Back

ⓘ Tokoh Islam Indonésia




                                               

Abu Bakar Baasyir

Abu Bakar Baasyir bin Abu Bakar Abud, biyasa uga diundang Ustadz Abu lan Abdus Somad, ya iku tokoh Islam ingh Indonésia kang keturunan saka Arab. Baasyir uga dadi pemimpin Majelis Mujahidin Indonésia lan uga kang yasa Pondok Pesantren Islam Al Mumin. Akèh badan intelijen kang ndakwa Baasyir dadi pimpinan spiritual Jemaah Islamiyah, sawijining grup separatis militan Islam kang isih ana gegeyutané karo al-Qaeda. Baasyir tau sinau lan dadi siswa ana ing Pondok Pesantren Gontor, Ponorogo, Jawa Wétan 1959 lan alumni Fakultas Dakwah Universitas Al-Irsyad, Sala, Jawa Tengah 1963. Perjalanan karie ...

                                               

Asad Samsul Arifin

Asad Samsul Arifin utawa dikenal kanthi undangan Kiai Haji Raden Asad Samsul Arifin ya iku pengasuh Pondok Pesantren Salafiyah Syafiiyah ing Désa Sukorejo, Kacamatan Asembagus, Kabupatèn Situbondo. Kiai Asad iku ulama gêdhé lan tokoh saking Nahdlatul Ulama kang duwé kalungguhan terakhir dadi Dewan Penasihat Pengurus Besar Nahdlatul Ulama kanthi akir hayaté. Kiai Asad uga ulama kang nyampékaké pêsên kang isiné ayat al-Quran saking guruné, K.H. Kholil Bangkalan, kanggo K.H. Hasyim Asyari. Pesen iku kang bakalé dadi wiwitan didêkaké Nahdlatul Ulama.

                                               

Maria Ulfah Santoso

Maria Ulfah Soebadio Sastrosatomo, luwih misuwur mawa jeneng kramané sing kapisan Maria Ulfah Santoso, iku aktivis hak-hak wanita lan pulitikus Indonésia. Dhèwèké wong wadon Indonésia kapisan sing nampa gelar ukum lan wong wadon kapisan sing dadi anggota kabinèt Indonésia. Dadi siwiné pulitikus, dhèwèké migatèkaké bab hak-hak wanita jalaran nyeksèni sawenèh kaniaya dhèk mangsa nomé. Dhèwèké satemené dipangaribawani murih dadi dhokter, nanging malah wisudha magister ukum saka Universitas Leiden ing taun 1933. Nalika ing nagara Walanda, dhèwèké mèlu ing obahan nasionalis Indonésia. Samulihé ...

                                               

Ahmad Sahal

KH. Ahmad Sahal ya iku Trimurti Pamadeg Pondok Modern Darussalam Gontor Ponorogo bebarengan karo panjenengané KH Zainuddin Fananie lan KH Imam Zarkasyi. Ahmad Sahal ya iku putra kalima saka Kyai Santoso Anom Besari.

                                               

Samanhudi

Kiai Haji Samanhudi iku pangadeg Sarékat Dagang Islamiyah, sawijining organisasi massa ing Indonésia sing awalé wujud wadhah kanggo para pengusaha bathik ing Surakarta. Ing donya perdagangan, Samanhudi ngrasakaké prabédan perlakuan déning penguasa penjajahan Walanda antarané pedagang pribumi sing mayoritas agamané Islam karo pedagang Cina. Mula Samanhudi mikir pedagang pribumi kudu duwé organisasi dhéwé kanggo mbéla kapentingané. Ing taun 1911, panjenengané ngedegaké Sarékat Dagang Islam kanggo minangka gegayuhané iku. Panjenengané disarèkaké ing Banaran, Grogol, Sukoharjo.

                                               

Gito Rollies

Bangun Sugito inggih punika penyanyi, aktor, lan ugi panceramah agami saking Indonésia. Panjenenganipun ugi tilas garwanipun penyanyi Indonésia, Uci Bing Slamet. Nami Rollies dipunpendhet saking grup band saking Bandung ingkang naté kawentar ing taun 1960-an ngantos dumugi taun 1980-an ingkang kapérang saking Uce F. Tekol, Jimmy Manoppo, Benny Likumahuwa, lan. Gito ugi naté nyobi karier ing jagad filem, kalebet filem Kereta Terakhir lan Janji Joni. Ing wekdal samangke, nama Gito dangu-dangu radi ical. Panjenenganipun sampun tilar donya tanggal 28 februari 2008 sasampunipun nglaksanakakaen ...

                                               

Ulil Abshar Abdalla

Ulil Abshar-Abdalla inggih punika salah satunggalipun tokoh Islam Liberal saking Indonesia. Ulil asalipun saking kulawarga Nahdlatul Ulama. Ramanipun ingkang asma Abdullah Rifai saking Pesantren Mansajul Ulum, Pati lan maratuwanipun Mustofa Bisri, kyai saking pesantren Raudlatut Talibin, Rembang. Ulil Abshar Abdalla lulus saking sekolah menengah ing Madrasah Mathaliul Falah, Kajen, Pati, Jawa Tengah ingkang dipunasuh déning KH. M. Ahmad Sahal Mahfudz wakil Rois Am PBNU periode 1994‑1999. Nate nyantri ing Pesantren Mansajul Ulum, Cebolek, Kajen, Pati, sarta Pondok Pesantren Al-Anwar, Sarang ...

