Back

ⓘ Kamentrian Pertahanan Republik Indonésia




Kamentrian Pertahanan Republik Indonésia
                                     

ⓘ Kamentrian Pertahanan Republik Indonésia

Kamentrian Pertahanan, dicekak Kemenhan, iku kamentrian sajeroning pamaréntah Indonésia kang mbidangi urusan pertahanan. Kemhan dibawahi Mantri Pertahanan kang wiwit tanggal 21 Oktober 2004 diwengku manèh déning Prof. DR. Juwono Sudarsono, lan wiwit 22 Oktober 2009 diwengku déning: Purnomo Yusgiantoro.

Kemhan minangka salah siji saka telu kamentrian bebarengan karo Kemlu lan Kemdagri kang disebutaké kanthi eksplisit sajeroning UUD 1945. Dephan ora bisa diowahi utawa dibubarna déning présidhèn.

                                     

1. Fungsi

Miturut Undhang-Undhang Nomer 3 Taun 2002 ngenani Pertahanan Nagara, Pasal 16, tugas Mantri Pertahanan ya iku:

  • Nyambutgawé bebarengan karo pimpinan departemen lan instansi pamaréntah liyané sarta nyusun lan nindakaké perencanaan strategis pengelolaan sumber daya nasional kanggo kapentingan pertahanan.
  • Netepaké kawicaksanan ngenani penyelenggaraan pertahanan nagara dhedhasar kawicaksanan umum kang dikukuhaké déning Présidhèn.
  • Mbantu Présidhèn sajeroning ngrumusaké kawicaksanan umum pertahanan nagara.
  • Mimpin Departemen Pertahanan.
  • Nyusun Buku Putih Pertahanan sarta ngukuhaké kawicaksanan kerjasama bilateral, regional, lan internasional ing babagan pertahanan.
  • Ngrrumusaké kawicaksanan umum penggunaan kakuwatan Tentara Nasional Indonésia lan komponèn pertahanan liyané.
  • Netepaké kawicaksanan penganggaran, pengadaan, perekrutan, pengelolaan sumber daya nasional, sarta pembinaan tèknologi lan indhustri pertahanan kang diperlokaké déning Tentara Nasional Indonésia lan komponèn kakuwatan pertahanan liyané.
                                     

2. Struktur organisasi

  • Direktorat Jenderal Perencanaan Sistem Pertahanan
  • Pusat Keuangan Dephan
  • Pusat Rehabilitasi Dephan
  • Direktorat Jenderal Potensi Pertahanan
  • Pusat Data dan Informasi Dephan
  • Sekretariat Jenderal
  • Badan Pendidikan lan Pelatihan Dephan
  • Inspektorat Jenderal
  • Pusat Kodifikasi Dephan
  • Direktorat Jenderal Sarana Pertahanan
  • Badan Penelitian lan Pengembangan Dephan
  • Direktorat Jenderal Strategi Pertahanan
  • Direktorat Jenderal Kekuatan Pertahanan