Back

ⓘ Seni béla dhiri




                                               

Anggar

Anggar iku seni budaya ulah raga katangkasan mawa gaman sing mbutuhaké tèknik kamampuan kaya déné motong, nyuduk utawa nangkis gaman lawan kanthi migunakaké katrampilan tangan. Ulah raga anggar dumadi saka telung jinis gaman, ya iku epee, foil lan sabre. Saben gaman mau duwé sipat lan aturan dhéwé-dhéwé. Ètimologi tembung "anggar" asalé saka Basa Prancis "en garde", pocapané ing Basa Indonesia dadi "ang-gar" sing tegesé "siyap-siyap". Tembung "en garde" dipigunakaké sadurungé permainan anggar diwiwiti, kanggo mènèhi aba-aba "siyap" marang para juru main.

                                               

Judo

Judo inggih punika seni bela dhiri, ulah raga, lan filosofi ingkang asalipun saking filosofi Jepang. Judo dipunkembangaken saking seni bela dhiri kuna Jepang ingkang kasebat Jujutsu. Jujutsu ingkang tegesipun seni bertahan lan seni nyerang kanthi ngginakaken tangan kosong utawi ngagem gaman ingkang cendhak. Jujutsu dipunkembangaken saéngga dados Judo inggih awit karyanipun Kano Jigoro ing taun 1882. Ulah raga punika dados modhel saking seni bela dhiri Jepang gendai budo, ingkang dipunkembangaken saking sekolah. Paraga utawi pemain judo dipunsebat kanthi nama judoka. Sapunika Judo sampun da ...

                                               

Karaté

Karaté inggih punika salah satunggalipun ulah raga saking nagari Jepang. Wiwitanipun karaté gadhah nama Tote ingkang tegesipun tangan China. Nanging seratan Tote dipunowahi ing seratan Kanji Jepang dados karaté. Tegesipun karaté inggih punika tangan kosong. Kara tegesipun tangan, te tegesipun kosong.

                                               

Karaté ing Indonésia

Karaté mlebet ing Indonésia sanès dipunbekta déning bala Jepang, nanging dipunbekta déning mahasiswa Indonésia ingkang wangsul dhateng tanah air, sasampunipun ngudi èlmu ing nagari Jepang. Taun 1963 mahasiswa Indonésia ingkang nama: Baud AD Adikusumo, Karianto Djojonegoro, Mochtar Ruskan lan Ottoman Noh ngadhegaken Dojo ing Jakarta. Tiyang-tiyang punika ingkang nepangaken ulah raga karaté ing Indonésia, ingkang salajengipun damel wadhah ingkang dipunparingi nama Persatuan Ulah raga Karate Indonesia ingkang dipunresmikaken tanggal 10 Maret 1964 ing Jakarta. Ing taun-taun salajengipun lajeng ...

                                               

Ssireum

Ssireum punika ulah raga tuwa dhéwé ing Koréa ingkang sampun dipunwahyakaken saking jaman prasajarah. Ing jaman rumiyin, masarakat Koréa njagi awakipun piyambak saking anceman mungsuh kanthi cara nyinau ngèlmu bela diri. Ssireum kawiwitan saking obahan-obahan mencengkeram mawi tangan lajeng sansaya dangu obahan ingkang énggal dipundamel. Nalika jaman Tiga Karajan, ssireum dipunlampahi kanggé kompetisi lan tujuan militèr. Lukisan ssireum kagambar wonten ing Situs Makam Goguryeo 37 SM-660 M ingkang dipunparingi nama Gakjeochong 角抵塚. Bukti sinerat paling wiwitan punika nyebataken andharan ...