                                               

Abdul Wahab Rokan

Abdul Wahab Rokan utawa dikenal kanthi sebutan Syeikh Abdul Wahab Rokan al-Khalidi an-Naqsyabandi ya iku ulama ahli fikih, sufi, lan mursyid Tarekat Naqsabandiyah Khalidiyah ing Riau lan Sumatera Timur ing abad 19 hinggo awal abad 20. Syeikh Abdul Wahab uga ulama kang ngedegaké Pondok Pesantren Babussalam ing Pekanbaru, Riau.

                                               

Abdullah Syafii

Abdullah Syafii akrab diundang Kiai Dulloh iku ulama kang ngêdekaké lan pengasuh pertama Perguruan As-Syafiiyah ing Jakarta. Kiai Dulloh uga naté njabat dadi Ketua I Majelis Ulama Indonesia ing mangsa pertama lan dadi Ketua Majelis Ulama DKI Jakarta ing mangsa sapisan lan kêpindo. Miturut Prof. K.H. Ali Yafie, "K.H. Abdullah Syafii iku tokoh kang kêndêl, ikhlas, lan ora waléh ing berdakwah. Kiai Dulloh duwé sipat tegas ing nêgakaké Amar maruf nahi munkar ".

                                               

Ahmad Sanusi

Ahmad Sanusi utawa dikenal kanthi undangan Ajengan Genteng ya iku tokoh Sarekat Islam lan pendiri Al-Ittahadul Islamiyah, organisasi ing babagan pendidikan lan ékonomi. Ing awal Pamaréntahan Jepang, AII dibubarné lan kanthi meneng-meneng, Ajengan Sanusi ngadêkaké Persatuan Umat Islam Indonesia. Kiai Sanusi uga naté dadi anggota Badan Penyelidik Usaha-usaha Persiapan Kemerdekaan Indonesia ing taun 1945.

                                               

Hamim Tohari Djazuli

Hamim Tohari Djazuli akrab diundang Gus Miek iku ulama kang ngêdekaké amalan dzikir Jamaah Mujahadah Lailiyah, Dzikrul Ghofilin, lan semaan al-Quran Jantiko Mantab. Gus Miek ya iku putro jalêripun K.H. Jazuli Utsman, pengasuh Pondok Pesantren Al-Falah, Ploso, Mojo, Kediri. Gus Miek minangka terkenal wali kang ngêntékaké sapérangan akèh wektuné kanggo dakwah ing njobo pesantren.

                                               

Ihsan Jampes

Syeikh Ihsan Jampês utawa kaloka kanthi sebutan Syeikh Ihsan bin Muhammad Dahlan Al-Janfasi Al-Kadiri ya iku ulama gedhé asal Kediri kang anduwéni prabawa ing ndalêm panyebaran ajaran Islam ing tlatah nusantara ing abad 20. Syeikh Ihsan uga ulama kang ngadegaké Pondok Pesantren Jampes ing Dusun Jampes, Désa Putih, Kacamatan Gampengrejo, Kabupatèn Kediri Syeikh Ihsan kaloka liwat karyané Siraj ath-Thalibin, ya iku penjelasan saking kitab Minhaj al-Abidin karangan Imam al-Ghazali.

                                               

Ismail al-Khalidi al-Minangkabawi

Syeikh Ismail al-Khalidi al-Minangkabawi ya iku ulama kang nyebaraké Tarekat Naqsyabandiyah Khalidiyah ing abad 19. Syeikh Ismail dianggep dadi pelopor ajaran Tarekat Naqsyabandiyah Khalidiyah ing Minangkabau mligi lan ing Indonesia lumrahé. Sakliané iku, Syeikh Ismail ugo dikenal ulama kang ahli ngèlmu fikih, kalam, lan tasawuf.

Mohammad Natsir
                                               

Mohammad Natsir

Mohammad Natsir ya iku mahamantri kaping lima, kang yasa lan dadi pemimpin parté pulitik Masyumi, lan uga dadi tokoh Islam kang misuwur ing Indonésia.

                                               

Muntaha Al-Hafizh

K.H. Muntaha Al-Hafidz, akrab diundang Mbah Mun iku Ulama Indonesia kang angsal paraban "Pecinta Al-Quran Sepanjang Hayat." Katresnanan Mbah Mun marang Al-Quran uga wiwit saking ramanipun Kiai Asyari marang Al-Quran. Saking umur enom ya iku umur 16 taun, Mbah Mun wés dadi Hafizh Al-Quran. Mbah Mun minangka pengasuh Pondok Pesantren Al-Asyariyah, Wonosobo, uga naté dadi rektor ing Institut Ilmu Al-Quran, kang saiki wés dadi Universitas Sains Al-Quran, Wonosobo.

                                               

Teungku Hasan Krueng Kale

Hasan Krueng Kale utawa kondhang kanthi sebutan Teungku Haji Hasan Krueng Kale ya iku ulama gêdhé asal Acèh kang gesang ing pertengahan abad 20. Teungku Hasan uga ulama kang seangkatan kaliyan Teungku Muhammad Daud Beureueh, Teungku Ahmad Hasballah Indrapuri, lan Teuku Nya Arif kang akèh anduwéni peran marang perjuangan kemerdekaan Indonesia ing Acèh. Teungku Hasan uga kondhang ulama kang ahli ngèlmu falak.