Back

ⓘ Buntil




Buntil
                                     

ⓘ Buntil

Buntil iku panganan kang digawé saka parutan klapa lan dianggo lawuh. Buntil biyasa didol ing pasar utawa ditawakaké ing dalan déning para pedagang kaki lima.

Buntil sabeneré ora pati béda karo bothok lan pèlas nanging dibungkus nganggo godhong téla lan diwènèhi duduh pedhes kang kagawé saka santen. Isiné parutan klapa kang diwènèhi bumbu. Godhong pambungkus racaké saka godhong tales utawa godhong séntheé. Béda karo bothok, godhong pambungkus buntil uga bisa mèlu dipangan.

Ing tlatah saubengé Segara Tengah mligi Yunani lan Turki dikenal uga panganan sajinis buntil kanthi pambungkus godhong anggur enom lan diisi sega jenengé sarma.

                                     
  • yaiku: Magelang Lor Magelang Tengah Magelang Kidul Getuk gondok Tahu pojok Buntil Es Semanggi Taman Kyai Langgeng. Taman Kyai Langgeng dumunung ing Kutha
  • kéwan, déné wijiné kang isih ijo lumrahé kanggo masakan upamané campuran buntil utawa bothok. Pupus godhonge uga kena kanggo campuran pecel. Kajaba iku
  • Janganan Godhong lan pangé uga bisa digunakaké minangka janganan kaya ta buntil Wondéné oyot rimpang utawa tlutuhé bisa digunakaké minangka obat tradhisional
  • tales uga kena dianggo kanggo mbungkus lan dipangan. Panganan kang jenengé buntil lumrahé dibungkus nganggo godhong tales. warintek.ristek.go.id diundhuh
  • Purwadadi: Swikee, sega becek, kécap, salé gedhang Banjarnegara: dhawet ayu, buntil Semarang: Lunpia lumpia, soto ayam, saté sapi, bandeng prèsto, nasi gorèng
  • Buntil salah sawijining panganan saka Daerah Istimewa Yogyakarta