Back

ⓘ Tetuwuhan




                                               

Jinten putih

Jinten putih iku sawijining tetuwuhan terna sing tuwuh apik ing laladan mawa iklim sejuk. Jinten putih bisa kanggo bumbu pawon uga pelengkap ramuan tradhisional.

                                               

Sistem Engler

Sistem Engler iku sistem klasifikasi tetuwuhan sing disusun déning Adolf Engler. Miturut to Engler, Syllabus der Pflanzenfamilien 1924 golongan utama tetuwuhan yakuwi: IV. divisio Dinoflagellatae VII. divisio Chlorophyceae XIII. divisio Embryophyta siphonogama 1 subdivisio Gymnospermae 2 subdivisio Angiospermae 1 classis Monocotyledoneae 2 classis Dicotyledoneae VIII. divisio Charophyta IX. divisio Phaeophyceae I. divisio Schizophyta XI. divisio Eumycetes XII. divisio Embryophyta asiphonogama 1 subdivisio Bryophyta 2 subdivisio Pteridophyta X. divisio Rhodophyceae II. divisio Phytosarcodin ...

                                               

Malam (dat)

Malam iku sawijining dat padhet sing diprodhuksi kanthi alami. Sajeroning istilah saben dina wong ngarani "lilin". Lilin dhéwé pancèn bisa migunakaké malam minangka bahan bakaré. Akèh-akèhé malam diéntuki saka èkskrèsi tetuwuhan, wujud damar utawa resin. Sajeroning tetuwuhan, malam iku asil metabolisme sekunder sing diwetokaké déning pambuluh resin. Sumber kéwani kanggo malam asalé saka susuh tawon lan lebah. Malam digunakaké kanthi wiyar sajeroning indhustri. Sajeroning gawé bathik, malam duwé peran minangka panutup pérangan kain supaya ora kena warna suwéné panyelupan. Sacara kimiawi, ma ...

                                               

Bayem abang

Bayem abang iku sawijining sepésiyès tetuwuhan ngembang ing kulawarga bebayeman, Amaranthaceae. tuwuhan iki lumrahé digunakaké minangka tuwuhan ornamèntal, mligi ing China. Tuwuhan iki asalé saka Amérika Kidul.

                                               

Sifat bumi

Nduweni sipat sabar kang tanpa upama, sanajan di pacul, digaru lan diluku, nanging malah ndadèkaké kesuburan kang bisa nuwuhaké sawernane tetuwuhan kang bisa di unduh, mènèhi sakabehing kang di kandut ing sanjerone bumi tanpa bisa entek marang sapa baé ora pilih kasih, mènèhi panguripan marang sekabehing mahluk, jalma manungsa, kéwan lan thetukulan.

                                               

Punthuk magnèt

Punthuk magnèt papan panggonan sing miring sethithik nanging sawangan pinggirané kaya ta tetuwuhan, lemah lan watu-watu karang uga miring kewalikané. Kaanan iki marekaké tipuan mata, mangka dalan sing sajatiné mudhun bisa ketok munggah. Mobil utawa kendaraan ketok bisa laju dhéwé munggah dalan sing nanjak sabeneré dalané iku mudhun.

                                               

Jati walanda

Jati Walanda ya iku tetuwuhan ngayu taunan kang kalebu kulawarga Sterculiaceae. Wit iki uga sinebut Jati sabrang lan Jati Belanda. Tanduran iki tuwuh ing dharatan kang dhuwuré 700-1200 mèter sadhuwuring samudra. Wit iki dhuwuré bisa nganti 10 mèter ing alus. Galihé kasar ngayu lan akeh cawangé. Godhongé tunggal bundher endhog lan kasar. Godhong iki dawané 10-16cm lan ambané 3-4 cm. Wujudé nyirip lan wernané ijo. Wohé bunder tur atos.

