Back

ⓘ Fisiologi




Fisiologi
                                     

ⓘ Fisiologi

Fisiologi, iku asal saka tembung Yunani physis = alam lan logos = carita, yaiku èlmu kang nyinaoni fungsi mekanik, fisik, lan biokimia saka makluk urip.

Fisiologi dipérang dadi fisiologi tetuwuhan lan fisiologi kéwan nanging prinsip saka fisiologi sifaté universal, ora gumantung marang sajinis organisme kang disinaoni. Upamané, apa kang disinaoni sajeroning fisiologi sèl khamir bisa uga dicakaké ing sèl manungsa.

Fisiologi kéwan diwiwiti saka metode lan peralatan kang dipigunakaké sajeroning pambelajaran fisiologi manungsa kang banjur sumrambah marang spésies kéwan saliyané manungsa. Fisiologi tetuwuhan akèh migunakaké teknik saka kaloro babagan iki.

Cakupan subjek saka fisiologi kéwan iku kabèh makluk urip. Akèhé subjek njalari panelitèn ing babagan fisiologi kéwan luwih kakonsèntrasi marang pemahaman owahing ciri fisiologis sadawaning sajarah evolusi kéwan.

Cabang ngèlmu liya kang tuwuh saka fisiologi iku biokimia, biofisika, biomekanika, lan farmakologi.

                                     

1. Sajarah

Fisiologi eksperimental diawali ing abad kaping-17, nalika ahli anatomi William Harvey njelasaké anané sirkulasi getih. Herman Boerhaave kerep sinebut bapak fisiologi amarga karyané wujud buku teks mawa judhul Institutiones Medicae 1708 lan cara mulangé kang cemerlang ing Leiden.

                                     

2. Babagan fisiologi

Fisiologi duwé sawatara subbidhang. Elektrofisiologi magepokan karo cara kerja saraf lan otot; neurofisiologi nyinaoni fisiologi utek; fisiologi sèl nunjuk marang fungsi sèl kanthi individual.

Akèh babagan kang magepokan karo fisiologi, ing antarané yaiku Ekofisiologi kang nyinaoni efek ekologis saka ciri fisiologi kéwan utawa tetuwuhan lan suwaliké. Genetika dudu siji-sijiné faktor kang mengaruhi fisiologi kéwan lan tetuwuhan. Tekanan lingkungan uga kerep njalari karusakan ing organisme eukariotik. Organisme kang ora urip ing habitat akuatik kudu nyimpen banyu sajeroning lingkungan sèlulèr. Ing organisme mau, dehidrasi bisa dadi masalah gedhé.

Dehidrasi ing manungsa bisa kadadéan nalika ana paningkatan aktivitas fisik. Sajeroning babagan exercise physiology, wis dilakoni manéka panelitèn ngenani èfèk dehidrasi marang homeostasis.

                                     
  • Pangaji - aji Nobel Fisiologi utawi Kadhokteran Inggris: Nobel Prize in Physiology or Medicine Swèdhen lan Nurwègen: Nobelpriset i fysiologi eller medicin
  • Fisiologi tetuwuhan iku péranganing botani kang magepokan karo fungsi, utawa fisiologi tetuwuhan. Babagan kang cedhak karo ngélmu iki kalebu morfologi
  • Kedhokteran kaliyan Fisiologi 2008 bebarengan Françoise Barré - Sinoussi kaliyan Harald zur Hausen. Oktober 2008 Pratélan panampa Nobel Fisiologi utawa Kadhokteran
  • Luc Montagnier, piyambakipun angsal Nobel babagan Kedhokteran utawa Fisiologi nalika taun 2008 amargi panemuanipun. Françoise Barré - Sinoussi inggih
  • J. Bunche Nicholas Butler Melvin Calvin, Kimia, 1961 Mario Capecchi, Fisiologi atau Kedhokteran, Italia 2007 James Earl Carter Thomas Robert Cech Martin
  • dhumateng manungsa. Amargi punika piyambakipun angsal Bebungah Nobel Fisiologi utawa Kedhokteran nalika taun 1907. Piyambakipun nimba kawruh wonten ing
  • pahlawan nasional Indonésia, tokoh Radio Républik Indonésia RRI lan bapak fisiologi kadhokteran Indonésia. Tokoh Indonésia Koran Kompas Cyber Media, Sabtu
  • mikrobiolog Prancis ingkang naté angsal Bebungah Nobel Kedhokteran utawa Fisiologi nalika taun 1928. Piyambakipun putra saking dhokter, Eugène Nicolle, ingkang
  • Universitas St. Petersburg. Wonten ing mria piyambakiun sinau kimia lan fisiologi lan nampi gelar dhoktor nalika taun 1879. Piyambakipun nglajengaken studinipun
  • ngembangaken postulat Koch. Panjenenganipun dipunparingi Bebungah Nobel babagan Fisiologi utawi Kadhokteran taun 1905 lan dipunanggep minangka pangadeg baktèriologi
  • DNA. Amargi panemonipun puniki, piyambakipun pikantuk Penghargaan Nobel ing Fisiologi utawi Kadhokteran sesarengan kaliyan Watson lan M.H.F. Wilkins.
  • piyambakipun inggih punika imunolog Perancis. Piyambakipun angsal Bebungah Nobel Fisiologi utawa Kedhokteran nalika taun 1980 sesarengan kaliyan Baruj Benacerraf