Back

ⓘ Waringin




Waringin
                                     

ⓘ Waringin

Waringin ya iku wit raksasa sing isih ana ning ndunya lan sawatara jinis liya, suku ara-araan utawa Moraceae iku tuwuhan awangun uwit gedhé lan bisa uga ditandur minangka pethètan. Waringin isih kerabat karo wit Bodhi saka India, sing endhi Siddharta Gautama olèh pencerahan nalika tapa ning ngisor wit iku. Waringin wektu umur 15 taun bisa duwé dhuwur 15 m lan diameteré bisa nganti tajuk 20 m, cacahé godhong kira-kira 300.000-400.000 larik. Waringin iki wis dianggep kaya budaya asli Indonesia. Wit waringin iki uwité gedhé sing kerep diarani karo wong-wong panggon kang suci lan nglindungi penduduk sakitar. Biasané ning pinggiran wit waringin iki akèh ditemokké ning ngisor uwit waringin sing tuwa sesajen amarga wit waringin sing gedhé dianggep duwé kekuwatan magis panggonan para dedemit mula kudu dirawat lan diwènèhi sesaji.

                                     

1. Jeneng Liya:

Indonesia: Beringin, waringin, caringin Sunda, ringin Jawa Inggris: Weeping fig, benjamin tree, banyan tree, golden fig, java fig Vietnam: Cây sanh Thailand: Sai yoi Cina:Bai rong, chui ye rong Jepang: Shidare gajumaru.

                                     

2. Klasifikasi:

Kingdom: Plantae Tumbuhan Subkingdom: Tracheobionta Tumbuhan berpembuluh Super Divisi: Spermatophyta Menghasilkan biji Divisi: Magnoliophyta Tumbuhan berbunga Kelas: Magnoliopsida berkeping dua / dikotil Sub Kelas: Dilleniidae Ordo: Urticales Famili: Moraceae suku nangka-nangkaan Genus: Ficusi Spesies: Ficus benjamina L.

                                     

3. Kanca Cerakke Waringin:

Rampelas, Bulu, Ilat-ilatan, Tabat Barito, Karet Kebo, Iprih, Ki Ciat, Luwingan, Amis Mata, Daun Dolar, Uyah-uyahan, Preh, Awar-awar, Gondang Putih, Bunut, Ara, Banyan, Buah Tin, Ipik, Epeh, Ketapang Brazil, Beunying, Jejawi, Rupet.

                                     

4. Ciri-ciri:

Habitus: Uwit, dhuwur 20–25 m Batang dedek, bulat, ccabatangange simpodial, lumah kasar, batangé jumbuh oyoté nggantung, coklat keirengan. Daun: Tunggal, silang adep-adepan, lonjong, pinggrire rata, pucuk runcing, pangkal tumpul, dawane 3–6 cm, lebar 2–4 cm, bertangkai cendhek, pertulangan menyirip, hijau.

                                               

Beringin Raya, Kemiling, Bandar Lampung

Beringin Raya ya iku kalurahan sing ana ing Kacamatan Kemiling. Kalurahan iku dijenengi Beringin Raya amarga miturut sajarah ana wit Waringin gedhi ing tengah kutha. Perumahan kapisan ing lampung ana ing Beringin Raya, nganti saiki perumahan iku tetep ana lan nambah perumahan liya, kaya ta perumahan RSS RS Pulisi, lan liya-liyané. Ing Beringin Raya anak SD Negeri 1 Beringin Raya, SMP Negeri 14 Bandar Lampung lan SMA Negeri 7 Bandar Lampung.