Back

ⓘ Lempuyang




Lempuyang
                                     

ⓘ Lempuyang

Lempuyang utawa kang diarani Zingiber spp. iku salah siji tuwuhan rimpang kang kagolong tuwuhan bumbon crakèn. Lempuyang iku kagolong tuwuhan tahunan, dhuwuré bisa nganti 1.75 mèter. Tuwuhan iki duwé wit kang semu, wit thukul saka kelopaké godhong kang silih ngebungkus. Godhong wujudé kaya tombak, bunder dawa, pucuké lancip lan bongkoté cilik. Kembangé saka umbi batang kang ing pucuke ana bonggolé. Tuwuhan iki bisa urip ning alam babas lan bisa urip ing panggonan kang dhuwuré 0-1.200 mèter sadhuwuré segara.

Lempuyang ana telung werna, ya iku: lempuyang pahit Zingiber americanus BI, lempuyang wangi Zingiber aroamticum vahl, lan lempuyang gajah Zingiber zerumber S.

                                     

1. Klasifikasi

Klasifikasi Lempuyang:

  • Ordo: Zingiberales
  • Famili: Zingiberaceae suku jahe-jahean
  • Subkingdom: Tracheobionta Tumbuhan berpembuluh
  • Sub Kelas: Commelinidae
  • Divisi: Magnoliophyta Tumbuhan berbunga
  • Genus: Zingiber
  • Spesies: Zingiber americana Bl
  • Kelas: Liliopsida berkeping satu / monokotil
  • Super Divisi: Spermatophyta Menghasilkan biji
  • Kingdom: Plantae Tumbuhan
                                     

2. Cara budidaya

Cara ngembangké lempuyang iku nganggo rimpang. Cara ngopèni tuwuhan iki kaya tuwuhan lumrahé, kudu cukup banyuné kanthi ara disiram lan dijaga kelembapan udarané lan diwènèhi rabuk kompos utawa rabuk organik. Tuwuhan iki merlokaké srengéngé kang cukup.

                                     

3. Kasiat

Lempuyang iku tuwuhan kang bisa digunakaké dadi bahan usada:

  • Lara empedu.
Rhizoma seger, ditumbuk, banyune diperes.
  • Lara weteng, bocah kejang-kejang.
Lempuyang gajah, bengle, kunir, sunti diulek nganti alus lan didokok ing nduwure weteng, utawa digodhog diombe banyune.
  • Nambah nafsu mangan.
Rimpang, ditambah kapur sithik, diulek, tambahi banyu, diperes, banjur diombe.
  • Diare lan disentri.
Rimpang, ditambahi kapur sithik, diulek, ditambahi, diperas, banjur diombe.
  • Penyakit kulit, borok.
Rimpang, ditambahi kapur sithik, menyan sithik, diulek, ditambahi banyu, diperes, diombe kanggo ngresiki getih.
  • Lara encok
Rimpang lempuyang pahit diuleg banjur dicampur lenga klapa lan awulayan, banjur dioleske ing panggonan kang lara.
  • Nambah getih
Rimpang lempuyang wangi diparut, dicampur karo gula jawa, lan digodhog karo banyu sacukupe. Banyuné diombé sadina kaping telu akèhé sasendok mangan.


                                     
  • Lempuyang iku désa ing Kacamatan Wanasalam, Kabupatèn Demak, Provinsi Jawa Tengah, Indonésia. Wanasalam, Demak Kabupatèn Demak Situs web resmi Kabupatèn
  • Lempuyang iku salah siji désa ing Kacamatan Candhirata, Kabupatèn Temanggung, Provinsi Jawa Tengah, Indonésia. Kode dan Data Wilayah Administrasi Pemerintahan
  • Jamu cabé lempuyang utawa Cabé puyang iku salah sawijiné jamu kang kondhang ing masayarakat Jawa, jamu iki bisa kanggo obat pegel linu uga bisa ngilangaké
  • Godhong lombok jenengé sabrang Godhong kecipir jenengé kethèthèt Godhong lempuyang jenengé lirih Godhong tèla jenengé jlegor Godhong turi jenengé pethuk
  • Mangsané akèh udan, akèh laron metu saka lèngé, thukulé jamur terik, lempuyang sarta kunci metu bungé. Manuk Srigunting Jathithot padha muni sadurungé
  • Kalianyar  Karangreja  Karangrawa  Kendhaldhoyong  Kerangkulon  Kuncir  Lempuyang Majademak  Mranak  Mrisen  Pilangreja  Sida Mulya  Tlagadawa 
  • Kalianyar  Karangreja  Karangrawa  Kendhaldhoyong  Kerangkulon  Kuncir  Lempuyang Majademak  Mranak  Mrisen  Pilangreja  Sida Mulya  Tlagadawa 
  • Kalianyar  Karangreja  Karangrawa  Kendhaldhoyong  Kerangkulon  Kuncir  Lempuyang Majademak  Mranak  Mrisen  Pilangreja  Sida Mulya  Tlagadawa 
  • Kalianyar  Karangreja  Karangrawa  Kendhaldhoyong  Kerangkulon  Kuncir  Lempuyang Majademak  Mranak  Mrisen  Pilangreja  Sida Mulya  Tlagadawa 
  • Kalianyar  Karangreja  Karangrawa  Kendhaldhoyong  Kerangkulon  Kuncir  Lempuyang Majademak  Mranak  Mrisen  Pilangreja  Sida Mulya  Tlagadawa