Back

ⓘ Budaya Cina




                                               

Baguazhang

Cithakan:Infobox Martial Art Baguazhang ya iku kagunan béla dhiri Cina kang nganggo prinsip dhasar saka buku kuna I Ching. Baguazhang ya iku salah sawjining saka telung ngèlmu bela diri Cina kang nglatih organ jero kanthi nglatih kekuwatan jaran-jaran lan ora nglathih diri kanthi kekerasan kang diarani Neijia Wong Cina tepung karo Taijiquan kanthi kekuwatan bangkeane. Xingyi kekuwatan tinjune lan Baguazhang mahsyur kanthi jangkahan sikile. Baguazhang ateges jurus Telapak Delapan Penjuru. Seni bela dhiri iki musatake kepriye carané nglawan musuh kanthi dlamakan mbukak lan owah, béda karo se ...

                                               

Beksan Tradhisional Tiongkok

Beksan Tradhisional Tiongkok utawa ing cendhake ya iku Jogéd Cina: koleksi jogédan saka negara China kang wiwitè amarga dadi ritual, nyembah lan khurmat marang Dèwi Mitologi China kaya ta Master Lu dèning Lu Buwei. Tujuwan agama iku banjur ngalami èwah-èwah dadi kasenengan kanggo para pamaréntah kang bentuké jogèdan kang anggotané para wanita nganti seprènè. China iku sawijining negara kang duwèni suku cacahé 56. Saben suku duwèni budaya uga jogèd kang béda. Jogèdan Tradhisional China iku nggabungaké kabéh prethalan saka jogèdan makaping etnik, Opera Cina, kung Fu lan Opera Rakyat. Asilè s ...

                                               

Imlèk

Imlèk utawa Tanggalan Tionghoa yaiku tanggalan lunisolar kang diwangun kanthi cara nggabungaké tanggalan rembulan lan tanggalan srengéngé. Tanggalan Tionghoa saiki isih diaggo kanggo mèngeti dina riyaya tradhisional Tionghoa lan milih dina kang becik kanggo palakrama utawa uga kanggo mbukak usaha. Tanggalan Tionghoa uga diarani tanggalan agrikultur nónglì 农历/農曆, "Tanggalan Yin 阴历/陰曆" awit ana sesambungané karo bulan", "Tanggalan kawak" jìulì 旧历/舊曆 sawisé "tanggalan anyar" xīnlì 新历/新曆 yaiku tanggalan Masèhi, diadopsi dadi tanggalan resmi, lan "Tanggalan Xià 夏历/夏曆" kang o ...

                                               

Marga Tionghoa

Marga Tionghoa ya iku marga sing digunakaké wong Tionghoa. Marga racaké wujud sak karakter Han sing dienggo ing ngarep jeneng wong. Ana uga marga sing kedadean saka 2 utawa 3 malah nganti 9 karakter marga, kaya ngene iki dijenengi marga ganda. Marga Tionghoa uga diadopsi déning suku-suku minoritas sing saiki kagabung ana ing ètnis Tionghoa. Panganggon marga ing kabudayan Tionghoa wis duwé sajarah 5.000 taun luwih.

                                               

Pananggalan Tionghoa

Imlèk utawa Kalèndher Tionghoa ya iku kalèndher lunisolar kang diwangun kanthi nggabungaké kalèndher rembulan lan kalèndher srengéngé. Kalèndher Tionghoa saiki isih dipigunakaké kanggo mèngeti manéka dina karaméan tradhisional Tionghoa lan milih dina kang paling nguntungaké tumrap perkawinan utawa pambuka usaha. Kalèndher Tionghoa kaloka uga kanthi sebutan liya kaya "Kalèndher Agrikultur", "Kalèndher Yin 阴历/陰曆", "Kalèndher Lama" sawisé "Kalèndher Baru" ya iku Kalèndher Masehi, diadopsi sebagai kalèndher resmi, lan "Kalèndher Xià 夏历/夏曆" kang sajatiné ora padha karo kalèndher wektu iki.

                                               

Pénjing

Pénjing utawa penzai ya iku seni Cina kuna ing nandur wit utawa tuwuhan kang digawé supaya tetep duwé ukuran kerdil kanthi cara dikethok, ancasé kanggo ngasilaké bentuk-bentuk kang nduwéni kriteria éstetika utawa kaéndahan. Kanthi cara iki bisa digawé ilusi kang nggambaraké umuré tuwuhan. Lumrahé penjing dibagi miturut telung kategori miturut subjékké ya iku penjing pohon, penjing sesawangan/lanskap, lan penjing banyu ln lemah. Seni bonsai Jepang kang sepisanan asalé saka penjing. Bedané bonsai lan pénjing bisa dideleng saka dhapuré. Bonsai luwih nduwéni bentuk-bentuk kang prasaja lan keth ...

                                               

Sampek Engtay

Sampek Engtay ya iku legèndha saka Tiongkok bab tragèdhi saka roman antarané katresnané wong saklorong, Sampek lan Engtay. Ing basa Mandarin: Liang Shanbo lan Zhu Yingtai. Legèndha iki asring dianggep minangka Romeo lan Juliet vèrsi Tiongkok.

                                               

Taun Anyar Imlèk

Taun Anyar Imlèk iku dina riyadi wigati kanggoné wong Tionghoa. Prayaan taun baru imlek diwiwiti ing dina sepisanan sasi sepisanan ing pananggalan Tionghoa lan diakhiri karo Cap Go Meh 十五冥 元宵节 ing tanggal kaping limalas nalika bulan purnama. Malem taun baru imlek kaloka kanthi jeneng Chúxī kang tegesé "malam pergantian taun". Ing Tiongkok, adat lan tradhisi tlatah ana gandeng cenengé karo prayaan taun baru imlek. Kagiyatané lumrahé mangan utawa perjamuan nalika malam taun baru lan ana pistakembang api. Sanajan pananggalan Imlèk kanthi cara tradhisional ora nggunakaké nomer taun malar ...

Taoisme
                                               

Taoisme

Taoisme ya iku ajaran Laozi dhedhasar Daode Jing. Kawitane, Daode Jing diarani Laozi Wuqianyan utawa Tulisan Laozi Limang Ewu Tembung. Sabanjure dhèwèké lunga saka kutha krajan lan ora kaprungu manèh kabare. Ing mangsane Wangsa Han, kitab kuwi mau Daodejing amarga ngrembug ngenani Dao lan De kang diwulang Laozi.