. Tokoh-tokoh Jawa

Pratélan tokoh Jawa:

  • Nurcholish Madjid, cendekiawan lan budayawan.
  • Ahmad Dahlan, Ulama Kyai lan pendiri organisasi Muhammadiyah.
  • Khofifah Indar Parawansa, Mantri Sosial ke 27, Mantri Nagara Pemberdayaan Perempuan, Wakil Ketua Dewan Perwakilan Rakyat.
  • Siti Hartinah, Ibu Negara Indonesia ke 2, Istri Soeharto.
  • Sri Adiningsih, Ketua Dewan Pertimbangan Presiden Indonesia ke 4
  • Hamengkubuwono I, Raja Kesultanan Yogyakarta
  • Soekarno, Proklamator lan Présidhèn Républik Indonésia ke 1.
  • Saifullah Yusuf, Wakil Gubernur Jawa Timur, mantan Mantri Nagara Percepatan Pangyasa Laladan Tertinggal.
  • Wage Rudolf Supratman, Pangripta lagu "Indonesia Raya".
  • Abdul Malik Fadjar, Anggota Dewan Pertimbangan Presiden 2014-2019, Mantri Kordinator Bidang Kesejahteraan Rakyat Indonesia, Mantri Pendidikan Nasional ke 24, Mantri Agama Indonesia ke 17
  • Julius Darmaatmadja, Biskop Agung Jakarta lan Mantan Ketua KWI Konferensi Waligereja Indonésia2000-2006.
  • Megawati Soekarnoputri, Présidhèn Republik Indonesia ke 5, Wakil Presiden Republik Indonesia ke 8, Ketua Umum Partai Demokrasi Indonesia Perjuangan ke 1, lan sisan présidhèn wanita pisanan ing Indonésia, Anak Soekarno.
  • HM. Soeharto, Présidhèn Républik Indonésia.
  • Hamengkubuwono IV, Raja Kesultanan Yogyakarta
  • Wahid Hasjim, pahlawan nasional Indonésia lan mantri nagara sajeroning kabinèt pisanan Indonésia.
  • Hamengkubuwono III, Raja Kesultanan Yogyakarta
  • Abdurrahman Wahid, Présidhèn Républik Indonésia ke 4, Anak Wahid Hasyim.
  • Hasyim Asyari, Pendhiri Nahdatul Ulama.
  • Hamengkubuwono VI, Raja Kesultanan Yogyakarta
  • Hamengkubuwono V, Raja Kesultanan Yogyakarta
  • Purnomo Yusgiantoro, Mantri Energi lan Sumberdaya Mineral.
  • Hasri Ainun Habibie, Ibu Negara Indonesia ke 3, Istri Bacharuddin Jusuf Habibie.
  • Michelle Branch, Penyanyi internasional katurunan Jawa.
  • Joko Widodo, Presiden Républik Indonésia ke 7, Gubernur DKI Jakarta ke 16, Walikutha Surakarta ke 16
  • Paul Salam Soemohardjo, Ketua Parlemèn Suriname lan Ketua Parté Pertjaja Luhur ing Suriname.
  • Hamengkubuwono VII, Raja Kesultanan Yogyakarta
  • Susilo Bambang Yudhoyono, Présidhèn Républik Indonésia ke 6.
  • Hamengkubuwono IX, Wakil Presiden Republik Indonesia ke 2, Mantri Kordinator Ekonomi, Keuangan, dan Industri Indonesia ke 1, Ketua Kwatir Nasional ke 1, Wakil Mahamantri Indonesia ke 5, Mantri Pertahanan Indonesia ke 3, Gubernur Daerah Istimewa Yogyakarta ke 1, Raja Kesultanan Yogyakarta
  • Hamengkubuwono VIII, Raja Kesultanan Yogyakarta
  • RA. Kartini, Pahlawan Nasional.
  • Hamengkubuwono II, Raja Kesultanan Yogyakarta
Orez shuit
                                               

Orez shuit

Orez Shuit yaiku salah sawijining jinis olahan arupa panganan Israel sing arupa kacang putih sing dimasak ing pasta tomat lan disajekake ing beras putih. Sajian kasebut digawe dening wong-wong Yahudi Sephardic ing kutha Yerusalem sing lawas lan banjur diadopsi dening sekte-sekte Yahudi liyane. Saiki dienggo ing omah lan restoran ing Yerusalem minangka bahan sampingan minangka bagean saka masakan daerah Yerusalem. Variasi modern kalebu nambah daging lan bawang goreng.

Olahan Lahori
                                               

Olahan Lahori

Masakan Lahori nuduhake panganan lan masakan ing kutha Lahore, ing Punjab, Pakistan. Iki minangka bagéyan saka masakan Punjabi regional. Lahore minangka kutha sing duwe budaya panganan sing akeh banget. Wong-wong saka Lahore misuwur ing saindenging negara amarga seneng panganan. Kutha iki nawakake macem-macem pilihan nalika gastronomi. Ing jaman saiki, gaya panganan wis misuwur ing pirang-pirang negara, amarga rasane enak lan luwih alus, utamane liwat diaspora Pakistan.

Kuwé krantz
                                               

Kuwé krantz

Krantz cake yaiku salah sawijining jinis olahan arupa kue Yahudi Ashkenazi sing disiapake nggunakake adonan ragi-ragi. Wis diterangake minangka "kue sing paling populer ing sisih kulon Yerusalem," lan bisa uga dadi kue sing paling populer ing kabeh wong Israel.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →