Back

ⓘ Rèk




Rèk
                                     

ⓘ Rèk

Rèk utawa erèk, ya iku piranti kanggo ngasilakè geni kang bisa dikendhalèkaké. Rèk didol ing toko-toko kanthi wadhah kothak-kothak cilik kang isiné rèk. Korèk geni, kasusun saka kayu kang dadi gagangé lan salah siji pucuké ditutup karo bahan ya iku fosfor. Fosfor iki bakal ngasilaké geni awit kena gésékan karo pérangan kang digawé mirunggan ing rèk, pérangan iki manggon ing sisih kiwa tengené kerdhus rèk. Sanajan ana uga pérangan rèk kang kena uga diurubaké nganggo praèn kasar. Rèk kang nggunakaké cuwèran kaya ta naphtha utawa butana diarani rèk gas. Bangsa Tiyongkok wiwit taun 577 wis nggawé rèk prasaja kang digawé saka kayu kang ngandhut wlirang. Rèk modhèren kang sapisanan tinemu taun 1805. Déné kang nemu ya iku K. Chancel, asistèn Propésor L. J. Thénard ing Paris. Endhas rèk digawé saka campuran potasium klorat, wlirang, gula lan karèt. Rèk iki diurubaké kanthi cara nyelupaké ing jero botol asbes kang isiné asem sulfat. Rèk iki kagolong barang kang larang regané nalika iku.

                                     

1. Sajarah

Rèk kang diurubaké kanthi digèsrèk, tinemu déning kimiawan Inggris John Walker nalika taun 1827. Panemon iki tinemu Robert Boyle taun 1680-an kanthi campuran fosfor lan wlirang, nanging usaha wektu iku durung misuwur. Walker nemu campuran antimon III sulfida, potasium klorat, natural gum, lan pathi. Campuran iki bisa diurubaké kanthi cara nggèsèkaké ing pérangan kang kasar.

                                     
  • Rèk gas ya iku jinising piranti cilik kanggo ngasilake geni, nganggo bahan bakar lenga utawa gas. Kanggo ngasilake pletikan geni umume migunakake batu
  • kalebu damar mata kucing lan damar gelap. Damar dimupangataké kanggo gawé rèk kanggo nyegah supaya geni ora ngobong kayu kanthi cepet plastik, plester
  • sajeroning panggawéyan lemi, lan kanthi wiyar dipigunakaké ing bahan panjeblug, rèk mbang api, pestisida, odhol, lan dhéterjèn. Unsur iki tinemu déning Hannig
  • klebu golongan kayu kayu kang pengkuh lan dadi bahan baku ing indhustri rèk jrès, kayu lapis lan bahan bangunan. Klikané bisa digunakaké kanggo sabun
  • lalapan. Wohé bisa dimasak dadi nyamikan. Kayuné bisa kanggo piranti gawé rèk geni. Kembangé bisa nambani mripat sing abang. The International Plant Names