                                               

Sumo

Sumo ya iku ulah raga sesurungan wantara wong loro utawa luwih uga sok diarani sumo.Sumo duwé dedeg lan bobot awak kang abot/lemu. Paraturan kang ana ing cabang ulah raga sumo ya iku adu kakuatan kang bisa sumingkir utawa tiba ing njaba garis.Kanthi piranti awak minangka pangecualian ing tlapak sikil kang midak ing sajeroning garis ing sakiteré lemah ing lapangan tethanding. Pesumo duwé pasyaratan duwé awak kang gedhé lan lemu amarga awak kang gedhé lan lemu ing pagulat bisa menang tetandhingan.

                                               

Taékwondho

Taékwondho, inggih punika ulah raga béla dhiri saking Koréa ingkang ugi misuwur ing Indonésia. Ulah raga punika kalebet ulah raga nasional Koréa. Ulah raga punika kalebet seni béla dhiri ingkang kathah piyambak dipunminati ing donya lan ugi dipuntandhingaken ing Olimpiade. Wonten ing basa Koréa, Taé tegesipun nendhang nganggé sikil utawi samparan, lan Kwon ingkang tegesipun tinju, lan Dho ingkang tegesipun seni. Dados, Taékwondho saged dipunmaknani seni samparan lan asta. Popularitasipun taékwondho saged damel seni punika ngrembaka lan ngembang wonten ing pinten-pinten wujud. Kados seni bé ...

                                               

Wushu

Wushu) ya iku seni bertempur utawa bela diri. Tembung iku luwih benar dibandingke karo tembung sing luwih misuwur nanging panganggone salah kung fu, sing tegesé ahli ana ing babagan tertentu, ora namung bela diri. Kabèh kategori Seni bela diri China sing tradhisional, keras lan lembut bisa diarani Wushu. Wushu keras kalebu tinju kidul Nanquan lan tinju dawa Changquan. Wushu lembut kalebu tinju Taiji, Telapak Bagua, lan tinju Hsing Yi. Seni beladiri Wushu kang dikembangake déning ètnisChina kang wis netep ing wewengkon Asia Tenggara diarani Kuntao.

                                     

ⓘ Seni béla dhiri

  • raga béla dhiri saking Koréa ingkang ugi misuwur ing Indonésia. Ulah raga punika kalebet ulah raga nasional Koréa. Ulah raga punika kalebet seni béla dhiri
  • inggih punika seni bela dhiri ulah raga, lan filosofi ingkang asalipun saking filosofi Jepang. Judo dipunkembangaken saking seni bela dhiri kuna Jepang
  • Maryono, ya iku pakar lan peneliti seni béla dhiri Pencak Silat saka Indonésia. Ing umur 9 taun O ong wiwit sinau béla dhiri Madura, Bawéan, lan Kuntao ing
  • Hadjar Hardjo Oetomo EBI: Ki Hajar Harjo Utomo sawijining sekolah seni béla dhiri Setia Hati kang asalé saka Pilangbango njaluk idin saka Ki Ageng
  • satunggaling béla dhiri ingkang fokus ing adu lanté ubin ingkang kawitanipun dipunpopuléraken ing Brasil. Béla dhiri punika kalebet pangembangan saking béla dhiri
  • Cithakan: Infobox ulah raga Tinju yaiku salah siji cabang ulah raga lan seni béla dhiri kang nampilaké wong loro kang duwé bobot padha kang tanding nganggo
  • inggih punika satunggaling seni béla dhiri tradisional ingkang asalipun saking Kapulauan Nuswantara Indonesia Seni béla dhiri punika kawentar wonten ing
  • Cithakan: Infobox Martial Art Baguazhang ya iku kagunan béla dhiri Cina kang nganggo prinsip dhasar saka buku kuna I Ching. Baguazhang ya iku salah sawjining
  • punika tangan kosong. Kara tegesipun tangan, te tegesipun kosong. Ilmu bela dhiri punika sajatosipun sampun wonten awit manungsa wonten, prakawis punika saged
  • tradhisional, dolanan piranti musik gayageum lan geomungo, samulnori, béla dhiri tradhisional lan liya - liyané. Arsitektur Koréa Giwa - jip Hanok Choga - jip