Back

ⓘ Tempel 1




Tempel 1
                                     

ⓘ Tempel 1

Tempel 1 iku sawijining komèt périodik sing tinemu ing tanggal 3 April 1867 déning Ernst Wilhelm Leberecht Tempel, sawijining ahli astronomi ing Marseille.

Nalika tinemu, Tempel 1 nggayuh periphelion saben 5.68 taun. Komèt iki banjur diamati ing taun 1873 lan 1879. Sanadyan mangkono, orbit Tempel 1 kadhangkala cukup cedhak karo Jupiter saéngga orbité owah lan mangsa pengorbitan uga mèlu owah. Prastawa iki kadadéan taun 1881, ndawakaké mangsa pangorbitan nganti 6.5 taun. Periphelion é uga owah, mundhak nganti 50 yuta kilomèter, lan ngakibataké dadi katon kurang cetha saka Bumi. Akibaté, ahli-ahli astronomi kèlangan énggok lan ngira yèn wis ajur. Tempel 1 tinemu manèh taun 1960-an sawisé ahli astronomi Amérika Brian G. Marsden ngayahi pétungan akurat marang orbit komèt mau kanthi mèlu ngitung akibat saka gangguan Jupiter. Mangsa pangorbitané saiki 5.5 taun.

                                     
  • disiyapake sadurunge panggunaan nyata, lan asring digawe kanggo ngreksa mengko. Tempel umum kalebu sawetara wadi, pasta kari, lan pasta kacang. Purées minangka
  • dimasak nganggo saus adhedhasar kacang, utamane mentega kacang tempel lan tomat Tempel kacang sok dianggo bahan. Ing Ghana, rebusan kacang gandum asring
  • rong rasa utama: gurih utawa legi. Sawetara isian umum kalebu tempel kacang abang, tempel wijen ireng, kacang mung goreng karo endhog lan tahu, daging
  • cilik - cilik bawang bombay disigar, lombok ijo sing dicincang, tempel jahe, tempel bawang putih, rempah - rempah garing: uyah, bubuk kunir, bubuk lombok
  • utawa mustar, bawang, bubuk kunyit, lombok ijo sing dicincang, tempel bawang putih, lan tempel jahe sing dibumboni rempah - rempah. Kari udang wis dimasak lan
  • disiyapake bakal disimpen udakara telung dina ing kulkas lan beku kanthi apik. Tempel kasebut bakal disimpen nem wulan ing kulkas lan udakara setaun ing beku
  • Biasane, kuning pitik, penobatan biasane rasane nganggo bubuk kari utawa tempel sanajan resep versi sing luwih canggih digawe nganggo ramuan seger lan
  • garing, lan remuk. Sajrone pungkasan periode ketukan, sawetara sendok tempel iwak ditambahake ing daging kanggo rasa, nanging uyah, mrica ireng, lan
  • Kawasan Pèrèng Gunung Merapi, diwiwiti saka dalan kang ngubungaké Kutha Tempel Turi, Pakem, lan Cangkringan rightbelt nganti pucuk Gunung Merapi. Wewengkon