Back

ⓘ Kolang-kaling




Kolang-kaling
                                     

ⓘ Kolang-kaling

Kolang-kaling utawa buah atap ya iku woh kang dadi cemilan, dhapuré lonjong lan wernané putih transparan. Kolang-kaling ing basa Walanda diarani glibbertjes. Kolang-kaling ya iku wijiné wit aren utawa Arenga pinnata. Kolang-kaling dhapuré trepes lan ana tlutuhe. Kolang-kaling digawé saka woh arèn kang dibakar nganti gosong banjur dijupuk wijiné lan digodhog nganti pirang-pirang jam. Wiji arèn kang wis digodhog iku banjur direndhem ing larutan banyu kapur kurang luwih telung dina nganti ngalami prosès férmentasi.

Kolang-kaling duwé kadar banyu kang akèh nganti tekan 93.8 % saben 100 gramé. Kolang-kaling uga ngandhut 0.69 gram protéin, patang gram karbohidrat, lan kadar awu sak gram lan serat kasar kang cacahé 0.95 gram.

Mangan kolang-kaling uga bisa nglancaraké saluranSaluran cerna. Kolang-kaling duwé karbohidratKarbohidrat kang bisa nggawé wareg. Saliyané iku kolang-kaling uga bisa ngurangi nafsu mangan saéngga cocog dikonsumsi kanggo wong kang lagi diet. Woh kang asalé saka wiji arèn iki duwé jeneng liya buah atap, buah kalong utawa tropical food.

                                     

1. Asil olahan

Kolang-kaling lumrahé digawé kolak, koktail, ès campur utawa ès buah. Kolang-kaling bisa nglancaraké metabolisme awak. Kolang-kaling kena kanggo campuran ès teler. Supaya katon warna-warni, kolang-kaling bisa diwénéhi sumba kang rupané abang, ijo utawa kuning.

                                     
  • es serut utawa es batu. Kajaba iku isiné es teler uga bisa cincau, kolang - kaling lan pacar cina, apel, kates, sawo, melon, roti lan ager - ager, saéngga
  • utawa gula klapa, lan dicampur céndhol, ditambah irisan nangka utuwa kolang kaling Lumrahé ditambah ès supaya seger. Akèh variasi wédang dhawet iki, gumantung
  • nanging biayasa uga dicampur dadi siji: kolak gedhang kolak waluh kolak kolang - kaling kolak pohung kolak gelek kolak nangka kolak krai Kolak biyasa kanggo
  • rawa - rawa, ning émpang - émpang lan pinggir muara laut. Jembatu uwohé kaya kolang - kaling lan bentuké grencean warnae sing masih nom rada kuning baka wis tua
  • jahé diwènèhi bunderan glepung isi gula Jawa, roti tawar, kacang lan kolang - kaling Wédang rondhé racaké disuguhaké ing njero mangkok cilik ukurana watara
  • toyanipun kadamel saking godhogan jahe lajeng dipuntambahi kacang sangan, kolang - kaling ager - ager, kaliyan cenil ingkang kadamel saking tepung ketan. Manawi
  • utawa digawé panganan kang bisa nggawé wareg. Woh wit arèn iku diarani kolang - kaling Manpangaté kang akèh ndadékaké arèn akèh ditandur déning warga masarakat
  • cabean terong terongan sekilo 1000 Kala kula kelas kalih kula kulak kolang kaling kalih kilo Purwakanthi basa lumaksita yaiku unèn - unèn kang nggilani