Back

ⓘ Fragaria




Fragaria
                                     

ⓘ Fragaria

Fragaria iku sawijining génus tetuwuhan ngembang sajeroning kulawarga mawar, Rosaceae, kang ditepungi kanthi umum kanthi jeneng stroberi amarga wohé kang bisa dikonsumsi. Ana punjul 20 spésies stroberi lan akèh hibrida sarta kultivaré. Spesies kang paling umum ditandur kanggo didol yaiku saka asil panyilangan Fragaria × ananassa utawa ditepungi minangka strobèri kebon. Stroberi wujud woh komersil kang wigati banget, kang ditangkaraké ing manéka wilahan donya.

Woh stroberi wernané ijo rada putih nalika tuwuh, lan akèh-akèhé malih dadi abang nalika mateng. Jenengé asalé saka basa Inggris kuna streawberige kang wujud gabungan saka streaw utawa "straw" lan berige utawa "berry". Alesan pamènèhan jeneng iki isih ora cetha. Sapérangan spésies Lepidoptera njupuk sumber panganané saka tetuwuhan stroberi, mula spésies iki dadi ama utama tuwuhan stroberi.

                                     

1. Klasifikasi

Ana punjul 20 spésies Fragaria ing saindhenging donya. Kunci panglompokan spésies stroberi iki yaiku dhedhasar cacahing kromosomé. Ana pitung jinis kromosom utama kang ana ing kabèh spésies. Sapérangan spésies iku diploid yaiku duwé rong pasang saka pitung kromosom ndadèkaké gunggungé 14 kromosom. Sing liyané wujud tetraploid yaiku duwé patang pasang saka pitung kromosom ndadèkaké gunggungé 28 kromosom, hexaploid 6 pasang, oktoploid 8 pasang utawa dekaploid 10 pasang.

Spesies diploid
  • Fragaria viridis
  • Fragaria nipponica
  • Fragaria daltoniana
  • Fragaria nilgerrensis
  • Fragaria vesca
  • Fragaria iinumae
  • Fragaria nubicola
  • Fragaria yezoensis
Spesies tetraploid
  • Fragaria orientalis
  • Fragaria moupinensis
Spesies hexaploid
  • Fragaria moschata
Spesies oktoploid lan variané
  • Fragaria x ananassa
  • Fragaria iturupensis
  • Fragaria virginiana
  • Fragaria chiloensis
Spesies dekaploid lan variané
  • Fragaria × vescana
  • Fragaria × Potentilla

Sapérangan spésies anyar wis ditepungaké kang wujud subspesies saka spésies-spésies ing dhuwur.

                                     

2. Pranala njaba

  • List of Fragaria resources, USDA
  • Darrow, George M. The Strawberry: History, Breeding and Physiology. New York. Holt, Rinehart and Winston, 1966. Available online.
  • GRIN Fragaria Taxonomy Database Listing of Fragaria species, also from a USDA website
  • Fragaria chiloensis pictures from Chilebosque
  • Medicinal uses of strawberries in Armenia, from an ad-supported wiki
                                     
  • Stroberi kebon utawa mung strawberry  Fragaria ananassa minangka spesies hibrida sing tuwuh ing genus Fragaria sing sacara kolektif dikenal minangka
  • varietas stroberi sing paling kondhang. Kaya spésies liyané ing génus Fragaria stroberi woh iki kalebu ing kulawarga Rosaceae. Lumrahé woh iki dudu
  • digawé tèh murbei lan madu royal jelly Jambi. Murbei nduwéni jeneng latin Fragaria vesca. Tuwuhan iki dikenal mirib stroberi alpin utawa stroberi cilik. Murbei