Back

ⓘ Wangsa Sanjaya




Wangsa Sanjaya
                                     

ⓘ Wangsa Sanjaya

Istilah Wangsa Sanjaya kawanuhaké déning sejarawan Dr. Bosch sajeroning karangané kanthi irah-irahan Sriwijaya, de Sailendrawamsa en de Sanjayawamsa 1952. Disebutaké yèn ing Karajan Medang ana loro dinasti sing kuwasa, ya iku dinasti Sanjaya lan Sailendra.

Istilah Wangsa Sanjaya tegesé jeneng pendhiri Karajan Medang, ya iku Sanjaya sing maréntah watara taun 732. Dinasti iki nganut agama Hindhu aliran Siwa, lan kiblaté marang Kunjaradari ing tlatah India.

                                     

1. Pratélan Para Raja

Pratélan para raja Medang sadurungé Dyah Balitung sing katulis sajeroning prasasti Mantyasih miturut téyori Bosch ya iku pratélan para raja Wangsa Sanjaya, sisan uga silsilah kulawarga wiwit saka Sanjaya nganti Balitung.

Para raja mau ya iku:

  • Rakai Warak
  • Rakai Pikatan
  • Rakai Kayuwangi
  • Rakai Panangkaran
  • Sanjaya
  • Rakai Garung
  • Rakai Panunggalan
  • Rakai Watuhumalang
                                     

2. Kapustakan

  • Slamet Muljana. 2006. Sriwijaya terbitan ulang 1960. Yogyakarta: LKIS
  • Marwati Poesponegoro & Nugroho Notosusanto. 1990. Sajarah Nasional Indonesia Jilid II. Jakarta: Balai Pustaka
                                     
  • Pramodhawardhani 833 - 856 nikah karo Rakai Pikatan saka Dinasti Sanjaya Balaputradewa 833 - 850 nyingkir wonten ing kraton Sriwijaya Wangsa Sanjaya
  • naskah Carita Parahyangan. Sapérangan sejarawan nganggep Sanjaya minangka pendhiri Wangsa Sanjaya Aca. 1968. Carita Parahiyangan: naskah titilar karuhun
  • dinasti énggal kanthi nama Wangsa Isana. Nanging ugi wonten pamanggih ingkang boten nampi kawontenanipun Wangsa Sanjaya saha Wangsa Isana, antawisipun Prof
  • Rakai Panangkaran asalipun saking Wangsa Sanjaya wonten ugi pamanggih bilih Rakai Panangkaran punika saking Wangsa Sailendra. Maharaja Rakai Panangkaran
  • iku isih sak - brayat karo Wangsa Sanjaya ana uga sing nduwé panemu yèn Syailéndra iku wangsa liya. Panemu liyané manèh, wangsa Syailéndra iki asalé saka
  • Karajan Kalingga Lor. Kira - kira taun 732 M Wangsa Sanjaya ngowahi jeneng Kalingga dadi Mataram Hindhu Sanjaya dadi raja pisanan Mataram Hindhu kang
  • Manuku. Kekalihipun minangka anggota Wangsa Sanjaya ingkang suksès ngraketaken gayutan lumantar bésanan kaliyan Wangsa Sailendra. Téori punika dipunbantah
  • Prasasti Kalasan iku prasasti paninggalan Wangsa Sanjaya saka Karajan Mataram Kuna kanthi angka taun 700 Saka utawa 778 M. Prasasti iki tinemu ing kecamatan
  • dikalahke Rakai Pikatan saka dinasti Sanjaya Mataram Kuna nganti akhire nyingkir wonten ing laladan asal biyungé ya iku kraton Sriwijaya. Wangsa Syailendra