Back

ⓘ Rématologi




Rématologi
                                     

ⓘ Rématologi

Rematologi, iku subspesialis èlmu lelara njero, kang konsèntrasi marang diagnosis lan terapi lelara rematik. Istilah iki asal saka basa Yunani rheuma, kang tegesé "kang mili kaya kali utawa aliran" lan panambang -ologi, kang tegesé "èlmu". Para rheumatolog mligi urusan karo masalah kang nglibataké kaanan jaringan konektif.

                                     

1. Lelara

Lelara kang didiagnosis rheumatolog kalebu:

  • polikondritis
  • osteoarthritis
  • sindrom Sjögren
  • fibromyalgia
  • arthritis reaktif sindrom Reiter
  • artropati reaktif
  • arthritis septik
  • spondilitis ankilosing
  • eritematosus lupus
  • skleroderma sklerosis sistemik
  • artropati psoriatik
  • arthritis rheumatoid
  • polymyalgia rheumatica
  • spondiloartropati
  • spondilitis enteropati
  • dermatomiositis
  • pirai, pseudogout
  • polimiositis
  • lelara Buerger thromboangiitis obliterans
  • arteritis sel raseksa
  • purpura Henoch-Schönlein
  • polyarteritis nodosa
  • arteritis Takayasu
  • vaskulitis
  • sindrom Behçet
  • arteritis temporal
  • lelara Kawasaki sindrom nodus limfa mukokutaneus
  • granulomatosis Wegener
  • lelara serum
                                     

2. Diagnosis

Reumatolog bisa nerapaké metodhe diagnosis ing ngisor iki:

  • Sinar X lan metodhe pencitraan liya
  • tes laboratorium umpamané. tingkat sedhimentasi eritrosit, faktor rheumatoid
  • Sitologi lan patologi kimia cuwèran kang diaspirasèkaké saka sendhi kang kapengaruh kanggo mbédakaké arthritis septik lan gout
                                     

3. Parawatan

Sapérangan gedhé lelara rematik ditambani nganggo analgesik, NSAID Non-Steroid Anti-Inflammatory Drugs, steroid sajeroning kasus serius, DMARD Disease-Modifying Anti-Rheumatic Drugs, antibodi monoklon, kaya infliksimab lan adalimumab, lan reseptor TNF larut etanersept.

Fisioterapi wigati banget sajeroning akèh parawatan kaanan ora teratur rheumatologi.

                                     

4. Pranala njaba

  • IFR: Institut Ferran de Reumatologia.
  • JCR: Journal of Clinical Rheumatology.
  • ACR: The American College of Rheumatology.
  • NCP: Nature Clinical Practice Rheumatology.