Back

ⓘ Watuk




Watuk
                                     

ⓘ Watuk

Watuk ya iku siji tandha-tandha lelara awujud refleks pertahanan awak kanggo ngetokaké riak lan benda asing liya saka saluran napas. Istilah kanggo ngilangi tandha-tandha watuk mau simtomatik.

                                     

1. Obat Watuk

Obate uga kapérang dadi2 jinis

  • Anti-tusif: dekstrometorfan lan difenhidramin
  • Ekspektoran: guaifenesin, gliseril guaikolat, ammonium klorida, bromheksin lan "succus liquiritae;;.

Anti-tusif kanggo nambani watuk garing, lan ekspektoran kanggo nambani watuk riak. Antitusif kerjane neken rangsange watuk ing pusat watuk kang ana ing sungsum terusan medulla, manawa ekspektoran kerjane ngakehi produksi riak lan ngencerake riak supaya gampang ditokkake awak.

                                     

2. Obat Watuk Tradisional

  • 10 gram kulit jeruk mandarin garing lan 25 gram kencur diiris-iris tipis digodhog nganggo 400 cc banyu kanthi sisa 200 cc, banjur banyune diombe anget-anget.
  • 4 gram brambang, 4 gram godhong poko seger, 3 gram godhong sembung seger, 4 gram herba cekelan seger, 2 gram buah adas, diuleg lan 125 ml air. Tambah banyu. Kanggo infus utawa digawé pil.
  • Cara liya, iris 1 buah jeruk nipis, peres banyune, wadhahi njero gelas/cangkir. Tambah kecap legi, kudek. Takaran ngombé kanggo bocah, 3 pisan per dina.
  • 10 gram kulit jeruk mandarin kering lan 250 gram oyong seger digodhog 600 cc kanthi sisa 300 cc, banjur diombe anget-anget.
  • 10 lembar godhong sirih digodhog nganggo 400 cc banyu kanthi sisa 200 cc, banjur banyune diombe anget-anget.
  • Campur 1 sdm banyu peresan jeruk nipis, 3 sdm madu murni, 5 sdm banyu mateng, banjur ditim suwéné 30 menit. Takaran ngombé bayi watara umur 6-1 taun: 2 pisan 1/2 sdt ; bocah 1-3 taun: 2 pisan 1 sdt; bocah 4-5 taun: 2 pisan 1 1/2 sdt.
                                     

3. Watuk Bronkitis

Watuk kadadéan amarga radang ing saluran udara tumuju paru-paru. Brokitis bisa dibédakaké miturut sebabe. Bronkitis infeksiosa disebabaké virus lan bakteri. Bronkitis uga bisa nyerang perokok lan penderita lelara paru-paru. Bronkitis iritatif disebabaké lebu, kukus, polusi udara, lan rokok.

                                     

4. Radhang paru-paru

Batuk garing minangka ciri saka tahap wiwitan penyakit iki. Wong awam bisa nyuda karo bronkitis biasa: ing sawetara dina, sputum bakal katon, pasien bakal luwih apik.

                                     
  • bakteri, amuba, utawa jamur. Sawetara jinis lelara kang nular: Anthrax Beguk Watuk rejan pertusis Biri - biri Cacingan Cacar Air varicella Campak Chikungunya
  • Dèkstrometorfan ya kuwi sawijining obat kanggo nambani lara watuk Watuké jinis watuk garing amarga infèksi tertamtu. Obat iki asring dicekak DM. Dhosis
  • celak - celuk gelem gelem - gelem gelem gelam - gelem watuk watuk - watuk watuk wotak - watuk Ana tembung sing wujudé memper tembung dwilingga lan dwilingga
  • Bronkitis kadadèn amarga ana infèksi, kaya ta radang tenggorokan, campak, lan watuk rejan. Lelara iki disebabaké virus lan baktèri. Peradangan selaput lendir
  • kepenak. masuk angin punika saged kajalaran saking kudanan, sayah, flu watuk pilek, lan sapanunggalane. obat kanggé masuk angin punika saged mawi obat
  • woh bloncèng bisa di anggo sayur, janganan manisan uga obat awak panas, watuk pilek, lan radang gorokan panas njéro The Plant List: A Working List
  • karo cukak. Minangka bahan obat tradhisional, jeruk nipis dianggo tamba watuk Citrus aurantifolia Swingle Tahiti Lime Citrus Orange, Lemon, Lime, Grapefruit
  • utawa anémia, lépra kusta, lan apik kanggo bocah cilik Bisa kanggo ngurangi watuk karo mriyang. Apik kanggo wong kang kena typhus. Bisa kanggo nyingsetaké
  • stroke, hipertènsi lansapanunggalané. Kanggo usada, wijèn minangka nambani watuk katarak, dhiaré, kencing nanah, kencing manis, sembelit, bèsèr, rématik
  • déwé. Yèn diluk muni gemratak, tapi bli semplak. Oyoté bisa kanggo obat watuk godhongé bisa kanggo ngobati wudun. Bantèngan Vitis arachnoidea padha