Back

ⓘ Dagestan




Dagestan
                                     

ⓘ Dagestan

Républik Dagestan ya iku wewengkon konstituèn Federasi Ruslan. Pertalan jeneng republik menyang basa Inggris ya iku Respublika Dagestan. Dagestan ya iku republik gedhé dhéwé kang ana ing Ruslan kang panggoné ana ing sisih lor Kaukasus.

                                     

1. Sajarah

Dagestan ana ing kakuwasan saka republik modhèren Federasi Ruslan nalika taun 1991. Pemimpin kaum Muslim kang misuwur ya iku Imam Shamil asal saka Dagestan lan kalebu ing ètnis Avar. Taun 1999, salah siji grup fundamentalis Muslim saka Chechnya kang dipandhégani déning Shamil Basayev, bareng karo kaum muslim lokal, nglancaraké pambrontakan kang wurung ing Dagestan. Prastawa mau banjur duwé tekad kanggo nyerang Chechnya nalika taun iku uga. Ing taun 2005, Mayor Jenderal Magomed Omarov, wakil mantri dalam nagari, dipateni ing Makhachkala. Insiden iki kadadéan saksasi sawisé para punggawa dilapuraké wis nyagah insiden kang kaya krisis penyanderaan sekolah Beslan.

                                     

2. Agama

Luwih saka saparo masarakat Dagestan nganut agama Islam. Kaya akèh-akèh wewengkon Kaukasus liyané, kaum Islam pribumi Dagestan nganut préntah Sufi kang wis ana abad-abad silam. Akhir-akir taun iki, ketegangan lan uga huru-hara sok kadadéan antarané pamaréntah lokal Sufi lan misioner Wahhabi kang teka ing wewengkon iku kanggo nyebarake ajaran Wahhabisme.