Back

ⓘ Tata jeneng IUPAC




                                     

ⓘ Tata jeneng IUPAC

Tatajeneng IUPAC iku sistem pamènèhan jeneng senyawa kimia lan panjlasan èlmu kimia kanthi umum. Tatajeneng iki dikembangaké lan dimutakiraké ing sangisoré pangawasan International Union of Pure and Applied Chemistry.

Aturan pamènèhan jeneng senyawa organik tatajeneng organik lan inorganik tatajeneng anorganik diamot sajeroning rong publikasi, kang ditepungi kanthi jeneng Blue Book lan Red Book. Publikasi katelu, kang ditepungi kanthi jeneng Green Book, ngamot rékomèndhasi kanggo panggunaan simbol kanggo kuantitas fisik kanthi kerja bebarengan karo IUPAP. Sauntara iku, buku kapapat, Gold Book, ngamot dhéfinisi saka akèh istilah tèknis kang dipigunakaké sajeroning kimia. Ana uga publikasi sarupa kanggo biokimia kanthi kerja bebarengan karo IUBMB, kimia analitik, sarta kimia makromolekular. Kabèh publikasi iki dijurung déning rékomendhasi kang luwih cendhak kanggo kaanan spèsifik kang dipublikasikaké kanthi berkala sajeroning jurnal Pure and Applied Chemistry.

                                     

1. Pranala njaba

  • IUPAC Compendium of Chemical Terminology
  • IUPAC Nomenclature of Organic Chemistry online version of the Blue Book
  • IUPAC Provisional Recommendations for the Nomenclature of Inorganic Chemistry 2004 online draft of an updated version of the Red Book
  • IUPAC Abbreviated list of quantities, units and symbols in physical chemistry online version of the Green Book
  • IUPAC Compendium of Chemical Terminology online version of the Gold Book ", from IUPAC
  • IUPAC Recommendations on Organic & Biochemical Nomenclature, Symbols, Terminology, etc. includes IUBMB Recommendations for biochemistry