Back

ⓘ Lair 1843




                                               

Camillo Golgi

Camillo Golgi inggih punika salah satunggaling tiyang dhokter lan ugi ilmuwan ingkang asalipun saking nagara Itali. Golgi lair wonten ing laladan Córteno Golgi, provinsi Brescia, Itali. Bapakipun inggih punika salah satunggaling dhokter lan punggawa keséhatan wonten ing laladan mau. Golgi ngangsu kawruh kadhokteran wonten ing Universitas Pavia, ing pundi piyambakipun makarya wonten ing picoba laboratoriyum patologi sesarengan kaliyan Giulio Bizzozero, paraga ingkang ngandharaken babagan sungsum balung. Golgi lulus nalika taun 1865. Piyambakipun langkung kathah nelasaken mangsa "kariéripun" ...

                                               

Edvard Grieg

Edvard Hagerup Grieg iku sawijining juru main piyano lan komponis kawentar Nurwègen. Dhèwèké dianggep salah sawijining komponis utama éra Romantik, lan musik anggitané iku pérangan baku répertowar klasik saindhenging jagat. Olèhé nganggo lan ngembangaké musik rakyat Nurwègen sajeroning komposisiné, bisa ndokok Nurwègen ing posisi wigati sajeroning Donya musik internasiyonal. Saliyané iku, karyané mèlu ngréwangi yasa idhèntitas nasiyonal Nurwègen kaya déné sing digayuh déning Jean Sibelius lan Antonín Dvořák ing Finlandia lan Bohémia.

                                               

Thomas Chrowder Chamberlin

Thomas Chrowder Chamberlin iku sawijining géolog Amérikah Sarékat sing duwé prabawa lan sawijining pandhidhik. Nalika taun 1893, dhèwèké ngadegaké Jurnal Géologi lan dadi pambesuté suwéné mataun-taun. Taun 1905, Chamberlin lan Forest Ray Moulton ngembangaké téyori dumadining Tata Surya sing matentangan karo hipotèsis nébula Laplace. Téyoriné, sing dijenengi hipotèsis planètisimal Chamberlin-Moulton, nampa panyengkuyung suwéné mèh sapratelu abad, nanging wiwit ditolak nalika akir 1930-an. Téyori iku pungkasané ora ditampa manèh nalika taun 1940-an, amarga ora selaras karo kasunyatan momentu ...

Bertha von Suttner
                                               

Bertha von Suttner

Bertha Felicitas Sophie Freifrau von Suttner iku panyuka bedhamèn lan juru roman Céko-Ostenrik. Ing taun 1905, dhèwèké dadi wanita kapisan lan siji-sijiné ing taun iku sing inganugraha Bebana Bedhamèn Nobel. Dhèwèké dadi lauréat Nobel wanita kapindho sawisé Marie Curie inganugraha ing taun 1903 sarta dadi lauréat Ostenrik kapisan.

Carel Herman Aart van der Wijck
                                               

Carel Herman Aart van der Wijck

Jonkheer Carel Herman Aart van der Wijck iku Gubernur-Jéndral Indhiya Nèderlan. Dhèwèké diangkat dadi Gubernur-Jéndral déning Ratu Emma ing tanggal 15 Juni 1893. Dhèwèké banjur wiwit maréntah antara tanggal 17 Oktober 1893 nganti tanggal 3 Oktober 1899.

Louis Renault
                                               

Louis Renault

Louis Renault inggih punika hakim kaliyan pendhidhik Prancis ingkang sesarengan kaliyan Ernesto Moneta angsal Bebungah Katentreman Nobel amargi sampun nyengkuyungi konferènsi katentreman wonten den Haag. Nalika taun 1901 piyambakipun anggota saking Académie des sciences morales et politiques.

Willem Rooseboom
                                               

Willem Rooseboom

Willem Rooseboom iku Gubernur-Jéndral Indhiya Nèderlan. Dhèwèké wiwit maréntah antara tanggal 3 Oktober 1899 nganti tanggal 1 Oktober 1904.