Back

ⓘ Foton




Foton
                                     

ⓘ Foton

Foton yaiku partikel elementer ana ing fenomena elektromagnetik. Biasane foton dianggep sing ngawa radiasi elektromagnetik, kaya cahya, gelombang radio, lan Sinar-X. Foton béda karo partikel elementer liyané kaya elektron lan quark, amarga foton ora duwé bobot lan ana ing ruang vakum foton bisa obah karo kecepatan cahya, c. Foton duwé sipat gelombang lan partikel. Ana ing ngèlmu fisika, Foton yaiku kuantum saka medan elektromagnetik lan salah siji partikel dhasar kang disinauni ing elektrodinamika kuantum pérangan tuwa dhéwé saka Model Standar fisika partikel. Awujud gelombang, siji foton tunggal nyebar ana ing kabèh ruang lan nuduhake fenomena gelombang kaya pembiasan lensa lan interferensi destruktif nalika gelombang dipantulake lan musnahake siji karo sijiné Dadi partikel, foton mung bisa interaksi karo materi mindahke ènergi sakjumlah:

E = h c λ {\displaystyle E={\frac {hc}{\lambda }}},

tegesé yaiku h {\displaystyle h} yaiku konstanta Planck, c {\displaystyle c} yaiku laju cahya, lan λ {\displaystyle \lambda } yaiku dawa gelombange. Saliyané ènergi partikel foton uga nggawa momentum lan duwé polarisasi. Foton matuhi hukum mekanika kuantum, kang tegesé yaiku besaran-besaran saka foton sok ora bisa diukur kanthi pas. Biasane besaran-besaran sak foton dijabarake dadi probabilitas ngukur polarisasi, posisi, utawa momentum. Tuladhané yaiku foton kang bisa ngeksitasi salah siji molekul, sok ora bisa ngramalake sadurungé, molekul endi kang arep kena reksitasi.

                                     
  • yaiku 300 MmHz Energi saka foton yaiku 4.1 feV per Hz, yaiku 4.1μeV GHz Dawa gelombang dipingaké karo enerji per foton yaiku 1.24 μeVm Spektrum elektromagnetik
  • èlèktromagnètik nyambut gawé lumantar ijolan partikel penghantar sing karan foton lan foton virtual. Ijolan partikel - partikel penghantar antarané rong bendha iki
  • bisa silih hambur utawa musnah total, ngasilaké sepasang utawa luwih foton sinar gama. Èlèktron, kang kalebu sajeroning génerasi kulawarga partikel
  • ingkang mboten kajawi punika cahya ya iku paket partikel ingkang kawastanan foton kaping kalih dhéfinisi kesebat ngrupikaken sipat ingkang dipuntunjukaken
  • Dodge Dongfeng DeSoto Datsun Esemka FAW Ferrari Fiat Ford Foton Fargo GAZ Geely Great Wall GMC GEA GTA Hino Holden Honda
  • non - ionisasi, ngacu ing jinis radhiyasi kang ora nggawa ènergi kang cukup per foton kanggo ngionisasi atom utawa molekul. Jinis radhiyasi non - ionisasi yaiku:
  • konstanta Planck, lan minangka conto, dipun - ginakaken kanggé ngétang ènèrgy foton Ing taun punika, panjenenganipun ugi njlèntrèhaken unit Planck. Satunggal
  • titah autotrof kang mupangataké klorofil kanggo komponèn pangowah ènèrgi foton saka cahya srengéngé dadi ènèrgi kimiawi kang wujudé gula. Prosès pangalihan