                                     

ⓘ Tetuwuhan

Tetuwuhan iku ing èlmu Biologi tegesé titah kang kagolong Regnum Plantae, ing antarané: kabèh tetuwuhan mawa pembuluh, kang semu lan kang sajati. Ing vèrsi taksonomi tetuwuhan tinentu, alga ijo uga kalebu ing karajan iki. Tetuwuhan iku jinis titah autotrof kang mupangataké klorofil kanggo komponèn pangowah ènèrgi foton saka cahya srengéngé dadi ènèrgi kimiawi kang wujudé gula. Prosès pangalihan iki diarani prosès fotosintesis. Amarga solahé kang autotrof, tetuwuhan iku ana ing posisi angka siji ing ranté ilèn ènèrgi liwat titah. Amarga warna ijo dominan banget ing anggota karajan iki, mula jeneng liya kang dianggo yaiku Viridiplantae. Jeneng liyané yaiku Metaphyta.

Klasifikasi tetuwuhan mangsa kapungkur nglebokaké uga kabèh jinis alga lan fungi kalebu jamur lendhir minangka anggotané. Kritik-kritik kang muncul sabanjuré agawé fungi dipisahaké saka tetuwuhan. Sanadyan stasioner, fungi asipat saprotrof, olèh ènèrgi saka sisa-sisa bahan organik. Kajaba iku, dhindhing sèl fungi ora kasusun saka bahan kang padha karo tetuwuhan lan malahan mèmper kéwan. Sapérangan gedhé alga banjur wiwit dipisahaké saka kaanggotaan tetuwuhan amarga ora duwé diferensiasi jaringan lan ora ngembangaké klorofil minangka pigmen panangkap ènèrgi.

Panggunaan tèknik-tèknik biologi molekuler marang filogèni tetuwuhan pranyata mènèhi panyengkuyung pamisahan iki.

                                     

1. Dhéfinisi

Nalika sawijining tetuwuhan dikarepaké minangka grup organisme tinamtu utawa taxon, racaké tegesé salah siji konsèp. Panglompokané yaiku:

Cara liya yaiku liwat sawijiningcladogram, kang nuduhaké gayutan evolusionèr. Sajarah évolusi tetuwuhan durung ditata kanthi pepak, nanging salah siji kang wis ditampa yaiku. Those which have been called "plants" are in bold.

                                     

2. Rupa

Watara 350.000 spésies saka tetuwuhan kang ana wektu iki. Taun 2004, watara 287.655 spésies wis ditepungi, ing antarané 258.650 yaiku awujud tetuwuhan ngembang, 16.000 bryophyta, 11.000 pakis lan 8.000 alga ijo.

                                     

3. Pranala njaba

  • Tree of Life
  • Tetuwuhan ing Encyclopedia of Life
  • Plant Resources of Tropical Africa
  • Interactive Cronquist classification
  • Chaw, S M.; et al. 1997. "Molecular Phylogeny of Extant Gymnosperms and Seed Plant Evolution: Analysis of Nuclear 18s rRNA Sequences" PDF. Molec. Biol. Evol. 14 1: 56–68. doi:10.1093/oxfordjournals.molbev.a025702. PMID 9000754.
  • Index Nominum Algarum
  • Jones, T. M., Reid, C. S., Urbatsch, L. E. "Visual study of divisional Plantae". CS1 maint: multiple names: authors list link requires Microsoft Silverlight
Database botani lan vegetasi
  • Flora of North America
  • The Plant List
  • Flora of Central Europe ing Basa Jerman
  • Lady Bird Johnson Wildflower Center - Native Plant Information Network at University of Texas, Austin
  • Flora Europaea
  • Chilean plants at Chilebosque
  • List of Japanese Wild Plants Online
  • United States Department of Agriculture not limited to continental US species
  • e-Floras Flora of China, Flora of North America and others
  • Meet the Plants-National Tropical Botanical Garden
  • Australia
  • African Plants Initiative database

Cithakan:Klasifikasi tetuwuhan

                                               

3. Jeringan

Jeringan ya iku salahsawijiné dukuh ing désa walén, kacamatan Simo. jèringan iku saka tembung Jèring, jèring iku sawijining buah. Ing jaman mbiyén ana wong kang jenengané Mbah Garéng. Sadurungé dadi dukuh panggonan kono mau alas kang akèh tetuwuhan wit jéring lan alang-alang. Lan ing masa uripé Mbah garéng dijenengi Jeringan lan kanggo ngenang Beliau ing dukuh Jéringan nganggo jenenge Mbah Garéng digawé kuburan sing diarane Muk Gareng manggone ing sisih tegal.