Back

ⓘ Kabupatèn Kotabaru




Kabupatèn Kotabaru
                                     

ⓘ Kabupatèn Kotabaru

Kabupatèn Kotabaru iku kabupatèn ing Provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kutha krajan kabupatèn iki dumunung ing Kotabaru kang mlebu Kacamatan Pulau Laut Lor. Kabupatèn iki uga salah siji kabupatèn kang wis ana ing jaman provinsi Kalimantan dhisik. Ing jaman Londo dadi Afdeeling Pasir en de Tanah Boemboe kang kutha krajané ana ing Kotabaru. Kabupatèn iki nduwè sesanti: "Sa-ijaan", kang artiné Semufakat satu hati dan se-iya sekata.

                                     

1. Arti lambang laladan Kabupatèn Kotabaru

  • Sisih ngisor tamèng wujudé lancip, artiné ana tujuan kanggo dhidhik masarakat adil lan makmur.
  • Segara karo ombak, nduwè makna gelora semangat rakyat.
  • Dasar tamèng kang kelir abang, nglambangaké sipat kendhel.
  • Iwak Todak, nglambangaké kasil tradhisional saka iwak segara.
  • Sisih samping wujudé tegak lurus, nduwè makna sipat gotong royong, jujur lan adil.
  • Garis kandhel kelir kuning emas ing sisih njero sak ubengé tamèng, nduwè makna persatuan rakyat.
  • Garis kuning kandhel kang misah gambar dhuwur lan ngisor, nduwè makna agraris tani pari.
  • Limang iji pojoké tamèng, artiné limang sila saka Pancasila.
  • Sisih dhuwur wujudé busur, artiné dinamika lan stamina rakyat.
  • Lambang laladan wujud tamèng segi lima, artiné ketuhanan lan pertahanan rakyat.
                                     

2. Géografis

Kabupatèn Kotabaru duwé jembar 9.422.46 km 2 ing sajeroning koordinat 2°20’ - 4°21’ Lintang Kidul lan 115°15’ - 116°30’ Bujur Wétan, uga dadi kabupatèn kang paling jembar ing Kalimantan Kidul. Kabupatèn iki dumunung ana ing sisih paling wétan Provinsi Kalimantan Kidul.

Kabupatèn iki wewatesan:

Pulo-pulo

Kotabaru duwé 90 pulo cilik, seproteloné durung duwé jeneng. Kacamatan Kelumpang Tengah nduwè 21 pulo cilik, Kacamatan Pulau Sebuku nduwè 10 pulo cilik, Kacamatan Pulau Laut Selatan nduwè 23 pulo cilik, lan liyané. Pulo-pulo ing Kotabaru contoné:

Pulo Lari Larian sempet dadi rebutan karo Provinsi Sulawesi Kulon, adohé 60 mil saka Pulo Sebuku lan 80 mil saka Sulawesi Kulon.

                                     

3. Demografis

Cacahé kang ndunungi Kabupatèn Kotabaru akehé 272.000 jiwa 2007, 135.766 lanang lan 136.234 wadon. Kacamatan kang paling akèh kang ndunungi yaiku Kacamatan Pulau Laut Lor kang duwé 75.430 jiwa, kacamatan kang paling sithik kang ndunungi yaiku Kacamatan Kelumpang Kulon kang duwé 4.734 jiwa. Kacamatan Pulau Sembilan kang paling padhet kang ndunungi yaiku 1.241.81 jiwa/km 2, Kacamatan Hampang kang paling arang kang ndunungi yaiku 4.68 jiwa/km 2.

Suku bangsa

  • Suku Bajau
  • Wong Jawa
  • Suku Banjar
  • Suku Mandar
  • Suku Dayak Bukit
  • Suku Bugis
  • Suku Dayak Samihim
  • Suku Tionghoa-Indonésia
                                     

4. Budaya

Lagu laladan saka Kabupatèn Kotabaru yaiku Paris Barantai,kotabaru gunungnya bamega

Upacara adat ing Kabupatèn Kota Baru:

  • Pawanangan, upacara suku Dayak Dusun ing Sungai Durèn, Kotabaru
  • Papande Wanua/Papande Sasi, upacara Suku Mandar ing Pulo Kerayaan
  • Leut, upacara Suku Bajau ing Kacamatan Pulau Laut Lor
                                     

5. Sajarah

Kabupatèn Kotabaru dumadi saka gabungan pirang-pirang kraton ing jaman jajahan Londo yaiku Bangkalaan, Poelau Laoet sadurungé mau tanah segara pulo, Tjangtoeng, Sampanahan, Tjingal lan Manoenggoel.

                                     
  • Hampang iku kacamatan ing Kabupatèn Kotabaru Provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kacamatan iki wewatesan: Cantung Kanan Cantung Kiri Hulu Hampang Hulu
  • Sampanahan iku kacamatan ing Kabupatèn Kotabaru Provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kacamatan iki wewatesan: Banjar Sari Basuang Gunung Batu Besar Papaan
  • Sungai Durèn iku kacamatan ing Kabupatèn Kotabaru Provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kacamatan iki wewatesan: Buluh Kuning Gendang Timburu Manunggal
  • kacamatan ing Kabupatèn Kotabaru Provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kacamatan iki wewatesan: Mangka Marga Jaya Mayang Sari Sengayam Kotabaru Sajeroning
  • Pulau Sembilan iku kacamatan ing Kabupatèn Kotabaru Provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kacamatan iki wewatesan: Labuan Barat Maradapan Tanjung Nyiur
  • Kelumpang Kulon iku kacamatan ing Kabupatèn Kotabaru Provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kacamatan iki wewatesan: Batang Kulur Bungkukan Magalau Hilir
  • Teluk Masjid iku désa ing Kacamatan Pulau Laut Wétan, Kabupatèn Kotabaru Provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Master Wewengkon ing situs BPS Data Desember
  • Pramasan 2 x 9 iku désa ing Kacamatan Hampang, Kabupatèn Kotabaru Provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Master Wewengkon ing situs BPS Data Desember
  • Pulau Sebuku iku kacamatan ing Kabupatèn Kotabaru Provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kacamatan iki wewatesan: Belambus Kanibungan Mandin Rampa Sarakaman
  • Kelumpang Lor iku kacamatan ing Kabupatèn Kotabaru Provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kacamatan iki wewatesan: Mangga Pudi Pudi Seberang Sulangkit
  • Kelumpang Hilir iku kacamatan ing Kabupatèn Kotabaru Provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kacamatan iki wewatesan: Langadai Mandala Plajau Baru Pulau
  • Pamukan Kidul iku kacamatan ing Kabupatèn Kotabaru Provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kacamatan iki wewatesan: Gunung Calang Mulyodadi Pondok Labu