Back

ⓘ Géomètri




                                               

Géomètri

Géomètri kanthi barès tegesé pAngukuran ngenani bumi, iku cabang saka matématika sing nyinaoni gayutan ing sajeroné ruang. Saka pengalaman, utawa manawa kanthi intuitif, wong bisa mangertèni ruang saka ciri dhasaré, sing diistilahaké minangka aksioma sajeroning géomètri.

                                               

Bumbungan

Sajeroning géomètri, bumbungan utawa slènder iku wangun ruwang telung dhimènsi kang kawangun saka rong bunderan idhèntik kang sajèjèr lan siji pesagi dawa kang ngubengi kaloro bunderan mau. Bumbungan duwé 3 sisih lan 2 rusuk. Kaloro bunderan diarani dhasar lan tutup bumbungan sarta pesagi dawa kang ngemuli karan kemul bumbungan.

                                               

Bunderan

Sajeroning géomètri Euklid, siji bunderan iku himpunan kabèh titik ing babagan sajeroning let tinentu, kang diarani driji-driji, saka siji titik tinentu, kang diarani punjer. Bunderan iku conto saka kurva katutup prasaja, mbagi babagan dadi pérangan njero lan pérangan njaba.

                                               

Dhiamèter

Dhiameter inggih punika garis tengah. Salebetipun géomètri, dhiameter satunggiling bunderan inggih punika sègmèn garis ingkang ngliwati titik pusat lan ngubungaken kalih titik ing bunderan kasebat, utawi, salebetipun pangginaan modhèren, dhiameter ateges panjang saking sègmèn garis wau. Salebetipun satunggiling bal, dhiameter ngubungaken 2 titik ing lumahing bal lan ngliwati titik pusat bal. Panjang dhiameter bunderan inggih punika kaping 2 panjang radius. Dhiameter saged dipun-ginakaken kanggé mangertosi keliling lan wiyar bunderan. Salebetipun bal 3 dimènsi, dhiameter saged dipun-ginakak ...

                                               

Jajaran génjang

Jajaran génjang iku wangun dhatar rong dhimènsi kang diwangun déning rong pasang rusuk kang saben rusuk padha dawané lan sajajar karo pasangané, lan duwé rong pasang pojok dudu pojok siku kang saben pojok mau padha gedhéné karo pojok ing sangarepé. Jajaran génjang kanthi papat rusuk kang padha dawané karan belah ketupat.

                                               

Ngapan-apan

Ngapan-apan iku wangun raèn rong dhimènsi kang kawangun déning patang rusuk kang loro rusuk mau sajajar nanging dawané ora padha. Ngapan-apan kalebu jinis wangun raèn segi papat. Ngapan-apan kang rusuk kateluné jejeg lurus marang rusuk-rusuk sajajar karan ngapan-apan siku-siku.

                                               

Pesagi

Pesagi utawa pasagi iku wangun dhatar rong dhimènsi kang diwangun déning papat rusuk {\displaystyle } kang padha dawané lan duwé papat pojok kang kabèh wujud pojok siku-siku. Pesagi ing basa Indonésia diarani bujur sangkar. utawa persegi

                                               

Prisma (géomètri)

Prisma sajeroning géomètri iku wangun ruang telung dhimènsi sing diwatasi déning dhasar lan tutup idhèntik awangun segi-n lan sisih-sisih tegak awangun segipapat. Kanthi tembung liya prisma ya iku wangun ruang sing duwé penampang malang sing tansah padha sajeroning wangun lan ukuran. Limas kanthi dhasar lan tutup awangun pesagi karan balok déné prisma kanthi dhasar lan tutup awangun bunderan lingkaran karan tabung.

                                     

ⓘ Géomètri

  • Sajeroning géomètri Euklides, siji garis iku wujud lengkungan kenceng. Nalika géomètri dipigunakaké kanggo gawé modhèl ing donya kasunyatan, garis dipigunakaké
  • Sajeroning èlmu géomètri topologi, lan cawang - cawang matématika kang silih magepokan, siji titik spasial nggambaraké objèk spésifik ing sajeroning ruang
  • Barkas: Prisma.JPG Prisma sajeroning géomètri iku wangun ruang telung dhimènsi sing diwatasi déning dhasar alas lan tutup idhèntik awangun segi - n lan
  • Sajeroning géomètri bumbungan utawa slènder iku wangun ruwang telung dhimènsi kang kawangun saka rong bunderan idhèntik kang sajèjèr lan siji pesagi dawa
  • Sajeroning géomètri Euklid, siji bunderan iku himpunan kabèh titik ing babagan sajeroning let tinentu, kang diarani driji - driji, saka siji titik tinentu
  • peran wigatos ing salebetipun géomètri analitik, géomètri diferènsial, lan géomètri aljabar. Ing salebetipun géomètri diferènsial wonten konsèp - konsèp
  • téyori modhèren. Panjenengané uga mènèhi kontribusi sing gedhé marang géomètri analitik lan èlmu kamungkinan probabilitas Pierre de Fermat uga misuwur
  • dhèwèké uga ngrembakakaké rumus géomètri ya iku pucuk saka èlmu trigonomètri. Salah sawijiné ya iku mecahaké soal géomètri kanthi nggunakaké kompas, konstruksi
  • Sajeroning géomètri Euclidean, quadrilateral utawa quarangle utawa tetragon iku sawijining wangun segi akèh polygon kanthi papat sisi utawa rusuk
  • trigonomètrik kaya sinus, cosinus, lan tangen. Trigonomètri duwé gayutan karo géomètri sanadyan ana ora kasurujukan ngenani apa gayutané tumrap sawatara pihak
  • mligi ya iku filsafat lan agama, éwadéné hobi liyané ya iku matématika lan géomètri proyèktif. Bebarengan karo Pierre de Fermat nemu téyori ngenani probabilitas
  • Barkas: Layang.JPG Layang - layang iku wangun dhatar rong dhimènsi kang kawangun déning rong pasang rusuk kang saben pasang padha dawané lan saling mbentuk
Kubuk
                                               

Kubuk

Kubuk, dhadhon, utawa kothak iku wangun lowong telung dhimènsi kang diwatesi déning enem babagan sisih kang awangun pasagi. Kubuk duwé 6 sisih, 12 paju, lan 8 titik pojok. Kubuk uga karan babagan enem tumata, lan minangka wangun mligi sajeroning limas pasagi.

Layang-layang (géomètri)
                                               

Layang-layang (géomètri)

Layang-layang iku wangun dhatar rong dhimènsi kang kawangun déning rong pasang rusuk kang saben pasang padha dawané lan saling mbentuk pojok. Layang-layang kanthi kapapat rusuk kang padha dawané karan sigaran kupat.

Sigaran kupat
                                               

Sigaran kupat

Sigaran kupat iku wangun raèn rong dhimènsi kang iwangun déning patang rusuk kang dawané padha, lan nduwèni rong pasang pojok dudu siku-siku kang sabenpojoké padha gedhéné karo pojok ing sangarepé. Sigaran kupat bisa diwangun saka rong segitelu sama kaki idhèentik kang simètri ing dhasaré.