Back

ⓘ Salat jama




Salat jama
                                     

ⓘ Salat jama

Salat jama yaiku gabungake antarané salat loro didadèkaké siji, kaya ta salat luhur karo asar utawa magrib karo isya.ing tlatah jawa sok diarani nyamak kang artiné ngabungake salat wajib loro lan ditindakake ing nalika.

                                     

1. Syarat njama

  • Njama’ ing Arafah lan Muzdalifah ; ing para ulama ngimutake sunat njama’ salat zhuhur lan ashar nganggo tata cara jama’ taqdim ing wektu zhuhur ana Arafah, uga antarané salat maghrib lan isya kanthi cara ta’khir wektu isya ing Muzdalifah, semana uga kang dilakoni Rasulullah saw.
  • Njama’ ing wektu lara utawa uzur;kaanan wong kang loro luwih susah dibandingake susahé ing kaanan udan.
  • Njama’ ing wektu udan;yaiku ini kanggo wong kang nglakoni salat jamaah ing masjid wektu lunga saka adoh, saéngga karan udan lan sapanunggalanipun, kaanan kayak mangkono ndadèkaké alangan ana ing lelungan. Samono uga wong kang ana ing omah kang cerak saka masjid ora olèh nindakaké salat jama ing omah utawa ana ing masjid.
  • Njama’ ing wektu ana kaperluan kang ura bisa ditinggalake
  • Njama’ wektu lunga/kesah;njama’ loro salat wayah lunga siji-sijiné wektu saka kaloro salat iku, mitirut ing ulama, yaiku disunnah wektu lunga utawa wektu mas mandek ing dalan

jama’ uga ndadèkaké wijib dilakoni naging ora tumindak kang ngentengake kang bisa dilakoni ana ing umat Islam ing sajeroning nglakoni tumindak salat.Wong kang ora nindakaké kaentengan utawa njama ing salat kanthi tata cara taqdim utawa takir uga prakara iku ora dosa utawa dianjurake

                                     

2. Jinis jama

  • Jamatakhir yaiku gabungan salat loro kang ditindakake dadi siji kanthi cara ngundur salat kang wis manjing wektuné ing sajeroning salat kang candhaké, conto: salat luhur digabung karo salat asar ing wektu salat asar, utawa magrib karo isya ing wektu isya.
  • jama takdim yaiku gabungan salat loro kang ditindakake dadi siji kanthi cara ngajokake salat kang durung wektuné kaya ta gabungan salat asar karo salat luhur kang ditindakake ing salat luhur, utawa magrib karo isya ing wektu magrib.
                                     

3. Pranala njaba

  • .
  • Salat dan adab musafir, PKS ANZ
  • Salat Jama Dan Salat Qashar, Media Muslim INFO
  • Menjamak Salat Karena Hujan. Muslim.or.id.